Želechovické paseky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park
Přírodní park Želechovické paseky
Základní informace
Rozloha1047,9 ha
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresZlín
Souřadnice
Přírodní park Želechovické paseky
Přírodní park Želechovické paseky
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želechovické paseky jsou přírodní park, který se nachází na jihovýchodě statutárního města Zlína na částech katastrálních území Kudlov, Jaroslavice a Želechovice nad Dřevnicí. Celková rozloha vymezeného území je 1047,9 ha.

Krajinný ráz je dán přírodním, kulturním a historickým vývojem území. Přírodní park Želechovické paseky je tvořen uspořádáním přírodních a civilizačních krajinných prvků podle principů pasekářského způsobu hospodaření a využívání krajiny. Pasekářský typ osídlení je určujícím znakem, který s ostatními, převážně přírodními složkami se vzájemně doplňuje v pestrém složení mozaikového střídání.

Hranice[editovat | editovat zdroj]

Východní hranici tvoří v převážné míře silnice III/49020, která je současně hranicí již vyhlášeného přírodního parku Vizovické vrchy. Hranici dále tvoří povodí potoka Vidovka v Zeleném údolí a opět komunikace III/49020 směrem na Provodov. Jižní hranice tvoří společná hranice mezi katastrálním územím Želechovice nad Dřevnicí a katastrálním území Provodov, z části pak lesní cesta v úseku KlenčovPindula až po napojení k silnici II/490. Západní hranici tvoří silnice II/490 v úseku Pindula až po oblouk zatáčky pod kótou 480, kde přechází v severozápadní hranici vedenou po cestě hřebenové trasy k Jaroslavickým pasekám. Tato trasa cesty je souvislou hranicí vedoucí přes místní tratě Vavrušky, vrch Ubica až do zastavěné části katastrálního území Želechovice nad Dřevnicí, kde se opět stýká se silnicí III/49020.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]