Wikipedista:Wikinazatle/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Oddíl experimentální archeologie Mamuti[editovat | editovat zdroj]

Den v pravěku na táboře

Oddíl experimentální archeologie Mamuti je dětský oddíl působící pod Domem dětí a mládeže Prahy 7. Byl založen 15.1. 1980 třemi přáteli se společnou láskou a nadšením k experimentální archeologii - Jiřím Červinkou, Helenou Červinkovou a Ladislavem Tintěrou. Členy oddílu jsou holky i kluci od 9 do 16 let, celkový počet členů se stabilně udržuje kolem třiceti. Za celou oddílovou historii si jím prošlo okolo 300 členů.[1]

Experimentální archeologie s dětmi je pojímána nikoliv jako práce, ale jako hra, tudíž oddíl nefunguje za účelem vychovat odborníky a archeology, ale naučit děti fungovat i bez moderních vymožeností a naučit je krásám přírody a svobody. [2]

Kromě hlavní náplně se oddíl zabývá také turistikou, tábornictvím a orientací v krajině, čímž děti vede k poznávání a ochraně přírody. Členové jsou rozděleni do tří družin - Vlci, Havrani a Sokoli, přes rok se schází pravidelně každý týden v klubovně, která se nachází v bývalé vodárenské věži na Letné. Program na tyto družinové schůzky zajišťují Tutumové (starší členové, kteří mají vždy ve dvou na starost jednu družinu). Jednou za čas se sejde celý oddíl na oddílové schůzce, kterou má na starosti Vedení a vyhlašují se tam výsledky průběžného bodování, diskutují se různá témata a samozřejmě se hrají i hry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oddíl experimentální archeologie Mamuti je prvním a nejstarším doposud fungujícím dětským oddílem na toto zaměření.

Záměr zakladatelů přerostl hranice pouhé "hry na pravěk", protože jejich příprava dosahovala až vědeckých rozměrů. Studovali literaturu o archeologii, sbírali poznatky a zkušenosti na nalezištích, přednáškách i v muzeích. Vytvořili si představy o jednotlivých technikách a činnostech, které lidé v pravěku provozovali a pokoušeli se je napodobit. Začali se věnovat textilu, výrobě keramiky, kamenných nástrojů, košíkářstvím, rozděláváním ohně a spoustu dalším. [3] V srpnu roku 1979 se uskutečnil první letní tábor, jehož náplní byla právě experimentální archeologie a vzápětí v roce 1980 s velkým úspěchem vznikl i samotný oddíl Mamuti. V začátcích byl navázán kontakt s mnoha archeology a odborníky v oboru, kteří pomohli oddílu při vymýšlení tehdejších výrobních postupů a technologií. Završením prvního pětiletého působení oddílu byl čtrnáctidenní obývací experiment slovanského obydlí v pravěkém skanzenu v Březně u Loun.[2] Další úspěchy již od té doby přibývaly a oddíl se radostně rozrůstal. Vyrobené pravěké výrobky, které předtím byly jen zhotovenou replikou, se začaly využívat v ostatních experimentech a tak se všechny dohromady propojily a začaly být závislé jeden na druhém. V oddíle tak postupně začaly vznikat skupinky lidí, kteří se specializovali na daný experiment, to pomohlo efektivitě a vysoce také pozvedlo to kvalitu výrobků.

Ve spolupráci s odborníky již vzniklo spoustu výstav, dvě nejvýznamější v Muzeu hl. města Prahy, v roce 1990 "Den u Mamutů" k 10. výročí činnosti oddílu a v roce 2000 tentokrát pod názvem "S Mamuty do pravěku".[4]

Od roku 1999 fungují internetové stránky oddílu, které slouží nejen jako informace pro stávající členy, ale také jako zdroj informací a diskuzní platforma k experimentální archeologii. S přicházející dobou technologií, telefonů a sociálních sítí je oddíl a s ním spojené aktivity vnímán jako detox od moderního světa a navrácení do starých prostých časů.

Cesta k rodu[editovat | editovat zdroj]

Aby se nově příchozí (dále nováček) mohl připojit ke společnému putování po Velké cestě kmene Mamutů a stát se právoplatným členem, musí splnit úkoly z Cesty k rodu. Na splnění těchto úkolů je jeden školní rok, mohou se plnit kdykoli v průběhu oddílových akcí nebo i doma a výsledek je možno přínést ukázat nebo jej nějakým způsobem zdokumentovat. Pokud nováček všechny úkoly zvládne splnit do termínu, na táboře své zasloužené místo v oddíle stvrdí ceremoniální nováčkovskou zkouškou a následně získá trofej Velké cesty s oddílovým číslem.

Úkoly se dělí do čtyř kategorií: příroda, archeologie, tábornictví a mamutí základ, které prokážou zdatnost, schopnost a inteligenci člena.

Ukázková tabulka úkolů Cesty k rodu:[5]

Příroda Archeologie Tábornictví Mamutí základ
poznej 15 svaců/ptáků rozeznej 8 typů pravěké keramiky proveď zářez nožem měj svůj praoděv
poznej 15 stromů zařaď 15 pravěkých pokroků člověka otesej sekerou kůl do špičky ujdi během jednoho dne alespoň 15km
poznej 10+10 květin zhotov pravěký výrobek uvaž 8 uzlů na slepé mapě urči deset daných zeměpisných pojmů
poznej 10 hub pamatuj si trvání pravěkých dob postav přístřešek z plachty, pod kterým by bylo možné bezpečně přespat prokaž své znalosti v oblasti zdravovědy
pounej 15 dalších zvířat popovídej o 5 pravěkých nalezištích urči azimut a zorientuj se podle světových stran vyjmenuj státní svátky České republiky

Experimenty[editovat | editovat zdroj]

Hlavní poselství experimentů v oddíle Mamuti je osvojit a zdokonalit technologie používané pravěkými lidmi. Za 40. let fungování se vyzkoušelo nespočet experimentů a velkých pravěkých projektů, např. expedice monoxylon. V dnešní době se experimenty v oddíle dělí do 8 kategorií - textil, keramika, zpracování kamene, rozdělávání ohně a zpracování přírodních materiálů, odlévání kovů, tepání kovů, vaření, hudba. [6]

Textil[editovat | editovat zdroj]

Textilní výroba, která je již od mladší doby kamenné doložena v acheologických nálezech, zahrnuje řadu postupů, které se dají snadným způsobem napodobit.

Nejzákladnější technika je pletení na prstech, které se využívalo v případě potřeby čelenek, opasků, řemínků nebo háčků - produktem jsou jednoduché provázky, které mohou být různé délky i šířky.

Dalšími ozkoušenými technikami jsou práce je pletení v rámu (krosienka), pletení jehlou, tkaní na destičkách, tkaní na hřebenovém stávku. Produkty mohou být váčky, brašny, větší popruhy nebo menší kusy oděvů.

Nejsložitější a nejnáročnější technika je tkaní na vertikálním stavu, který se používal k výrobě velkoplošných textílií.

Keramika[editovat | editovat zdroj]

Zpracování kamene[editovat | editovat zdroj]

Rozdělávání ohně a zpracování přírodních materiálů[editovat | editovat zdroj]

Odlévání kovů[editovat | editovat zdroj]

Tepání kovů[editovat | editovat zdroj]

Vaření[editovat | editovat zdroj]

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Vedení oddílu[editovat | editovat zdroj]

Vedení a Tutumové na táboře 2021

Člověk si za dobu působení v oddíle může projít až pěti kategoriemi - nováček, člen, tutum, vedoucí a náčelník.

Nováček se po splnění Cesty k rodu automaticky stává členem, kde na této pozici stráví několik let, než dovrší vhodného věku a vyspělosti, aby se mohl stát tutumem, neboli vedoucím družinky. Tutumů je celkem 6, věkové spektrum je přibližně od 15 do 18 let. Svou funkci vykonávají většinou 3 roky, poté buď odcházejí, nebo přecházejí do Vedení. Vedení je základní kámen oddílu, stará se o vnitřní i vnější organizaci, plánuje akce a zařizuje tábor. Členů je zde obvykle kolem 10 a doba setrvání je neurčitá. Pokud se někdo prokáže jako zdatný, spolehlivý a schopný jedinec, může být nominován na náčelníka, kterého pak volí společně Tutumové a Vedení.

Náčelník oddílu k roku 2022[editovat | editovat zdroj]

  • Markéta Březinová

Členové Vedení k roku 2022[7][editovat | editovat zdroj]

  • Markéta Březinová
  • Milič Maryška
  • Michal Hercík
  • Franta Kloda
  • Martin Mrázek
  • Tereza Bečvářová
  • Klára Březinová
  • Filip Mikulecký
  • Josef Laurin

Členové Tutumů k roku 2022[8][editovat | editovat zdroj]

  • Jáchym Kolda a Jakub Ježek (Vlci)
  • Tereza Hourová a Jiří Mourek (Sokoli)
  • Eliška Kuchaříková a Martin Soukup (Havrani)

Akce[editovat | editovat zdroj]

Tábor[editovat | editovat zdroj]

Stěžejní akcí celého roku je třítýdení tábor, který se koná již od počátků oddílu nedaleko Nepomuku v Plzeňském kraji. Táboří se na překrásném zákoutí lesa sousedícího s velkou loukou daleko od civilizace a moderní doby. Toto prostředí je ideální na splynutí s přírodou a kompletním pohlcením do problematiky experimentální archeologie, která je samozřejmě jednou z hlavní náplní tábora.

Pravěké dny na Točníku[editovat | editovat zdroj]

V roce 1997 Mamuti uskutečnili první rozsáhlou prezentaci činnosti oddílu pro veřejnost na hradě Točníku, ze které se od té doby stala tradiční každoroční akce, která se těší velké popularitě jak mezi členy, tak mezi širokou veřejností.[9]

Výpravy[editovat | editovat zdroj]

Tělocvična[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úvod. Mamuti [online]. [cit. 2022-04-15]. Dostupné online. 
  2. a b Rekonstrukce a experiment v archeologii. 1. vyd. [s.l.]: Společnost experimentální archeologie Hradec Králové při ústavu historických věd Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, 2000. 221 s. ISBN 50-238-6014-3. 
  3. MALINA, Jaroslav; RENATA, Malinová. Vzpomínky na minulost. [s.l.]: Masarykova univerzita v Brně, 19923. 341 s. ISBN 80-210-0492-4. 
  4. https://mamuti.cz/historie/
  5. https://mamuti.cz/cesta-k-rodu/
  6. Cesta mamutů - 40 let oddílu. Praha: Oddíl experimentální archeologie Mamuti, 2020. S. 373. 
  7. https://mamuti.cz/vedouci-2/
  8. https://mamuti.cz/tutumove/
  9. JIŘÍ, Červinka; HELENA, Červinková; Ladislav Tintěra. Výpravy do pravěku. 5. vyd. [s.l.]: Mravenec Brno, 2011. 87 s. ISBN 978-80-87447-11-6.