Z deníku kocoura Modroočka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z deníku kocoura Modroočka je kniha Josefa Koláře z roku 1965. Základem knihy byly Modroočkovy příběhy vyprávěné rozhlasovým Hajajou v roce 1962.

Kniha psaná formou deníku podává různé příhody ze života v podání siamského kocourka Modroočka. Jednotlivé dny jsou uvedeny např. jako Den kvetoucích růží. Kniha vyšla v mnoha vydáních. Ilustrace jsou od Heleny Zmatlíkové.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Modroočko vypráví, jak žije se svým dvounožcem (člověkem), seznamuje se s toulavou kočkou Zelenoočkou či moudrým kocourem Bělovousem Zrzundou. Učí se lézt na stromy a účastní se kočičího zpěvu. Když si jeho člověk pořídí Bleděmodrou (auto), odjede i s kocourkem na chatu na venkov. Zde se Modroočko seznamuje s krtkem, ježkem či zajícem; loveckým psem Fouskem a zlým kocourem Žluťákem. Jednoho dne jeho pán zachrání siamskou kočičku Kiki. Kvůli ní se Modroočko střetne se Žluťákem a porazí jej. Vyprávění končí po návratu do města, kdy se Kiki narodí koťátka.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Audio[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Z deníku kocoura Modroočka na stránce Panáček v říši mluveného slova [online]. 2005. Dostupné online. 
  2. Kocourek Modroočko na stránce Panáček v říši mluveného slova [online]. 2005 [cit. 2019-06-24]. Dostupné online. 
  3. Z deníku kocoura Modroočka na stránce Panáček v říši mluveného slova [online]. 2005 [cit. 2019-06-24]. Dostupné online.