Zámecká kaple v Lubínu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámecká kaple v Lubínu
Zámecká kaple v Lubínu – pohled zepředu
Zámecká kaple v Lubínu – pohled zepředu
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
AdresaLubin, PolskoPolsko Polsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámecká kaple v Lubínu se nachází se v ulici Mikolaja Pruzi, na Zámeckém kopci. Je jediným zachovaným prvkem středověkých zámeckých budov (původně se nacházela u strážní brány na zámeckém nádvoří).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letopočet v tympanonu – rok 1349 – ukazuje dobu výstavby. Ve 14. století kaple měla tři oltáře. Zničená během třicetileté války, obnovená v 18. století zase chátrala. Na začátku 19. století, až do roku 1908 sloužila katolíkům, a potom fungovala jako diecézní knihovna. V roce 1945 byla vypálena. Po válce budova bez střechy začala zase chátrat. Na konci 70. let 20. století proběhla renovace.[1] Původně kaple byla spravována městskou kulturní institucí BWA (Biuro Wystaw Artystycznych) v Lehnici. Přizpůsobená pro Zámeckou Galerii po další renovaci v roce 1990. Následně v letech 2005–2009 proběhly další renovační práce.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Svatyně (rozměry podle schéma 13,5 × 8,1 m, tloušťka hradeb 1,2 m) asi neměla kněžiště. Budova měla plochou střechu a vstup ze severní strany. Renovace, která proběhla v době baroka obohatila budovu o dvě přístavby na jižní stráně. Přidáno i velká okna, na celek byla nanesena omítka a vysoká sedlová střecha.

Nejcennější části je tympanon severního portálu, který pochází z roku 1349 a ukazuje Ježíše Krista, svatou Hedviku a svatou Marie Magdalenu. Reliéf se skládá s tří částí a přestavuje adorace. Uprostřed je Ježíš, podle středověkého pojetí jsou další postavy méně důležité, a proto je umělec zobrazil trochu menší. Ještě menší jsou sochy klečící níže: kníže Ludvík (jehož patronem je prababička Hedvika) a naproti je jeho manželka Anežka Hlohovská.

V archivoltě tympanonu je umístěn latinský nápis o založení, který v překladu zní: Léta Páně 1349 tuto kapli založil kníže Ludvík, lehnický pan na slavnost Těla a Krve našeho Pána Ježíše Krista a Hedviky a Magdalény. Vrchol tympanonu zdobí symbol Ducha svatého. Vnější část archivolty je obsazena kraby a docela zničená. Archivolta je spojená klíčem s Ježíšovou hlavou.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lubin - Kaplica zamkowa . Atrakcje turystyczne Lubina. Ciekawe miejsca Lubina,. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 03.02.2021]. Dostupné online. 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaplica zamkowa w Lubinie na polské Wikipedii.