Wikipedista:Michal Lenc/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Legacy of Kings
InterpretHammerFall
Druh albastudiové album
Vydáno28. září 1998
NahránoStudio Fredman, Göteborg
Žánrklasický heavy metal
Délka45:06
VydavatelstvíNuclear Blast
ProducentFredrik Nordström
Profesionální kritika
HammerFall chronologicky
Glory to the Brave
(1997)
Legacy of Kings
(1998)
Renegade
(2000)

Legacy of Kings je druhé řadové album heavy metalové kapely Hammerfall, nahrané v roce 1998 studiem Fredman (Švédsko), producentem je Fredrik Nordström. Obal nakreslil Andreas Marshall.

Před vydáním[editovat | editovat zdroj]

Na druhém studiovém albu začal kytarista skupiny Oscar Dronjak pracovat během vánoční návštěvy u Jespera Strömblada v roce 1997. Strömblad během této příležitosti totiž přišel s kytarovým riffem k nové písni, která později dostala název „Heeding the Call“. Skládání poté probíhalo v göteberském komplexu různých zkušeben, které HammerFall obývaly společně se skupinou In Flames. Právě v této skupině působil Strömblad, díky čemuž mohlo skladatelské trio z debutové desky Glory to the Brave (1997) – Dronjak, Strömblad a zpěvák Joacim Cans – pracovat opět spolu, přestože Strömbladovou prioritou byli In Flames.

Skupina ovšem byla ze začátku pod tlakem. Po návratu z turné, kde působila jako předkapela Gamma Ray, jí vydavatelství Nuclear Blast oznámilo, že již zarezervovalo studio na červen 1998. Naplánované bylo též datum vydání a první headline turné v historii kapely. Na Canse byl tlak o to vyšší kvůli tomu, že se rozhodl opustit své zaměstnání a začal se věnovat pouze hudbě. Dle jeho vyjádření ovšem veškerý tlak zmizel, jen co skupina začala se skládáním. Skladatelské trio se dle něj nestaralo o to, jakým směrem by se jejich skladby měly ubírat, prostě skládali.

Nahrávání nakonec proběhlo během dubna a června roku 1998 ve studiu Studio Fredman v Göteborgu, producentem byl Fredrik Nordström, s nímž HammerFall spolupracovali též na předchozí desce. Oproti té ale teď měli na nahrávání mnohem více času, což dle Canse občas též uškodilo. Skupina totiž někdy naprosto zbytečně odkládala povinnosti a někdy řešila „úplné kraviny“.

[2]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Album Legacy of Kings bylo vydáno 28. září 1998 prostřednictvím společnosti Nuclear Blast. Autorem přebalu alba se opět stal Andreas Marshall, který vyobrazil válečníka Hectora, maskota skupiny, sedícího na trůně. Po stranách jsou dva štíty s meči a logem skupiny. Tyto štíty pochází z přebalu k singlu „Heading the Call“.

V roce 2018 byla k oslavě 20 let od vydání alba uveřejněna reedice skládající se ze dvou CD a jednoho DVD. První CD obsahuje remasterované původní album, na druhém zvukovém nosiči jsou různé bonusy v podobě coverů písní od různých skupin, živé verze písní z alba či demo nahrávky z roku 1998. DVD pak obsahuje rozhovor se členy skupiny a různá živá vystoupení.

Skladby[editovat | editovat zdroj]

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

  1. "Heeding the Call" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 4:30
  2. "Legacy of Kings" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 4:13
  3. "Let the Hammer Fall" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 4:16
  4. "Dreamland" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 5:40
  5. "Remember Yesterday" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 5:02
  6. "At the End of the Rainbow" (Dronjak/Cans/Mück) – 4:05
  7. "Back to Back" (Pretty Maids cover) – 3:39
  8. "Stronger Than All" (Dronjak) – 4:29
  9. "Warriors of Faith" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 4:45
  10. "The Fallen One" (Dronjak/Cans/Strömblad) – 4:23
  11. "Ravenlord" – 3:29 (bonus track na amerických vydáních)
  12. "Eternal Dark" – 3:07 (japonská verze)
  13. "Stone Cold (Live) – 7:02 (japonská verze)

Sestava[editovat | editovat zdroj]


  1. ANDERSON, Jason. AllMusic Review by Jason Anderson [online]. Allmusic [cit. 2018-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HAVLENA, David. Klenoty albových archivů – HammerFall. Spark. Prosinec 2017, roč. 26, čís. 12, s. 62, 63. ISSN 1211-5223.