Ötscher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ötscher
Ötscher v zimě
Ötscher v zimě

Vrchol1893 m n. m.
Prominence821 m ↓ sedlo Zeller Sattel
Izolace21,8 km → Kräuterin
Poloha
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříAlpy / Ybbstalské Alpy
Souřadnice
Ötscher
Ötscher
Prvovýstupexpedice Maxmiliána II. 1573
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ötscher je rozsáhlý horský masiv, vysoký 1893 m n. m. na jihozápadě Dolního Rakouska. Náleží do Ybbstalských Alp, jež jsou součástí Severních vápencových Alp. Hlavní vrchol s nadmořskou výškou 1893 m se jmenuje oficiálně Ötscher ale bývá často nazýván Grosser Ötscher. Na náhorní plošině Ötscheru jsou ještě dva vrcholky – Taubenstein (1849 m n. m.) a asi 2 km jihozápadně od hlavního vrcholu Kleiner Ötscher (1552 m n. m.). Horský masiv leží v přírodním parku jménem Naturpark Ötscher-Tormäuer.

Poloha a okolí[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem ke své samostatné poloze je hora viditelná až i ze vzdálenosti 100 km. Při pohledu od severu je hora mohutná a široká, od západu a hlavně od východu je úzká. Vápencový masiv je rozerván hlubokými údolími a roklemi a vrchol je dobře přístupný jen od severozápadu. Ve vzdálenosti do 20 km se od horského masivu nacházejí jen dvě větší místa, jimiž jsou na severu okresní město Scheibbs a na jihovýchodě známé poutní místo Mariazell. Zhruba 4 km západně od vrcholu, v nadmořské výšce okolo 840 m, se rozkládá známé středisko zimních sportů – Lackenhof am Ötscher. Odtud vede sedačková lanovka až k horské chatě ve výšce 1410 m n. m. Od chaty pak vede hlavní cesta na vrchol masivu. Cesta je známá pro dobré vyhlídky po okolí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dominantní hora Ötscher, tehdy nazývaná Hexenberg byla zdolána expedicí Maxmiliána II. roku 1573[1]. Jeho syn Rudolf II. nechal těžit zlato a vzácné kovy v údolích pod horami. Kvůli tomu bylo v okolí postaveno 30 pil na dřevo, hamry na zkujňování kovu a rozmohla se výroba dřevěného uhlí v milířích.

Pod Ötscherem byla postavena nejstarší vodní elektrárna Wienerbruck. Historické stroje dnes dodávají energii pro Mariazellskou úzkokolejnou železnici.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Do svahů Ötscheru se zařezává soutěska Ötschergräben. Ve vápenci se vytvořily rokle, vodopády a bizarní skalní útvary. Prochází skrz ní značená turistická stezka. V zimě zde lezou horolezci po ledopádech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ötscher na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]