Z jižních Čech až na konec světa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo projektu Z jižních ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA

Z jižních Čech až na konec světa je název projektu, který v rámci doprovodného programu předsednictví České republiky Radě Evropské unie v roce 2009 připravil Jihočeský kraj ve spolupráci s Evropskou asociací turistických klubů a dalšími partnery. [1] Archivováno 6. 3. 2016 na Wayback Machine. [2] [3][nedostupný zdroj] [4]

Název projektu volně parafrázoval dílo českého romanopisce Aloise Jiráska Z Čech až na konec světa, ve kterém je zpracován cestopisný deník Václava Šaška z Bířkova. Ten byl jedním z členů v historii ojedinělé výpravy, již v letech 1465 - 1467 vykonalo poselstvo vedené švagrem krále Jiřího z Poděbrad panem Lvem z Rožmitálu a na Blatné.

Podobně jako bylo smyslem tehdejší cesty ukázat světu, že Češi nejsou žádní kacíři ani divoký národ, ale národ civilizovaný, kulturní a toužící po míru, měl i projekt "Z jižních Čech až na konec světa" připomenout symbolickou formou novodobého poselstva společnou historii a kořeny evropské kultury a integrace.

Jádro výpravy tvořili členové evropských turistických klubů, kteří putování ve stopách svých předchůdců zahájili 29. března 2009 z jihočeského města Blatná. Poselstvo dovršilo svou cestu v červnu 2009 v Bruselu, v návaznosti na slavnostní program k ukončení českého předsednictví. Putování provázela řada zastavení, společenských akcí a pouličních divadelních představení, pořádaných ve městech, která před více než půl tisíciletím navštívila výprava Lva z Rožmitálu a na Blatné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Setkání zástupců poselstva s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem (Hluboká nad Vltavou, 27.3.2009).
Setkání zástupců poselstva s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem (Hluboká nad Vltavou, 27.3.2009).