Přeskočit na obsah

Wikipedista:Janiš M. R./Cuo Pao-kuej

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cuo Pao-kuej (čínština: 左寶貴, pīnyīn: Zuǒ Bǎoguì; 1837 – 15. září 1894) byl generálem v období pozdní Čchingské říše. Za Čchingy bojoval v první čínsko-japonské válce. Zemřel v bitvě o Pchjongjang.

Život[editovat | editovat zdroj]

Cuo Pao-kuej se narodil v provincii Šan-tung a náležel k etnické menšině Chuej. Podobně jako většina příslušníků této menšiny vyznával islám.

Roku 1856 Cuo Pao-kuej společně se svými dvěma mladšími bratry narukoval do armády, načež byl přiřazen do vojenského táboru Ťiang-nan, nacházejícího se nedaleko dnešního Nankingu. S jednotkou provedli četné vojenské operace na severní i jižní straně řeky Jang-c’-ťiang, v průběhu nichž se Cuo Pao-kuej značně vyznamenal, a postupně se tak propracoval až na pozici vyššího důstojníka Čchingského dvora. [1]

Roku 1856, v době vlády císaře Sien-fenga, se s ťiangnanskou jednotkou připojil k tažení za utlumení Tchaj-pchingského povstání. Později se spolu s dalším Čchingským generálem Seng-ge Lin-čchinem podílel na potlačení Nienského povstání, které proběhlo takřka paralelně se vzpourou Tchaj-pchingů. Roku 1875, v prvním roce vlády císaře Kuang-süa, doprovázel generála Šeng-ťinga při při inspekci oblastí Feng-tien a Ťi-lin, kde potlačili sérii lokálních povstání. Po vypuknutí první čínsko-japonské války roku 1894 byl Cuo Pao-kuej zároveň s Wej Žu-guejem, Ma Ju-kchunem a Feng Šeng-Aem převelen na sever Koreje, aby velel posádkám vyslaným chránit čínské zájmy na Korejském poloostrově. Se svou posádkou byl umístěn v Pchjongjangu. Když se k městu začala blížit japonská vojska, Je Č'-čchao, jeden z dalších čchingských generálů umístěných v Koreji, navrhl ústup, což však Cuo Pao-kuej důrazně zavrhl a navzdory svému onemocnění se boje osobně zůčastnil. Japonci vnikli do města 14. září 1894, čímž začala bitva o Pchjongjang, jeden z prvních větších konfliktů první čínsko-japonské války. Japonci velmi rychle zaujali výhodné pozice a bitva se otočila v jejich prospěch. Cuo Bao-kuej byl v průběhu konfliktu údajně dvakrát postřelen, avšak odmítl ustoupit a nadále velel své jednotce. Záhy však utrpěl střelu do hrudi a na místě zemřel. Stal se tak prvním výše postaveným důstojníkem Čchingské armády, který padl v první čínsko-japonské válce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 左宝贵 na čínské Wikipedii.

  1. 临沂古代廉政故事选编——左宝贵:为民兴利 勇抗倭寇 [online]. Dostupné online.