Zemský úřad v Brně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sídlo Zemského úřadu v bývalém Místodržitelském paláci
Další budova úřadu (Moravské náměstí čo. 6)
Nový zemský dům

Zemský úřad v Brně byl nejvyšší orgán státní správy a samosprávy v zemi Moravskoslezské v letech 1928–1945.

Nahradil předchozí Zemskou správu politickou. Zemský úřad byl zřízen dle zákona č. 125/1927 Sb. O organisaci politické správy.[1]

Přednostou zemského úřadu byl zemský prezident, který byl veden jako státní úředník. Byl podřízen ministerstvu vnitra a příslušelo mu propůjčovat služební místa na zemských a okresních úřadech. Zemského prezidenta jmenoval prezident republiky.

Součástí zemského úřadu bylo zemské zastupitelstvo, pro zemi Moravskoslezskou čítalo 60 členů. Dvě třetiny z těchto zastupitelů byly voleny, zbytek byl pak ustanoven z řad odborníků z hospodářské, kulturní nebo sociální oblasti. Pečovalo o správní a hospodářské záležitosti země a jejího obyvatelstva, zejména o humanitní, zdravotní, sociální, hospodářské, dopravní a kulturní zájmy země a jejího obyvatelstva, pokud jde o úkoly, které svým významem přesahovaly rozsah a potřeby jednotlivých obcí a okresů, dotýkaly se zájmů větší části země a neměly celostátní důležitost.

Volby do zemského zastupitelstva proběhly v roce 1928 a 1935.

Zemské zastupitelstvo volilo ze svých členů na příslušné volební období zemský výbor o 12 členech a 12 náhradnících. Zemskému výboru předsedal zemský prezident. Zemský výbor sestavoval na každý správní rok rozpočet o všech příjmech a vydáních v působnosti zemského zastupitelstva.

Zemský úřad se členil na následující útvary:

  • I.: vedení úřadu, organizační a osobní záležitosti,
  • II.: záležitosti ústavní, hospodářské, finanční a účetní,
  • III.: záležitosti nadací, škol a bezpečnosti,
  • IV.: záležitosti pojišťovací, sociální a zdravotní péče,
  • V.: záležitosti vojenské a četnické, dopravní, živnostenské, peněžní a spolkové,
  • VI.: záležitosti zemědělské, lesního a vodního hospodářství, hornictví a veterinární,
  • VI.: záležitosti stavební, silnic, vodních cest, vodovodů a kanalizací.

Sídlem Zemského úřadu byly budovy nynějšího Moravského náměstí čo. 1 a čo. 6, kde sídlil zemský prezident a nejvýznamnější útvary, další útvary se nacházely v Novém zemském domě na nynějším Žerotínově náměstí.

Změny za druhé republiky a za protektorátu Čechy a Morava[editovat | editovat zdroj]

Výnos ministerstva vnitra č. B.-2363-18/1-39-2 ze 14. srpna 1939 omezil pravomoc zemských zastupitelstev, výnosem č. B.- 2363-4/6-40-246 z 10. června 1940 byla zemská zastupitelstva zcela zrušena. Alternativou k těmto orgánům měly být zemské správní komise, k jejich zřízení však nikdy nedošlo.

Usnesení vlády z 18. září 1941 zahájilo zřizování zemských rad. Ministerstvo vnitra v říjnu 1941 nechalo zřídit zemskou radu v Brně, která měla zastávat funkci poradního orgánu zemského prezidenta. Zemská rada čítala osm členů a dalších osm náhradních členů.[2]

Přednostové zemského úřadu v Brně[editovat | editovat zdroj]

Po zatčení Jaroslava Mezníka již funkce přednosty zemského úřadu nebyla obsazena, až do konce války ji vykonával zemský viceprezident.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

V roce 1945 byl Zemský úřad přeměněn na úřad Moravskoslezského zemského národního výboru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zákon č. 125/1927 Sb., o organisaci politické správy. www.beck-online.cz [online]. [cit. 2023-10-24]. Dostupné online. 
  2. VRZÁČKOVÁ, Ivana. Zemský úřad v Brně a jeho činnost v období Protektorátu Čechy a Morava. [s.l.]: Masarykova univerzita v Brně, 2022. Dostupné online. 
Zemský úřad v Brně
Předchůdce:
Zemská správa politická
19281945
Zemský úřad v Brně
Nástupce:
Moravskoslezský zemský národní výbor