Wikipedista:DominikSvab/Situs inversus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šablona:Infobox medical condition (new) Situs inversus (také nazývaný situs transversus nebo oppositus ) je vrozený stav, ve kterém jsou hlavní orgány obráceny nebo zrcadleny z jejich normálních pozic. Normální uspořádání vnitřních orgánů je známé jako situs solitus, zatímco situs inversus je zrcadlovým obrazem situs solitus. Většina lidí se situs inversus nemá žádné zdravotní příznaky nebo komplikace spojené s tímto stavem, a až do příchodu moderní medicíny se jednalo o nediagnostikovatelný stav.

Situs inversus se vyskytuje asi u 0,01% [1] obyvatelstva. Nejčastěji se jedná o úplné převrácení (zprava doleva) všech břišních orgánů (i srdce). Vzhledem k tomu, že vztah mezi orgány se nemění, většina lidí se situs inversus nemá žádné zdravotní komplikace.

Příznaky a symptomy[editovat | editovat zdroj]

Při absenci vrozených srdečních vad mohou jedinci s situs inversus žít normální zdravý život bez komplikací souvisejících s jejich zdravotním stavem.

Mnoha lidem se situs inversus není tato změna známá do té doby než podstoupí nějaké lékařské vyšetření související např. se zlomeninou žeber nebo zánětem apendixu.

Situs inversus také komplikuje transplantace orgánů, jelikož dárcovské orgány budou pravděpodobně pocházet od lidí, kteří nemají převrácené orgány. Jelikož srdce a játra jsou chirální, objevují se zde problémy s jejich umístěním.

Genetika[editovat | editovat zdroj]

CT ukazující situs inversus
CT zobrazující situs inversus jater
Situs inversus má autosomální recesivní vzorec dědičnosti.

Situs inversus je obecně autosomální recesivní genetický stav, ačkoli může být nalezen v identických "zrcadlových" dvojčatech . [2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dextrokardie (srdce ležící na pravé straně hrudníku) byla poprvé objevena Leonardem da Vinci v letech 1452-1519 [1] a poté rozpoznána Marcem Aurelio Severino v roce 1643. Nicméně, situs inversus byl poprvé popsán více než o jedno století později Matthew Bailliem.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gedda L, Sciacca A, Brenci G, etal. Situs viscerum specularis in monozygotic twins. Acta Genet Med Gemellol (Roma). 1984, s. 81–5. PMID 6540028. 
  2. eMedicine. Situs Inversus Imaging: Overview, Radiography, Computed Tomography. emedicine.medscape.com. 26 April 2016. Dostupné online. 

[[Kategorie:Vzácné nemoci]] [[Kategorie:Údržba:Stránky s nekontrolovanými překlady]]