Černýš hřebenitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČernýš hřebenitý
alternativní popis obrázku chybí
Černýš hřebenitý (Melampyrum cristatum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďzárazovité (Orobanchaceae)
Rodčernýš (Melampyrum)
Binomické jméno
Melampyrum cristatum
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černýš hřebenitý (Melampyrum cristatum) je nevysoká žlutě kvetoucí bylina, jeden z mnoha druhů poloparazitického rodu černýš. Na rozdíl od podobných druhů černýše nevytváří ani v příhodných podmínkách mnohočetné porosty a vyskytuje se jen v malých populacích.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstá od Západní Evropy (vyjma nejjižnějších a nejsevernějších oblastí) východním směrem až po Střední Asiipohoří Altaj a k hornímu toku Jeniseje. V České republice se vyskytuje jen roztroušeně, nejčastěji v termofytikuregionech České středohoří, Český kras, Polabí nebo jižní Morava. Vyhledává teplomilné doubravy, vyrůstá na pasekách a lesních lemech, křovinatých stráních a jiných teplomilných a suchomilných lokalitách většinou se zásaditou půdou která je navíc těžší a hlinitá.[1][2]

Podle "Florabase.cz" se černýš hřebenitý v ČR vyskytuje: [1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to jednoletá, poloparazitická rostlina dorůstající do výše 15 až 30 (výjimečně 50) cm která se množí výhradně semeny. Její větvená, přímá lodyha řídce pýřitá je porostlá vstřícnými, přisedlými, kopinatými listy v délkách 3 až 8 cm s celokrajnými čepelemi, horní listy jsou někdy při bázi zubaté. Směrem vzhůru listy přecházejí v listeny hluboce sedlovitě prohnuté a svěšené dolů s dolními okraji hřebenitě zubatými.

Horní listeny mívají barvu bledozelenou nebo častěji nachovou, jsou žlábkovitě přeložené podle střední žilky a mají po celém okraji jemné zuby. Vytvářejí v horním dílu lodyhy i větví 4hranné květenství klas, ten se skládá z 10 až 30 květů a bývá dlouhý 1 až 5 cm. Z paždí listenů vyrůstají květy s částečně chlupatým kalichem dlouhým 4,5 až 8 mm a pyskatá koruna s trubkou dvojnásobně delší než kalich. Trubka, měřící 10 až 15 mm, bývá bledě žlutá, purpurově naběhlá a v polovině nápadně ohnutá. Spodní pysk se dvěma hrbolky poblíž ústí je žlutý nebo světle žlutý, stejně jako z boku zmáčkly horní pysk. Občas se v populaci vyskytnou i rostliny bez červeného barviva které mají listeny bílé. Plody jsou podlouhlé, srpovitě nazpět ohnuté tobolky dlouhé asi 1 cm.

Když rostlina vyklíčí a nenajde v blízkosti vhodného "dárce", do jehož cévních svazkůkořeni by mohla zapustit svá haustoria, přežívá dál jako běžná rostlina neparazitickým způsobem. Je však značně oslabena, protože mnohé látky potřebné ke zdárnému růstu, vykvetení a tvorbě semen si sama v požadovaném množství nedokáže zajistit.[1][2][3][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Černýš hřebenitý je značně variabilní druh, na území České republiky se rozeznávají dvě rostoucí variety:

Černýš hřebenitý časný je oproti nominální varietě nižší a má méně lodyžních článků (jen 5 až 7), mívá méně rozkvetlých větví (1 až 2 páry) a rozkvétá asi o polovinu měsíce dřív (na přelomu května a června).[1][5]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Počet stanovišť s výskytem černýše hřebenatého i jejich bohatosti trvale ubývá a proto byl "Černým a červeným seznamem cévnatých rostlin České republiky z roku 2000" zařazen

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Černýš rolní [online]. BOTANY.cz, rev. 10.08.2007 [cit. 2012-11-12]. Dostupné online. 
  2. a b HRBÁČ, Petr. Rostliny střední Evropy: Černýš hřebenitý [online]. Petr Hrbáč, Rostliny.nikde.cz [cit. 2012-11-12]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Černýš hřebenitý [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2012-11-12]. S. 124. Dostupné online. 
  4. ANDERBERG, Arne. Den virtuella floran: Melampyrum cristatum [online]. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, SE, rev. 12.01.2000 [cit. 2012-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Jan et all. Seznam druhů rostlin v ČR [online]. Botanický ústav AV ČR, Praha – Průhonice, rev. 23.01.2011 [cit. 2012-11-12]. Dostupné online. 
  6. PROCHÁZKA, František. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky [online]. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001 [cit. 2012-11-12]. Dostupné online. ISBN 80-86064-52-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]