Wikipedista:Irena Hnízdilová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přemysl Kšica


Přemysl Kšica (* 1981 Praha) je český varhaník.



Životopis


Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry na varhany na Pražské konzervatoři (prof. Josef Popelka). Dále pokračoval na Akademii múzických umění v Praze a na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu v oboru varhany, kde absolvoval ve třídě Prof.Dr.Ludgera Lohmanna.Studiu varhanní improvizace se věnoval pod vedením prof.Jaroslava Vodrážky, doc. Jaroslava Tůmy a Johannese Mayra.

V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, v posledních letech zejména jako varhaník a ředitel kůru chrámu Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí . Působil též pedagogicky v rámci varhanního kurzu pořádaného Arcibiskupstvím pražským za účelem zdokonalování hry chrámových varhaníků. Intenzivně se věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí.Pravidelně spolupracuje s řadou hudebních těles (Pražský katedrální sbor, Canti di Praga, Čeští symfoničtí sólisté).



Ocenění


Za interpretaci a improvizaci obdržel řadu ocenění na varhanních soutěžích v ČR i zahraničí. Dvakrát získal cenu za improvizaci na soutěži v Opavě. V roce 2004 získal 3. cenu na mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani a v roce 2005 druhé místo na varhanní soutěžní přehlídce v Mostě. V roce 2010 na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena si odnesl cenu za nejlepší výkon v tvůrčím oboru improvizačním, stal se rovněž držitelem 2. ceny v interpretační části soutěže.



Externí odkazy

Externí odkazy