Wikipedista:ProStředoškoláky/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


ProStředoškoláky
Vznik2013
TypSpolek
ÚčelPodpora a rozvoj ambiciózních středoškolských studentů
ZakladateléRobin Ibl, Tomáš Zahradník, Filip Ibl
Dobrovolníci10
Oficiální webwww.prostredoskolaky.cz

ProStředoškoláky je nezisková organizace, která se od roku zaměřuje na rozvoj nadaných středoškolských studentů. Za tímto účelem od roku 2013 propaguje mimoškolní vzdělávání a informuje o soutěžích a událostech pro středoškoláky na území České republiky. Organizace taktéž pořádá soutěž Středoškolák roku (dříve Nejaktivnější středoškolák), připravuje vlastní vzdělávací projekty a zprostředkovává pravidelná setkání komunity aktivních středoškoláků z ČR.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Z vyjádření organizátorů:

„V České republice žije mnoho mladých talentovaných lidí. Bydlí však v různých koutech země a často o sobě navzájem vůbec nevědí. To chceme změnit! Ty nejlepší a nejaktivnější studenty, budoucí lídry společnosti, propojujeme a vytváříme pro ně prostředí, ve kterém se mohou vzájemně inspirovat a spojit síly.”

„Věříme, že pokud žák získává zkušenosti i mimo školu, lépe se rozhoduje o svém budoucím povolání, efektivněji a smysluplněji se učí a tříbí tím i svou osobnost. Zároveň chceme rozhýbat i doposud méně aktivní středoškoláky tím, že jim ukážeme inspirativní příběhy jejich vrstevníků.“

„Chceme rodičům, učitelům a politikům ukázat, že vzdělávání mimo školu dává smysl a zaslouží si pozornost.“

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelé organizace (zleva): Filip Ibl, Tomáš Zahradník, Robin Ibl

Organizace zahájila činnost v roce 2013, kdy se nejprve se zaměřovala na vytváření internetového katalogu mimoškolních aktivit. Později se však začala orientovat i na pořádání vlastních vzdělávacích projektů. V letech 2013 a 2014 organizace uspořádala dva ročníky vzdělávací akademie (tzv. Říjnová a Listopadová akademie), v jejichž rámci studenti absolvovali přednášky z oblasti marketingu, moderního umění, investování, etikety a mnohých dalších oborů, které jsou dle pořadatelů projektu v českých školních osnovách nedostatečně zastoupeny. V následujících letech se stala hlavním předmětem činnosti organizace soutěž Středoškolák roku.

Zakladateli organizace jsou Robin Ibl, Tomáš Zahradník a Filip Ibl, v době založení studenti maturitního ročníku Gymnázia Oty Pavla v Praze Radotíně.[1][2]


Aktivity organizace[editovat | editovat zdroj]

Organizace ProStředoškoláky od roku 2014 uspořádala přes 21 vzdělávacích akcí, kterých se zúčastnilo více než 2.200 středoškoláků z celé České republiky. Soutěže Středoškolák roku se již zúčastnilo přes 1 150 studentů ze 103 škol. To vše dobrovolně zajišťuje tým 10 studentů.

Soutěž Středoškolák roku[editovat | editovat zdroj]

Stěžejní aktivitou organizace je soutěž Středoškolák roku (dříve Nejaktivnější středoškolák), která má za cíl oceňovat středoškolské studenty, kteří se ve svém volném čase věnují mimoškolním aktivitám. Účastníci soutěže se například zabývají vědou, sportují, podnikají, dobrovolničí či vyhrávají mezinárodní soutěže. Zájemce o účast v soutěži musí být studentem střední školy v České republice a v určeném termínu vyplnit přihlášku na webu organizace. Přihlašování obvykle probíhá od března do května. Klíčovým aspektem přihlášky je specifický formulář, ve kterém účastníci popisují mimoškolní činnosti, kterým se věnují. Přikládají taktéž kopie certifikátů, reference a odkazy na webové stránky, které jejich aktivity potvrzují. Porota, složená z členů organizačního týmu a bývalých účastníků soutěže, následně vybere finalisty soutěže. Za hlavní kritéria výběru finalistů organizátoři soutěže považují: různorodost jejich mimoškolních aktivit a množství úspěchů, kterých v daných aktivitách dosahují. Porota vybírá celkem 25 nejaktivnějších středoškoláků (tzv. TOP25), kteří jsou následně pozváni na víkendové setkání finalistů. Dalších 40 účastníků soutěže získává čestné vyznamenání a umisťuje se v rámci (tzv. TOP65). Všichni ocenění účastníci se setkají v závěru soutěže během dvoudenní vzdělávací akademie, která se koná v Praze a na níž navazuje slavnostní galavečer.

Víkendové setkání finalistů soutěže[editovat | editovat zdroj]

Víkendové setkání finalistů 2017

Cílem víkendového setkání je pomoci navázat finalistům soutěže bližší kontakty mezi sebou navzájem a podnítit je ke spolupráci na společných projektech. Finalisté prožijí dva dny plné nových přátelství a her v přírodě. Organizátoři tuto akci prezentují jako hlavní odměnu pro těchto 25 nejúspěšnějších účastníků z příslušného ročníku soutěže. Akce se každoročně účastní taktéž několik finalistů z minulých ročníků, kteří novým talentům předávají své zkušenosti.

Vzdělávací akademie pro TOP65[editovat | editovat zdroj]

Každoroční vzdělávací akademie soutěž Středoškolák roku završuje a je určena pro všech 65 nejlepších účastníků. Program bývá velice různorodý; součástí jsou workshopy zaměřené na osobnostní rozvoj, diskuze s podnikateli a známými manažery či setkání s minulými finalisty soutěže. Na přípravě programu se taktéž podílí partneři a sponzoři projektu. Na vzdělávací akademii navazuje slavnostní galavečer.

Galavečer[editovat | editovat zdroj]

Slavnostní vyhlášení soutěže probíhá většinou v sídle hlavního partnera soutěže (v letech 2015 - 2016 ve Francouzském institutu v Praze, od roku 2017 v pražském sídle společnosti Microsoft). Večera se účastní čestní hosté z řad podnikatelů, novinářů, odborníků na vzdělávání a taktéž zástupci škol a rodiče soutěžících. Nejlepším 25 finalistům jsou předány diplomy a hodnotné ceny poskytnuté sponzory soutěže, dalších 40 studentů si odnese čestné vyznamenání.

Konference Free Spirit[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o celodenní setkání s nejaktivnějšími středoškoláky (finalistů soutěže Středoškolák roku) a dalšími úspěšnými mladými lidmi. Konference je určena nejen pro studenty středních a vysokých škol, ale i pro širokou veřejnost. Řečníci dostávají zpravidla patnáct minut k představení svých aktivit, myšlenek a budoucích plánů. Účastníci konference následně mohou pokládat dotazy, vyměňovat si s řečníky své zkušenosti a taktéž navázat spolupráci na konkrétních projektech.

V závěrečné debatě odpovídají aktivní středoškoláci a vzácní hosté na otázky, které se týkají středoškolského života - jeho kladů a záporů. V roce 2018 se například diskutovala problematika posledních dvou let na střední škole a nalezení své vlastní životní cesty.[3]

Databáze mimoškolních aktivit[editovat | editovat zdroj]

Na webu organizace se nachází největší databáze mimoškolních aktivit pro studenty základních, středních i vysokých škol v České republice, která byla spuštěna v březnu 2019. Databáze obsahuje informace o aktivitách dle zaměření (přírodní vědy / business / umění apod.) a podle typu (soutěž/vzdělávací kurz/dlouhodobý program/událost/ostatní). V současné době obsahuje přes 300 mimoškolních aktivit, které umožňují studentům rozvinout svůj talent.

Partneři projektu[editovat | editovat zdroj]

V minulých letech projekt podpořili mimo jiných i následující organizace: Microsoft, Čtení pomáhá, Nadace O2, Hlavní město Praha, First International Ballet School in Prague, Centrum pro talentovanou mládež, Nadace Via - Fond rodiny Sýkorovy, Leaf Academy, Google, Francouzský institut v Praze.

Ročník 2018/2019 se konal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JANAUEROVÁ, Barbora. NESPOLÉHAT JEN NA ŠKOLU. [s.l.]: Respekt, 2014. Dostupné online. 
  2. KARTOUS, Bob. Škola se nedokáže přizpůsobit tomu, co potřebujeme. [s.l.]: EDUin, 2014. Dostupné online. 
  3. GABRHELÍKOVÁ, Pavla. Pokorní šikulkové, nebo namyšlení puberťáci? I středoškoláci mají svůj TED Talks [online]. Studenta, 2018. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Web organizace ProStředoškoláky

Blog organizace ProStředoškoláky

Facebook ProStředoškoláky

Instagram ProStředoškoláky

Youtube ProStředoškoláky