Wikipedista:Miroslav Ličko/AP/Vztahy s veřejností v Indii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vztahy s veřejností v Indii jsou vztahy s veřejností, také styk s veřejností a anglicky public relations (PR), v Indii.[pozn. 1]

AHistorie PR v Indii[editovat | editovat zdroj]

Přestože jsou vztahy s veřejností (public relations) po celém světě staré více než sto let, v Indii začaly v 50. letech 20. století, kdy skupina odborníků na styk s veřejností vytvořila v roce 1958 v Bombaji PR Society of India pod vedením Kali H. Mody, který ji vedl do roku 1960 a po něm Arthašástra S. Mandietta, který byl prezidentem v letech 1961 až 1965. V letech 1966 až 1969, za prezidenta Farruka S. Mully, byl tento neformální orgán registrován podle zákona o indických společnostech XXVI z roku 1961 a v roce 1966 byl zakládajícím prezidentem Public Relations Society of India.

Ve stejné době, kolem roku 1965, byl v Kalkatě založen a registrován Public Relations Circle –.vůbec první sdružení profesionálních PR odborníků ve východní Indii.

V roce 1968 se v Bombaji konala první konference All India Public Relations Conference, kde se členové Rady pro veřejné vztahy v Kalkatě rozhodli rozpustit regionální orgán a spojili se s Public Relations Society of India, aby tento národní orgán posílili. Dalším významným přínosem této konference bylo přijetí Mezinárodního etického kodexu (také nazývaného Athénský kodex) dne 21. dubna 1968.

Prezident Farrok S. Mulla rozšířil dosah Public Relations Society of India zřízením regionálních poboček v Dillí, Madrasu a Kalkatě.

Jedním z přelomových úspěchů této profesionální skupiny PR odborníků bylo přivést přední mezinárodní PR experty do Indie, když Bombaj hostila 9. světový kongres Public Relations od 19. do 23. ledna 1982 za aktivní účasti International Public Relations Association (IPRA). V té době vedl PRSI K. S. Neelakandan, ředitel Public Relations společnosti Pfizer Limited, který byl také výkonným předsedou Světového kongresu.

Přestože existovalo několik jednotlivců a malých firem, které začínaly ještě dříve, nabízely PR pouze s omezeným rozsahem media relations. Bylo jen přirozené, že podnikatelé, kteří s těmito službami začali, pocházeli z prostředí žurnalistiky, která byla považována za přirozené loviště rodícího se PR průmyslu.

Rozvoj Public Relations v Indii[editovat | editovat zdroj]

Podle zprávy PRCAI nazvané „Průzkum stavu průmyslu 2019“ vzrostl PR průmysl v Indii o 12 % a v roce 2019 dosáhl 1 600 Rs[1][2] Přestože jsou běžná (konvenční) Media Relations i nadále klíčovým zdrojem příjmů agentur, podíl příjmů ze služeb digitálních a sociálních médií se zvýšil z 12 procent v roce 2018 na 16 procent v roce 2019. Podle zprávy jsou hnací silou růstu odvětví rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG), informační technologie (IT), cestování a státní správa (centrální i státní) se 44% podílem na tržbách.

PR se jako obor v průběhu let rozrostly o mnoho reklamních agentur, které do svého portfólia zařadili PR služby, a mimoto se z nezávislých PR konzultantů staly plnohodnotné PR agentury.

Růst lze přičíst několika profesním organizacím, které zapojovaly komunikátory pořádáním konferencí, seminářů, workshopů a zvyšováním jejich dovedností.

Některé z těchto profesních orgánů zahrnují Public Relations Society of India, Public Relations Council of India, Association of Business Communicators of India, Public Relations Consultants Association of India a Global Forum for Public Relations.

Od roku 2006 organizuje indická Rada pro vztahy s veřejností „Global PR Conclave“, kde jsou zkušení PR praktici uváděni do Síně slávy a jsou také udělovány různým jednotlivcům a organizacím ceny Chanakya za jejich PR kampaně v různých kategoriích.

V roce 2010 ocenila mezinárodní zpráva The Holmes Report, která hodnotí PR agentury po celém světě, Blue Lotus Communications jako Indickou poradenskou společnost roku 2010.[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2023)">Citace je zapotřebí</span> ]

V roce 2011 Holmesova zpráva udělila cenu za poradenství společnosti Corporate Voice | Weber Shandwick.[3] Corporate Voice Kampaň Webera Shandwicka pro Gillette India vyhrála v roce 2010 indického PR lva v Cannes.

Od roku 2011 je PR agenturám udělována cena India Public Relations and Corporate Communications Awards (IPRCCA).

V roce 2015 se indičtí profesionálové z PR průmyslu sešli, aby vytvořili School of Communications & Reputation (SCoRe) – první indický postgraduální institut v oblasti public relations a firemní komunikace. [4] V roce 2015 Asociace konzultantů pro styk s veřejností Indie (PRCAI) schválila diplom PG na School of Communications & Reputation, což z něj činí jediný program Public relations v zemi, který asociace podporuje.[5]

V roce 2017 společnost Marketing Interactive udělila v rámci PR Awards 2017[6] indické PR společnosti ARM Digital „Most Creative PR Stunt – South East Asia“ za kampaň „Tea for Trump“.[7]

V roce 2018 se společnost Adfactors PR stala první indickou firmou, která měla tržby vyšší než 150 milionů Rs ročně a umístila se na 70. místě v žebříčku 250 nejlepších globálních PR agentur The Holmes Report.[8] Od roku 2018 je největším konkurentem Adfactors PR společnost PRNews Journal. [9] V roce 2021 Public Media Solution rychle roste a drží 1. pozici v rámci agentur pro řízení reputace Reputation Management Agencies.[10]

V roce 2018 se jako strategická investice společnost Avian WE, dříve známá jako Avian Media, založená Nikhilem Khannou v roce 2004 a se sídlem v Dillí, spojila s PR agenturou WE Communications se sídlem v USA.[11] V roce 2021 IPRCCA udělilo Avian WE ocenění Giant PR Consultancy.[12] V roce 2022 získala Avian WE cenu Kaleido Awards Agenturou roku (Large). [13] V roce 2022 Rajendra Saini a Harshit Bajpai založili PR agenturu Worthy Wellness Foundation[14] sídlící ve městě Lucknow ve státěUttarpradéš udělila ocenění známé jako Rashtriya Pratishtha Puraskar asi 1000+ jednotlivcům za přínos společnosti.[15][16]

PR kontroverze v Indii[editovat | editovat zdroj]

Satyamův podvod[editovat | editovat zdroj]

Dne 7. ledna 2009 se Ramalinga Raju, někdejší předseda Satyam Ltd., přední indické IT firmy, přiznal k vědomému podvodu a nesprávnému vykazování, kterého se dopouštěl po několik let. [17] Média, která ho do té doby velebila, se na něj náhle obrátila s pomstychtivostí a vědomím vlastního selhání ve svých povinnostech hlídacích psů podniků.

Tato krize se časově shodovala s vrcholem celosvětové krize a měla potenciál přerůst v problém důvěryhodnosti a důvěry pro značky Indie a jejích IT firem, kde byly každý rok outsourcovány služby v hodnotě několika miliard dolarů. Krize měla dopad i na několik firem spojených se společností Satyamem, včetně EMRI (Emergency Medical Response Institute)[18], neziskový podnik provozující bezplatné sanitní služby, kde 5 % tvořili provozní náklady Satyam a zbývajících 95 % pocházelo od vlád různých států.

Indická vláda však přijala rychlá opatření a zřídila pro společnost prozatímní radu skládající se z významných odborníků, která měla posoudit skutečnou hodnotu společnosti Satyam a hledat vhodného investora a management. Rychle provedené a ostře sledované veřejné výběrové řízení (veřejný tendr) vyhrála společnost Mahindra & Mahindra a s její IT skupinou byla společnost Satyam sloučena.

Podvod Radiagate[editovat | editovat zdroj]

Po celosvětovém zpomalení, které zasáhlo indické agentury pro styk s veřejností v roce 2008,[19] došlo v listopadu 2010 k další ráně kvůli aféře známé jako podvod „Radiagate“. Časopis Open Magazine informoval o nekalých mocenských obchodech Niiry Radiové. Telefonní odposlechy týkající se daně z příjmu čítaly více než 5 000 nahrávek a stovky jich uniklo na veřejnost dostali se na stránky časopisu Outlook. Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) Radiu několikrát vyslýchal a v důsledku nahrávek byl nucen odstoupit i ministr telekomunikací A. Raja, s nímž měla Radia úzké vazby. Do hledáčku se dostalo i několik významných novinářů, jako Barkha Duttová a Vir Sanghvi, přistiženi s Radiou při mocenském lobbingu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Vztahy s veřejností (styk s veřejností, resp. public relations, PR) je termín, který odkazuje na řízení komunikace mezi subjektem, jako je organizace nebo známá osobnost (celebrita), a zainteresovanými stranami, interními nebo externími, jako jsou investoři, zaměstnanci, komunity, zákazníci nebo klienti. Zabývá se budováním reputace a často se považuje za podmnožinu marketingu, reklamy nebo firemní komunikace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Public relations]] [[Kategorie:Ekonomika Indie]]

  1. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Dostupné online. 
  4. {{{publisher}}}: Leading PR professionals join hands to launch SCoRe, tisková zpráva, [cit. {{{accessdate}}}], Dostupné on-line.
  5. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Dostupné online. 
  7. qz.com. Dostupné online. 
  8. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Dostupné online. 
  10. Dostupné online. 
  11. {{{publisher}}}: WE Communications acquires majority stake in Avian Media, Chase, tisková zpráva, [cit. {{{accessdate}}}], Dostupné on-line.
  12. {{{publisher}}}: IPRCCA 2021: Top agencies & corp comm teams take home 180+ awards - Exchange4media, tisková zpráva, [cit. {{{accessdate}}}], Dostupné on-line.
  13. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Dostupné online. 
  15. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Dostupné online. 
  17. Dostupné online. 
  18. Dostupné online. 
  19. www.business-standard.com. Dostupné online.