Velké Opatovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zámek Velké Opatovice)
Zámek Velké Opatovice
Zámek ve Velkých Opatovicích
Zámek ve Velkých Opatovicích
Základní informace
Slohnovobaroko
Poloha
AdresaVelké Opatovice, ČeskoČesko Česko
UliceZámek
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41454/7-627 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek ve Velkých Opatovicích v okrese Blansko, pocházející z poloviny 18. století, se nachází nedaleko kostela svatého Jiří.

Na místě, kde stávala původní malá tvrz, dal roku 1699 postavit Jiří Markvart z Vězník skromný barokní zámek s pěti obytnými místnostmi.[1] Na okolních pozemcích, které byly odvodněny, vznikl zámecký park. Roku 1757 nechal hrabě Karel Otto Salm-Neuburg na místě původního zámku postavit nový pozdně barokní stavbu. Při přestavbě byla zbořena i původní tzv. horní tvrz. V polovině 19. století a v letech 1908-1911 a 1914-1917 prošel zámek stavebními úpravami, při kterých byl nahrazeny původní střechy novými mansardovými s podkrovními místnostmi, postavena zahradní lodžie a při vjezdu do zámku vznikla nová vrátnice.

Za první světové války byl v zámku umístěn lazaret. Od roku 1934 zámek vlastní obec, která do něj nastěhovala obecní úřad a obecní školu, pro kterou zde byla přistavěna tělocvična. Roku 1973 vyhořela jižní část zámku, ve kterém byla umístěna škola a salla terenna. V 80. letech bylo v zámeckém parku zbudováno letní kino. Vyhořelá část zámku byla stržena a místo ní bylo podle projektu Ing. arch. Zdeňka Fránka zahájeno budování nového sálu. V zámku sídlí městský úřad, banka a několik soukromých podnikatelů. Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

Stavba nové části budovy trvala až do roku 2007. Po dokončení zde vzniklo Moravské kartografické centrum, vystavující zde stálou expozici z vlastních sbírek i ze sbírek Národního technického muzea[3]. Stavba arch. Fránka kombinuje hrubě opracovaný pohledový beton ve výstavních prostorách a dřevěné obložení střechy. Atypický strop hlavního sálu připomíná chrámovou loď.

Součástí zámeckého areálu je přízemní budova zimní zahrady, která původně navazovala na část zámku, vyhořelou v roce 1973. Budova od té doby nebyla sanována, dlouhodobě vykazuje poruchy statiky a je zařazena na seznamu ohrožených kulturních památek.[4]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HASEŇ, Zdeněk; REIBL, Přemysl. Zámky okresu Blansko. Boskovice: Muzeum Boskovicka, Muzeum Blansko, 1999. S. 40. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-11-15]. Identifikátor záznamu 153565 : zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Moravské kartografické centrum Velké Opatovice [online]. Národní technické muzeum [cit. 2013-04-19]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. Seznam ohrožených nemovitých památek: Zimní zahrada, zámek Velké Opatovice [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-08-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-31. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]