Ústav leteckého zdravotnictví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ÚLZ)
Budova Ústavu leteckého zdravotnictví v ulici Generála Píky v Praze-Dejvicích

Ústav leteckého zdravotnictví (zkráceně:ÚLZ) v Praze je specializované zdravotnické zařízení Armády České republiky, které se nachází v Praze 6 v Dejvicích v ulici Generála Píky a dále též v areálu Ústřední vojenské nemocnice.

Jedná se o specializované diagnostické a léčebné zdravotnické zařízení, které provádí i specializovanou posudkovou a výcvikovou činnost. Má celostátní působnost pro veškerý létající personál (vojenský, policejní, civilní). Poskytuje některé velmi specifické služby, které jsou v běžné společenské praxi využitelné i pro potřeby občanů respektive zdravých i nemocných osob (pacientů).

Ústav bývá často oprávněně kritizován za neúměrné zvyšování požadavků na zdravotní způsobilost i přes to, že tyto požadavky jsou závazné na úrovni Evropské unie. Oproti ostatním členským statům tedy zde piloty podrobují přísnějším zdravotním prohlídkám oproti zahraničí, za což jsou často kritizování odbornou praxí. Velmi kontroverzní jsou také psychotesty, které předpisem nejsou na úrovni zdravotní způsobilosti požadavkem, i přes to je ale Ústav Leteckého Zdravotnictví provádí. Psychotesty ale nejsou nastaveny způsobem, kdy by za úkol měly odhalit např. nejrůznější psychologické poruchy (schizofrenie, deprese apod.), nicméně irelevantně posuzovat “vyzrálost” jedince, jako například v matematice, prostorové představivosti a krátkodobé/dlouhodobé paměti. Vzhledem k tomu, že se nikdy neprokázala jejich efektivita, spíše naopak vylučují z letecké praxe jedince, kteří evropské regule splňují, jsou velmi často předmětem kritiky u nás i zahraničních institucí.

Hlavní činnost[editovat | editovat zdroj]

Veškerá činnost je poskytována kvalifikovaným zdravotnickým personálem jak ambulantně, tak i formou krátkodobé hospitalizace.

Speciální zařízení[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]