William Whiteman Fosdick

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Whiteman Fosdick
Narození28. ledna 1825
Cincinnati
Úmrtí8. března 1862 (ve věku 37 let)
Cincinnati
Místo pohřbeníSpring Grove Cemetery
Povoláníromanopisec, autor písní, advokát, básník, textař a spisovatel
Alma materTransylvania University
RodičeThomas R. Fosdick a Julia Drake Fosdick Dean
PříbuzníJulia Dean (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Whiteman Fosdick (28. ledna 1825 v Cincinnati8. března 1862 tamtéž) byl americký právník, básník a romanopisec.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Cincinnati v Ohiu jako syn Thomase K. Fosdicka a Julie Drakeové. Jeho otec pracoval jako obchodník a bankéř, jeho matka jako divadelní herečka. Fosdickovou nevlastní sestrou byla divadelní herečka Julia Deanová. Jeho otec zemřel v roce 1829 a jeho matka o tři roky později.[1][2][3] Po absolvování Transylvania University v Lexingtonu v Kentucky začal studovat práva u právníka Garnetta Duncana v Louisville.

První básnické dílo s názvem Malmiztic, the Toltec; and the Cavaliers of the Cross vydal Fosdick roku 1851. Roku 1852 se přestěhoval do New Yorku, kde v roce 1855 sbírku básní pod názvem Ariel a jiné básně s ilustracemi od Elmslieho Williama Dallase.[3]

Po sedmi letech v New Yorku se Fosdick vrátil do rodného města Cincinnati, kde v roce 1860 začal vydávat ilustrovaný časopis The Sketch Club, který podporovali místní umělci a mecenáši. William Whiteman Fosdick zemřel ve městě Cincinnati dne 8. března roku 1862, ve věku 37 let.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku W. W. Fosdick na anglické Wikipedii.

  1. LUDLOW, Noah Miller. Dramatic Life as I Found it: A Record of Personal Experience ; with an Account of the Rise and Progress of the Drama in the West and South, with Anecdotes and Biographical Sketches of the Principal Actors and Actresses who Have at Times Appeared Upon the Stage in the Mississippi Valley. [s.l.]: G.I. Jones and Company 766 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: oYkVAAAAYAAJ. 
  2. The poets and poetry of the West. Příprava vydání William Turner Coggeshall. Repr. of the 1860 ed., Columbus, Ohio. vyd. New York: Arno Pr 688 s. (Mid-American frontier). ISBN 978-0-405-06859-1. (anglicky) 
  3. a b c The encyclopedia of northern Kentucky. Příprava vydání Paul A. Tenkotte, James C. Claypool. Lexington, Ky: University Press of Kentucky 1047 s. ISBN 978-0-8131-2565-7. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]