Wikipedie:WikiProjekt Kosmonautika/Archiv diskuse 1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je archiv diskuse wikiprojektu kosmonautika do 31.12.2010.

Kdo si co vezme na starost?[editovat | editovat zdroj]

  • Dodělám do konce září Sojuzy do 40, to mám podložené knihami --Zákupák 12. 9. 2008, 16:07 (UTC)
Ještě předtím projíždím stovku hesel kosmonautů kvůli doplnění odkazu na portál--Zákupák 14. 9. 2008, 14:55 (UTC)
  • Ke kosmonautům přidám postupně infobox {{Infobox Kosmonaut}} --ZK001 17. 9. 2008, 20:00 (UTC)
Hlásím se do služby. Na portále kosmonautika se taktéž pokusím doplňovat infoboxy kosmonaut a zakládat alespoň pahýly o astronautech (tak jak jsem tomu dělal doposud). --Pelish 31. 3. 2009, 21:52 (UTC)
To je dobře. Kosmonautů je hodně a nás málo, teď to půjde rychleji.;-) --ZK001 31. 3. 2009, 23:28 (UTC)
  • Přeložím do češtiny článek o Miru ze slovenské wikipedie. Již dlouhou dobu mě trápí že toto heslo je na české wikipedii pouze v rozsahu pahýlu. Prosím o případné průbězné pročítání a opravování mnou vytvořených chyb. --Pelish 3. 4. 2009, 18:48 (UTC)

Dobré články[editovat | editovat zdroj]

Hledal jsem, jsou-li nějaká hesla mezi Dobrými a Nejlepšími. Jen mezi dobrými pod jinými odstavci jsem jich pár našel. Ale protože se tam musí vkládat ručně a je to provázané s grafikou a navíc je třeba napřed vytvořit odstavec Kosmonautika, pak do něj přetáhnout z odstavce Doprava hesla Mezinárodní vesnická stanice, STS-120. Z odstavce Astronomie heslo Voyager 2, možná i ty dva dalekohledy, ale to váhám.

Až vytvoříte někdo tu podružnou stránku (Dobré kosmonautické články), tak tam hotová hesla vypíšeme a udělám tam druhý odstavec: Tipy pro Dobré články. A projedu celou českou wiki a 5-10 tipů tam vypíšu. Do Projektu Kvality, či jak se jmenuje, kolegům dodatečně aktivitu vypíšu --Zákupák 26. 8. 2008, 20:03 (UTC)

Takže jsem portál trochu pozměnil, přidal jsem sekce pro dobré články a pro náměty pro další dobré články. Mrkněte na to, případně doplňte, opravte, .. --ZK001 26. 8. 2008, 22:07 (UTC)

Po konzultaci s kolegou Zákupákem jsem z portálu Kosmonautika odstranil sekci "Náměty na další dobré články", podstránku s náměty jsem vytvořil pod wikiprojektem, kde můžete všichni navrhovat články, které dotáhneme na dobré nebo i výše ;-) a diskutovat tam o nich. Z portálu vede na tuto stránku odkaz ze sekce "Dobré články z kosmonautiky".

Na portálu je místo Námětů na články prozatím vytvořena sekce "Probíhající mise" (zatím převzato z sk). Zdraví --ZK001 30. 8. 2008, 23:08 (UTC)

Zdravím členy projektu Kosmonautika! Napadlo mě, jestli by ste se nechtěli podívat na zoubek článku Voyager 2. Byl nominován na nejlepší, ale nominace byla stažená. Nějak se s článekem pohnulo už v předchozí nominaci. Článek by mohl být nominován znovu a do NČ být dotažen. Přeji hezký den أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 8. 2008, 11:12 (UTC)

Je již v dobrých, čili váš návrh znamená vytvořit okénko v portálu pro nominace na nejlepší. To je proces, který je zatím nad mé síly, to by musel chtít kolega Chmee2 a další. Vím o tom--Zákupák 31. 8. 2008, 13:13 (UTC)

Vzhled projektové strany[editovat | editovat zdroj]

Příliš se mi nelíbí vzhled titulní strany tohoto WikiProjektu. Navrhuji vyřadit všechny nevyplněné odstavce vč.nadpisů v tomto jakoby úředním formuláři. Pokud se na tuto stránku někdo dostane, ta strohost jej odradí. A protože není klasickým heslem, možná by neškodil nějaký barevný podklad. Z hlediska portálu je to druhá hlavní strana. --Zákupák 11. 9. 2008, 03:07 (UTC)

Zatím jsem provedl jen drobnou úpravu, časem mám od jednoho zkušenějšího kolegy přislíbenou pomoc se zásadní grafickou přeměnou :-) --Krvesaj 12. 9. 2008, 10:28 (UTC)
Jo, lepší grafický vzhled by to chtělo, bylo by to fajn. Díky za vyplnění sekce Cíle, taky jsem se na to chystal, doplnil jsem tam ještě kategorizaci. Aby nám tady diskuze nezačala být nepřehledná, vytvořil jsem podstránku pro řešení problémů s kategoriemi (Wikipedie:WikiProjekt Kosmonautika/Kategorizace a u cílů na hlavní straně projektu jsem na to udělal odkaz. Diskuzi odtud jsem tam přesunul. Pokud s tím souhlasíte, postupně bychom vytvořili samostatné podstránky i k ostatním hlavním cílům. Co vy na to? Ahoj --ZK001 12. 9. 2008, 11:09 (UTC)
Ahoj ZK001, naprosto souhlasím, díky moc. Jestli se na to cítíš, udělej to, prosím. Měj se fajn. --Krvesaj 12. 9. 2008, 11:10 (UTC)
O té žádosti ohledne pomoci zkušeným kolegou vím, moc bych na ni nespoléhal. Podstránky- super, velice podporuji --Zákupák 12. 9. 2008, 16:07 (UTC)

K šabloně "Pahýl - vesmír"[editovat | editovat zdroj]

Ahoj kolegové. Díval jsem se na "pahýl - vesmír" a osobně nemám problém s tím jej ponechat, tj. NEVYTVÁŘET NOVÝ specializovaný "pahýl - kosmonautika". Co se týká vesmíru, slouží k tomu "pahýl - astronomie", mně nevadí, že u kosmonautiky máme "pahýl - vesmír". Vytváření "pahýl - kosmonautika" mi přijde trochu zbytečné. Co vy na to? Souhlasíte, nebo se pustíme do výroby a přepisování "pahýl - vesmír" šablonou "pahýl - kosmonautika" ? Můžeme si o tom udělat takové malé hlasování třeba přímo tady, ano? Jsme cca čtyři, tak uvidíme:

  • pro zachování PAHÝL - VESMÍR --Krvesaj 12. 9. 2008, 11:13 (UTC)
Návrh jsem vložil proto, že těch pahýlů máme strašně moc a já uvažoval, že z nich potřebuju vyčlenit ty, které musím(e) dostat na úroveň hesla z oblasti kosmonautiky. Zbytek nechám na kolegy (vč.Vás), kteří pracují na heslech přináležijících portálu astronomie. Vymyslete nějaký systém, jak všechna taková hesla vyčlenit. Možná přes stávající hlavní kategorii Kosmonautika a současně Pahýl vesmír by se taková sjetina dala vytáhnout a nebylo by třeba další kategorie. A já bych si tu sjetinu vzal na starost. Vytvořte mi podstráínku projektu PAHÝLY a tam to vložte. A pak je můj návrh další kategorie bezpředmětný.--Zákupák 12. 9. 2008, 13:27 (UTC)
Upřímně řečeno nevím, jak takovou "sjetinu" vytvořit. Ale myslím si, že to poznáme podle typu hesla, co je potřeba rozšířit, resp. co náleží do kosmonautiky a co už do astronomie. V tomto případě bych se zkrátka řídil naším úsudkem, nikoliv striktně nějakou šablonou. --Krvesaj 12. 9. 2008, 13:47 (UTC)
Tak jsem se na tu "sjetinu" podíval, myslím, že jí dám dohromady - tedy, jestli tomu dobře rozumím, vytvořit seznam hesel, které mají na sobě šablonu Pahýl - vesmír a zároveň šablonu Portál Kosmonautika. Momentálně je šablonou Pahýl - vesmír označeno 152 článků, tak 2/3 opravdu patří kosmonautice, zbytek jsou články většinou o měsících planet (šablonu používá také Portál Planetární vědy). Šablonu Portál Kosmonautika má na sobě 310 hesel, ale když jsem oba seznamy porovnal, u mnoha pahýlů chybí právě šablona portálu. Zkusím to dát přes víkend dohromady a požadovaný seznam sem dám. Co se týká vytvoření šablony Pahýl - Kosmonautika, zatím bych s tím počkal, uvidíme, kolika hesel se to vlastně týká. Zdraví Váš --ZK001 12. 9. 2008, 15:12 (UTC)
Onu šablonu Portálu jsem ještě nevložil ani do všech hesel mnou zakládaných, brzy to napravím. Do hesel vytvořených kolegy vkládám jen pokud ho nějak významně doplním. Prostě ta šablona je v mém chápání razítko určité minimální úrovně kvality, na minipahýl ji nikdy nevložím. Přece nám nebudu dělat ostudu. --Zákupák 12. 9. 2008, 16:07 (UTC)
Takže hotovo, seznam kosmonautických pahýlů - sjetina - je umístěna na podstránce Pahýly. Nakonec jich je 110 kusů. No, čekal jsem to horší, ale i tak máme co dělat, abychom se jich zbavili. Až bude potřeba seznam aktualizovat, dejte vědět a já ho udělám znovu. Mějte se fajn --ZK001 12. 9. 2008, 22:35 (UTC)
Kosmonautický pahýl jsem z návrhu úkolů smazal. Kde jsem u kosmonautů našel biografický pahýl, všude jsem ho nahradil vesmírným. Asi 10 těchto pahýlů jsem při revizi všech hesel kosmonautů spojenou s vkládáním odkazu na portál vložil (u mnou vytvořených), dvakrát odstranil. Odkaz je vložen do 517 hesel, u 246 dalších ho nemáme.--Zákupák 20. 9. 2008, 11:08 (UTC)

Nová šablona[editovat | editovat zdroj]

Vytvořil jsem novou šablonu:

Zatím ji hodlám vložit na diskusní stránky hesel z kosmonautiky, které jsou nejlepší a dobré + které máme zapsány na aspiraci mezi tyto články. Zároveň všem doporučuji (kdo to ještě neudělal) dát si tato hesla mezi sledovaná. :-) Postupem času bychom to mohli vkládat na další a další diskusní stránky hesel z oblasti kosmonautiky. --Krvesaj 12. 9. 2008, 14:56 (UTC)
Hezky se nám to tu chlapci dneska rozjíždí :-), díky za šablonu, je to perfektní. Kosmonautice zdar --ZK001 12. 9. 2008, 15:16 (UTC)
Sledování hesel je jasné, každou změnu čtu. Šablona je hezká a obsahově správná, ale velká a cizím návštěvníkům asi není primárně určena, doporučuji ji dávat dolů, k šabloně portálu.--Zákupák 12. 9. 2008, 16:07 (UTC)
Tato šablona se bude vkládat nahoru na diskuzní stránku článků, které nás budou s ohledem na wikiprojekt kosmonautika z nějakého důvodu zajímat (třeba budeme tlačit heslo na dobré, nebo vybereme článek jako zásadní pro kosmonautiku a budeme se ho snažit rozšířit, atp.). Šablona není určena pro plošné pokrytí článků o kosmonautice (od toho je šablona Portál Kosmonautika). A jak správně říkáte není určena návštěvníkům, ale editorům, proto se uvádí na diskuzní stránce a ne přímo v článku. Kolega Krvesaj už šablonu dodal na některé články, které jsme vytipovaly na zlepšení kvality (STS-120, Hubbleův vesmírný dalekohled, ...), tak na to mrkněte. Zdraví --ZK001 12. 9. 2008, 20:21 (UTC)

Vzhled infoboxu[editovat | editovat zdroj]

Již delší dobu se mi nelíbí infobox {{Infobox - kosmické těleso}}, jeho grafická úprava je zastaralá. Asi by bylo nejlepší předělat ho podle vzoru jiných kosmonautický infoboxů např. jako {{Infobox Kosmická mise}} nebo {{Infobox expedice ISS}}. Co vy na to? Bohužel v tvoření infoboxů se moc nevyznám, takže když se toho ujme někdo jiný jenom dobře. --Tzar 17. 9. 2008, 20:26 (UTC)

Námětová filatelie[editovat | editovat zdroj]

V několika heslech naší i anglické wiki jsem viděl okopírované známky s podobiznou kosmonauta. Těch známek i překrásných aršíků s kosmonautickými motivy je obrovské množství. Nejen podobizny, i sondy, programy atd.. Ale problém je možnost k nám kopírovat do hesel. Teď se na české wiki objevily naše novější známky, pracoval na tom i kolega Krvesaj. Můžeš časem napsat, které z českých i zahraničních známek jsou využitelné? A mimo dotaz: zpracovat hesla filatelie a kosmonautika , co stát, to heslo, to by se mi líbilo, viděl jsem pár výstav, krásné. Ale chce to mít možnost ty známky tady vidět --Zákupák 18. 9. 2008, 18:09 (UTC)

Teď jsem narazil na aktuální diskusi Pod lípou, takže vyčkám, jak to jednání s poštovními úřady dopadne. --Zákupák 19. 9. 2008, 01:11 (UTC)
Diskuse nasvědčuje, že jsou známky chráněné, ač řada hesel na en-wiki je obsahuje--Zákupák 10. 10. 2008, 15:52 (UTC)

Diskuse zcela umlkla, řada kolegů je dlouhodobě mimo wiki (Mydlinka) či na jiných projektech (Gothic2). Všiml jsem si dnes, že kolega Nadkachna se pustil do přidávání odkazu na portál letectví do desítek hesel. Což kvituji jako dobrou věc. Nicméně tím mne vybízí, abych já či vy kolegové, odkaz k portálu kosmonautika vkládal do hesel zatím mimo kategorizaci kasmonautiky, třeba Letectví a kosmonautika. Což mj.znamená promyslet nějakou kategorii pro časopisy, weby, možná pořady v TV a rádiích o kosmonautice a zároveň jak ji napojit na naši hlavní kategorii Kosmonautika. Jednou se k takovým heslům dostanem. Co vy na to?--Zákupák 10. 10. 2008, 15:52 (UTC)

Kosmonaut x Astronaut[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, v poslední době jsem si všiml, že se o amerických astronautech zde hovoří jako o "amerických kosmonautech". Nějak mě to tahá za uši. Myslím si, že ti, co létají na ruských strojích jsou kosmonauti a na amerických raketoplánech a kosmických lodích létají astronauti. V češtině jsou zažity oba pojmy, tak by se to mělo rozlišovat. O lidech ve vesmíru obecně lze hovořit jako o kosmonautech (máme třeba Seznam Kosmonautů, kde jsou samozřejmě všichni), ale u konkrétních lidí bych to rozlišoval. Zdraví --ZK001 21. 10. 2008, 21:23 (UTC)

Četl jsem na toto téma pár diskusí a v posledních měsících už u Američanů používám ono astronaut také. V USA prý používají pro označování všech jen astronauty, kdežto pojem kosmonaut je prý užíván ve východní Evropě, kde s tím začali v SSSR. Čili není to typem použité lodě, raketoplánu, ale jazykovou zvyklostí a je docela možné, že všechny kosmonauty jednou na astronauty přejmenujeme. Myslím že nikomu nebude vadit, když v heslech US to přepsání budeme provádět už teď. --Zákupák 22. 10. 2008, 03:27 (UTC)
A ti co létají na čínských lodích jsou tchajkonauti. Jinak i v současných ruských zdrojích říkají astronauti Američanům i Evropanům. --Jann 22. 10. 2008, 09:21 (UTC)


Zdravim, pracuju zrovna na Venuše, po dotlačení Saturnu mezi Dobré články je zrovna ona dalším cílem. Byl bych vděčný, kdyby se lidi z projektu pokusili něco zamodřit. Je tam dost sond jako Veněra 13, které by si zasloužily článek :) Kdyby někdo tedy nevěděl, co dělat a měl chuť, pomoc je vítána :) Ať se nám zas pohne dlouhodobej cíl...--Chmee2 27. 10. 2008, 21:56 (UTC)

Myslím, že tato problematika (planet naší soustavy) patří do jiných projektů a portálů, zejména Astronomie, zčásti i Planetární vědy. A tím, že se přenáší sem, se tyto portály oslabují a to mi vadí. Naše úloha je přispět heslu Venuše vytvořením zatím červených hesel sond, zmiňujete Veněru 13. To beru, zapracuji na tom, to sem patří. --Zákupák 28. 10. 2008, 18:59 (UTC)
Veněry 13-16 dokončeny, pokračování na Vás. --Zákupák 7. 11. 2008, 19:48 (UTC)
myšleny byly samozřejmě sondy v sekci výzkum planety, které tématicky patří do tohoto portálu. O zbytku tu nebyla řeč. S pozdravem --Chmee2 28. 10. 2008, 19:16 (UTC)
Já bych problematiku sond, vesmírných letů a planet tak odděleně od sebe neviděl. Když se k našemu projektu připojili "planetáři", byl jsem rád, že náš tým je širší a hlavně různorodější a na řešená témata bude možný pohled z více úhlů. A navíc bez planet a ostatních kosmických šutrů by kosmonautika byla o ničem. Já bych se tedy planet v našem projektu určitě nevzdával. --ZK001 28. 10. 2008, 22:35 (UTC)

Šablony programů[editovat | editovat zdroj]

Vložil jsem na Wiki 7 družic Landsat 1-7, protože jsem si všiml zdejšího hesla Landsat s červenými odkazy. Na en-wiki jsou propojeny šablonou, obdobnou jako máme u mnoha dalších programů. Neumím anglicky a tak bych uvítal její překlad a vložení do jednoho z hesel, do ostatních je nakopíruji. Obdobně je vhodné promyslet šablony (zda vůbec a jaké) pro rakety NASA. Přibývají, nemají sjednocené názvosloví, i zde se nabízí systém hlavního hesla a dalších podrobnějších k jednotlivým typům. --Zákupák 13. 12. 2008, 18:09 (UTC)

Kolega Jann se do tohoto restu pustil a začal řadu šablon kategorizovat. Výtečné!! A také udělal tu pro Landsat. Teď ještě na titulní straně tohoto Wikiprojektu dole v odstavci šablon celou akci zohlednit. A až bude hotové, můžeme úkol v jejich seznamu na úvodu škrtnout. A možná upravit, doplnit pak i titulní stranu Portálu (až bude mít čas, pomůže třeba kolega ZK001?) No co mu zbývá, když ho takto tlačím. --Zákupák 14. 12. 2008, 12:56 (UTC)
Co jsem našel, je v Kategorie:Kosmonautické šablony, kdyžtak doplňte přehlédnuté. Dole na stránce jsem na novou kateg. upozornil (a odstranil odkazy na šablony hvězd, nevím proč se tu objevily).--Jann 14. 12. 2008, 14:30 (UTC)
Takže jsem do portálu udělal odkaz na Kategorii šablon. Do článku Landsat 1 jsem zkusil napasovat šablonu Vesmírná družice. Myslím, že by to šlo používat. Akorát, protože se vlastně jedná o infobox, navrhuji ji přejmenovat na Šablona:Infobox Vesmírná družice, ať to máme jednotný ;-). Co vy na to? Chtělo by to, pokud by se používala, na diskuzní stránce této šablony řádně popsat její použití. Zdraví --ZK001 15. 12. 2008, 00:33 (UTC)
Přejmenováno.--Jann 15. 12. 2008, 15:46 (UTC)

Sraz na hvězdárně[editovat | editovat zdroj]

Dávám návrh se v létě 2009 sejít v Praze na hvězdárně, všichni z Portálů Kosmonautika a Astronomie. Vesměs všichni jsme lidé nehádaví a je smyslplné téma k setkání. Přes maily zajistím hosta/y, upřesním termín. Kvůli dopravě nás přespolních doporučuji sobotu či neděli mezi 9 až 17.hodinou. --Zákupák 14. 12. 2008, 12:56 (UTC)

Šablona Probíhající vesmírný let[editovat | editovat zdroj]

Zdravím vespolek. Vytvořil jsem novou šablonu {{Probíhající vesmírný let}} Měla by se vkládat před text článku, zároveň se s vložením šablony článek automaticky zařadí do Kategorie:Probíhající vesmírné lety. Šablona by se měla vkládat k letům, jejichž mise ještě nebyla ukončena (takže třeba Landsat 2 sem nepatří, přestože stále létá - mise byla ukončena v r. 1981), také by sem asi neměly patřit telekomunikační, apod. družice. Zároveň jsem z portálu Kosmonautika v sekci Probíhající mise udělal odkaz na kategorii. Mrkněte na to, jestli to takto vyhovuje. Hezký večer --ZK001 21. 12. 2008, 22:31 (UTC)

dobrý večer, myslim si, že letem je nesmysl to nazývat. Lepší by bylo probíhající mise. Dokážu si představit třeba vozítka na povrchu Marsu, které rozhodně nikam nelítají a stále probíhají ;) --Chmee2 21. 12. 2008, 23:11 (UTC)
Díky za upozornění. Text v šabloně jsem změnil z vesmírný let -> vesmírná mise. Pokud to bude vyhovovat i ostatním, přejmenujeme šablonu na "Probíhající vesmírná mise", stejně tak přidruženou kategorii. Zdraví --ZK001 22. 12. 2008, 00:46 (UTC)
Šablona dobrá, s "misemi" souhlasím. Jediná drobnost - v kategorii je i tato stánka :). Zdraví --Jann 22. 12. 2008, 17:36 (UTC)
Je to proto, že součástí šablony je i automatické zařazení článku do kategorie. O několik odstavců výše je šablona zobrazena -> tato stránka má přiřazenou kategorii. Já jsem jí sem uvedl pro názornost, abyste ji mohli ohodnotit. Později to změním jen na textový odkaz a z kategorie stránka zmizí ;-). --ZK001 22. 12. 2008, 22:07 (UTC)

Je to starší, velmi dlouho neaktualizované heslo. Protože nemá pravidelnou údržbu (problém obdobných seznamů) a protože máme všechny lety již podchycené v programech, šablonách a kategoriích (což při zrodu hesla nebylo), navrhuji seznam sond z něj vymazat, heslo zredukovat.--Zákupák 1. 2. 2009, 08:37 (UTC)

Když amputujeme seznam, mnoho nezbyde. Podobně Sluneční sonda. Dobrým řešením je návrh z Diskuse:Planetární sonda na včlenění hesel Planetární sonda (a Sluneční sonda) do Kosmická sonda.--Jann 1. 2. 2009, 09:39 (UTC)
Ja som za ponechanie terajšieho stavu a pravidelnú aktualizáciu - tých sond zase každoročne neštartuje toľko, aby sa to nedalo zvládať. Dnes som aktualizovala identický zoznam na sk podľa Space-40. Dúfam, že som nič nevynechala.--Eryn Blaire 1. 2. 2009, 10:25 (UTC)
Úvod hesla u nás i na sk-wiki tvrdí, že se seznam týká i sond k měsícům, což do důsledku znamená sem vřadit všechny sondy k Měsíci Ranger,Surveyor,Luna,Lunar Orbiter,Zond,hromady Kosmosů. My přitom ta hlavní hesla jednotlivých programů máme zpracovaná a každé z nich v sobě nese seznam jednotlivých misí i doprovodnou šablonu. Čili raději bych aktualizaci tohoto hesla zjednodušil uvedením odkazu na programy planetárních sond a nikoli vytvářením paralelního seznamu toho, co už máme zpracované. Každá změna (zánik jednotlivé mise po letech) znamená opravovat heslo té mise, heslo programu, pak heslo Planetární seznam (jež máme neúplné zde i na sk-wiki), pak heslo NASA (protože tam je seznam jeho misí), dalších agentur atd.. Každá jednotlivá sonda je citována v mnoha dalších heslech o výzkumu jednotlivých planet. Hledám jak údržbu různých seznamů zjednodušit, protože na obou wiki je nás žalostně málo a kvalitu to poznamenává. A to přitom tvrdím, že Portál kosmonautika je jeden z nejaktuálnějších na cs-wiki.--Zákupák 1. 2. 2009, 12:00 (UTC)
Aha, tak v tom prípade by som radšej odčlenila od planetárnej sondy samostatný článok a mesačných sondách a zo zonamu planetárnych sond by som vyradila sondy k Mesiacu. Tých bolo skutočne nadpriemerne veľa, ale v zozname máme len tie najnovšie. Keby ten zoznam obsahoval skutočne len sondy k iným planétam, nebol by ani zďaleka taký náročný na doplnenie a aktualizáciu. Štart, pristátie či zánik akejkoľvek sondy aj tak pre mňa (ako kozmoredaktora) prináša celý rad aktualizácií, rekategorizácií a zápisov, napríklad sem. Jeden článok naviac zvládnem.--Eryn Blaire 1. 2. 2009, 12:49 (UTC)
Odčleňovat není co. Měsíci v úvodu Planet.sond Vítek určitě myslel měsíce planet bez Země nikoli Měsíc. Protože v jeho hesle Kosmická sonda jsou lunární sondy a planetární sondy chápány jako dvě různé množiny. --Jann 1. 2. 2009, 14:43 (UTC)
S kolegou Zákupákem souhlasím v tom, že neaktuální či nepřesné seznamy nám moc dobrou pověst nedělají a je s tím potřeba něco udělat. Seznam sond k planetám jako součást článku Planetární sonda je podle mě v pořádku, ukazuje historii vypouštění sond nezávisle na programu, státu, který ji vypustil či ke které planetě letí. Stejně jako Erin jsem pro pravidelnou aktualizaci spíš než pro ořezání na větší pahýl. Navrhuji, když někdo najde neaktualizovaný seznam nebo i jiný článek z kosmonautiky, který obsahuje zastaralé nebo neaktuální údaje, aby jej uvedl buď zde v diskuzi nebo ještě lépe vytvoříme podstránku projektu "Neaktualizované články", jistě se někdo článku ujme a dá ho do pořádku. Já zkusím projít ty planetární sondy a doplním tam aktuální údaje. --ZK001 2. 2. 2009, 00:37 (UTC)

Na wiki je pravidlo (často nedodržované), že každé heslo má být opatřeno dvěma nezávislými zdroji. Pahýly od anonymů a nejstarší hesla a různé seznamy závěrečnou kapitolku odkazů nemají. Někde jsou vnitřní odkazy na hesla, která ozdrojovaná jsou. Co s tím? Vytáhnout pod seznam letů dva odkazy na libovolné dvě sondy, lodě, osobnosti z seznamu? Nechat to tak nemůžem, chceme-li být na špici portálů. Je ovšem pravda, že téměř všechny seznamy i jiných oborů také nemají zdroje. Problém je ale heslo typu Sluneční sonda, jehož část je seznam sond. Heslo je bez zdroje, ale každá z uvedených sond zdroje má.--Zákupák 1. 2. 2009, 17:23 (UTC)

Seznam základních posádek Mezinárodní vesmírné stanice[editovat | editovat zdroj]

Oddělil jsem seznam z článku ISS. Tímto prosím kolegy o pomoc v zamodření hesel Expedic (kosmonauti počkají). A případně jakékoliv další vylepšení. Myslím, že vytvoříme-li hesla Expedice 1 - 12, tak nic nebude bránit prohnání seznamu Wikiprojektem kvalita a získání statutu aspoň dobrého článku.--Jann 3. 4. 2009, 19:39 (UTC)

Rád se připojím. Vidím, že vytváříš hesla od Expedice 13 směrem dolů, já zkusím začít od první expedice. Akorát to nebude ode mě moc rychlé, mám strašně málo času a editace na wiki tím trpí :-(. Ale budu se snažit. Článek jsem připsal do námětů na dobré články na našem projektu, dotáhnout ho na dobrý článek by bylo moc fajn. Zdraví --ZK001 4. 4. 2009, 21:33 (UTC)
Moc děkuju za pomoc. Požádal jsem o recenzi, uvidíme jak dopadne.--Jann 7. 4. 2009, 19:17 (UTC)
Dopadla dobře (je dole mezi seznamy), na nejlepší je požadavek na rozšíření povídání, a bude třeba i modrat. --Jann 14. 4. 2009, 19:14 (UTC)

Šablona raketoplánů[editovat | editovat zdroj]

Všiml jsem si vytvořené, dlouho vyhovující šablonky se seznamem raketoplánů. Byla vložena do příslušných hesel, např. Buran. Čtu teď knihu Rudé hvězdy ve vesmíru od Tomáše Přibyla a dazvídám se o četných verzích a zkouškách různých sovětských raketoplánů. Třeba Uragán, MAKS či dnes jsem psal o Kosmos 1374. I hlavní heslo Raketoplán je neuvádí, je tedy neúplné, zastaralé. A protože se dá čekat, že na papíře bylo a bude více verzí, teď i přes ESA a Čínu, dávám v úvahu onu šablonu rozšířit či zatím zrušit, řešit vše zatím jen kategoriemi? --Zákupák 1. 5. 2009, 16:17 (UTC)

Šablonu jsem doplnil. Zatím jsem do ní nedal jednotlivé exempláře Buranu, když nemáme hesla. Kosmos 1374 patří pod program Buran(test aerodynamiky Buranu, vyroben myslím v Molniji, a Čelomějův pokus s ním vůbec nesouvisí - ten odstaveček by bylo vhodné přehodit do hesla „raketoplán“, a/nebo „NPO Mašinostrojenija“). Uragán byl nejspíš nějaký šum v západní literatuře (srovnejte kosmonauty uváděné v programu s našimi hesly o oddílech sovětských kosmonautů).--Jann 1. 5. 2009, 20:14 (UTC)
Tu knížku si půjčte v knihovně, je to obrovský soubor dat, zajímavostí. Je tam dost podrobností i k Uragánu. S pokusem Čemoděje máte pravdu, já totiž o heslu jeho NPO ani nevěděl. Heslo Raketoplán je zralé celé předělat, nemám na to teď energii.--Zákupák 1. 5. 2009, 20:21 (UTC)

Infobox a Vesmírné teleskopy[editovat | editovat zdroj]

Trochu jsem listoval Kategorií Vesmírné teleskopy a všiml jsem si pár detailů které by bylo dobré sjednotit:

  • Kepler (sonda) používá Infobox kosmické těleso a šablonu Probíhající vesmírný let.
  • Chandra stejně jako HST používají ručně definovaný Infobox, přičemž šablonu Probíhající vesmírný let používá pouze Chandra.
  • Spitzerův vesmírný dalekohled používá pouze Infobox Vesmírná družice, který jsem při mém zběžném hledání nikde jinde použit neviděl.

Dle mého názoru je Infobox Vesmírná družice velice pěkný, ale v podstatě duplikuje Infobox kosmické těleso. Přesto myslím že by bylo dobré Vesmírná družice použít na všechny teleskopy a nepoužívat u nich šablonu probíhající let, nebo ji aplikovat na všechny funkční teleskopy. Tohoto úkolu se rád zmocním, ale rád bych znal vaše názory na problematiku.--Pelish 4. 5. 2009, 12:32 (UTC)

Dva důvody proč je pro vesmírné teleskopy vhodný Infobox Vesmírná družice – má mnohem víc rubrik než Infobox kosmické těleso, a je zjevně určený speciálně pro teleskopy (totiž z en:wiki přeložený Template:Infobox Space telescope). Šablona Probíhající vesmírný let patří na vše co funguje a posílá data, zde zřejmě jde o přehlédnutí. --Jann 4. 5. 2009, 20:02 (UTC)

A ještě jeden námět k infoboxu Vesmírná družice: Tento infobox nyní obsahuje NSSDC ID které bych raději zaměnil za (dle mého ekvivalent) COSPAR. NSSDC ID je používáno spíše v USA přičemž COSPAR je více evropské označení. Každopádně je to můj osobní pocit který vychází z mého pochopení věci takže Vás kolegi prosím o rady a případný souhlas.--Pelish 18. 5. 2009, 20:24 (UTC)

Souhlasím s Pelishem ve dvou věcech, jednak jednotit u vesmírných teleskopů infoboxy na "Vesmírná družice" a také nahradit v té šabloně NSSDC ID. Ještě někdo by se k tomu mohl vyjádřit, ale jinak jsem všemi deseti pro, aby to Pelish (když se o to přihlásil ;-)), změnil a sjednotil. --Krvesaj 18. 5. 2009, 20:32 (UTC)
Souhlasím s hromadným použitím infoboxu Vesmírná družice...a to nejen proto, že jsem jeho autorem :-D Myslím, že se prostě povedl. Velmi pěkná je také atentátnická verze vizte Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho Zdraví --Gothic2 18. 5. 2009, 20:52 (UTC)
Také souhlasím s použitím COSPAR místo NSSDC ID. Infobox Vesmírná družice je dobře udělaný a pro vesmírné teleskopy je vhodný. Myslím, že se do toho kolega Pelish může dát. Šablona Probíhající vesmírný let se týká všech významných a aktivních misí, a to jistě fungující vesmírné teleskopy jsou. Možná by šlo u této šablony změnit formu, např. jen provedení ve stylu šablony "různé významy", která je použita třeba u článku Mir, aby úvodní část článku nepřebíjela velká široká nálepka. Zdraví --ZK001 18. 5. 2009, 22:23 (UTC)

Zdravím, pokusil jsem se oba infoboxy sjednotit a výsledek je k vidění na mém pískovišti 3. Infobox má parametry jako Šablona:Infobox - kosmické těleso a volitelně se mohou zobrazovat parametry teleskopu. Navíc je pomocí podinfoboxů řešen prakticky neomezený počet parametrů oběžné dráhy daného tělesa a stejným způsobem lze připisovat i přístroje u vědeckých družic a sond. Budu rád za vyjádření a připomínky. --Birnak 24. 11. 2009, 09:54 (UTC)

Návrh infoboxu jsem prozkoumal a zdá se mi, že mu není co vytknout. Možná dát nakonec www stránku projektu, jak to má infobox na teleskopy. Uvidíme, co tomu řeknou ostatní, já jsem pro náhradu stávajících dvou infoboxů tímto novým, zvláště staršího infoboxu Kosmické těleso. Hezký den. --ZK001 24. 11. 2009, 20:56 (UTC)

Jsem rád, že se líbí. Položka pro odkaz na domovskou stránku projektu tam byla, akorát jsem ji zapomněl vyplnit. Dnes dořeším problém s kompatibilitou aby bylo možno tuto šablonu zaměnit za infoboxu Kosmické těleso, při zachování všech parametrů i obrázku. --Birnak 25. 11. 2009, 07:09 (UTC)


Dovolil bych si jednu připomínku k grafickému pojetí. Mě osobně se na Infobox Vesmírná družice líbí absence šedivých řádek v tabulce a stějne tak mi přijde pěkné "bílé orámování" obrázku a pole "name". Jinak si myslím že děláte velmi záslužnou činnost. Infobox "Vesmírná družice" je již delší dobu nevyhovující a to nejen graficky. --Pelish 25. 11. 2009, 10:47 (UTC)

Tak řádky jsou pryč a graficky to vypadá stejně jako Infobox Vesmírná družice. Také jsem vyřešil zobrazování obrázků, infobox je tak plně kompatibilní s infoboxem kosmické těleso a může jej nahradit pouhým překopírováním. Kompatibilitu s infoboxem Vesmírná družice jsem neřešil, protože se vyskytuje asi jen v 15 článcích. Na mém pískovišti 3 si klidně vyzkoušejte chování infoboxu. Byl bych rád, kdyby se vyjádřili i další účastníci projektu. --Birnak 26. 11. 2009, 05:41 (UTC)
Nemám připomínek--Zákupák 26. 11. 2009, 12:33 (UTC)
Myslim ze je vyborny. Jedine cim si nejsem jist je odkazem na heslo "kategorie". Mozna by to chtelo odkazovat na nejaky presnejsi clanek/heslo ktere by pojednavalo o kategorii vesmirnych sond/druzic. Jinak nemam sebemensi vyhrady!--Pelish 26. 11. 2009, 13:10 (UTC)
Nahradil jsem slovo „Kategorie“ za „Druh“ bez odkazu. Ani nevím proč tam byl ten divný odkaz, asi chyba. Co se týče náhrady stávajících infoboxů tímto. Myslíte že bude lepší vytvořit nový a nechat robota aby to vyměnil, nebo to jenom zkopírujem na přes stávající infobox kosmické těleso? Já bych preferoval druhou variantu. --Birnak 26. 11. 2009, 14:46 (UTC)
Určitě druhou variantu, pokud jsou Infobox Kosmické těleso a tento nový spolu kompatibilní. Ještě mám pár drobností: Obrázek (či foto) je napevno nastavený na šířku 200px. Po stranách obrázku jsou pak cca centimetrové mezery. Asi by bylo hezčí, kdyby tam obrázek sedl přesněji, tedy aby mezery po stranách byly zhruba stejné jako mezera nahoře a dole - viz Infobox Vesmírná družice. Druhá varianta by byla přidat šířku obrázku do parametrů, aby si to každý naladil sám. Pak jsem zjistil, že pokud se do pole Domovská stránka dostane nějaká www adresa o více znacích (např. [1]), infobox to rozhodí do šířky. Možná místo celé textové adresy použít jen odkaz (Stránka projektu) nebo nějaká ikona s obrázkem internetu s odkazem. Zdraví --ZK001 26. 11. 2009, 15:16 (UTC)
Moc pěkné. Možná pro (byť vzácné) případy různých vozítek by byly užitečné kolonky „mateřské těleso“, „dceřinné těleso“ řešící vztahy dvojic Luna 21 – Lunochod 2. --Jann 26. 11. 2009, 15:57 (UTC)

ZK001 a Jann:

Šířka infoboxu upravena na pevných 250px a obrázku na 240px, bude to vypadat všude stejně.
Přidány kolonky mateřské a dceřiné těleso.
Kolonka pro odkaz na domovskou stánku byla roztáhnuta na celou šířku, ale dlouhá url se budou muset vkládat pomocí šablony externí odkaz. Nějak jsem ji nedokázal nacpat přímo do infoboxu, výsledný odkaz byl neaktivní.

--Birnak 26. 11. 2009, 17:59 (UTC)

Perfektní :-) --Jann 26. 11. 2009, 19:24 (UTC)
Díky. Ještě to otestuji na několika heslech, jestli to někde nehapruje. Myslím že už by to šlo přesunout, pořádnou dokumentaci vypracuji po přesunu. --Birnak 26. 11. 2009, 19:53 (UTC)
Když použiji parametr obrázek dle původního infoboxu Kosmické těleso, obrázek se perfektně roztáhne na celou šíři infoboxu. Při použití parametru foto je to pořád úzké (na 200px). Zkoušel jsem taky nový infobox na několika článcích, kde byl původně infobox Kosmické těleso a články vypadají podstatně lépe. Hezký večer --ZK001 26. 11. 2009, 23:04 (UTC)
Jasně, moje chyba, zapomněl jsem to upravit u obou. Ve starších heslech jsem to testoval i s dalšími parametry a musím (s trochou sebechvály) uznat, že se to povedlo. Třeba taková Opportunity s popisem přístrojů a oranžovo-hnědým záhlavím vypadá dobře. --Birnak 27. 11. 2009, 05:24 (UTC)

Zdravím, myslím že všechny výhrady jsou vyřešeny. Zahajuji tedy přesun a zbytek se vychytá za běhu. --Birnak 1. 12. 2009, 07:33 (UTC)

Přesun dokončen, návod a dokumentace také. Zahajuji tedy výměnu i v heslech. --Birnak 2. 12. 2009, 05:30 (UTC)

Dokončil jsem nahrazování v heslech, zbyl jen Hubble, na kterém se pracovalo a nechtěl jsem se do toho zatím hrabat. Dále nahazuji k diskuzi možnosti použití různých barev záhlaví. Na zkoušku jsem u Opportunity a některých teleskopů změnil barvu. Zajímá mě jaký je Váš názor. Zdraví --Birnak 6. 12. 2009, 19:31 (UTC)

Opportunity se povedla. Přiměřeně různé barvy by určitě byly vylepšením. Podle barevnosti obrázku, nebo cíle - "Marťané" okroví jako Opportunnity... --Jann 6. 12. 2009, 22:15 (UTC)

Ještě jedno vylepšení. Trochu jsem rozvinul myšlenku s kolonkou mateřské a dceřiné těleso a přidal jsem celou sekci pro popis takovýchto sond. Vzhled je vidět u Vikingu 1. A protože si myslím, že je tato věc již vyřešena, dovoluji si toto téma škrtnout v úkolech projektu. Pro další diskuze o obsahu a vzhledu infoboxu by bylo lepší založit nové téma. --Birnak 9. 12. 2009, 18:26 (UTC)

heavens-above.com[editovat | editovat zdroj]

Napadla mě další možnost vylepšení článků o vesmírných sondách resp. satelitech. Většina kosmických satelitů, které jsou na oběžné dráze, je možné nalézt v databázi heavens-above.com a zde zobrazit pozici tohoto satelitu a případně data a časy přeletů nad určitým územím (jako například pro HST nebo pro Akari). Myslím že by mohlo být zajímavé dát tento odkaz do infoboxu jako nepoviný údaj. Přesnou vizi do jaké části infoboxu jej umístit nemám. Co si o tomto myslíte kolegové?--Pelish 27. 12. 2009, 15:16 (UTC)

Dobrý nápad. Zatím je to možné přidávat jako další parametr do sekce Parametry dráhy např. {{Kosmické těleso-parametr|Aktuální pozice|{{Externí odkaz|url=http://heavens-above.com/orbit.aspx?satid=20580&lat=49.61382&lng=13.60039&loc=Unspecified&alt=0&tz=CET|text=heavens-above.com}}}} Do ukázky infoboxu v dokumentaci jsem to tak udělal. Nevím jestli by to nebylo lepší hodit do úvodní části infoboxu, ale na druhou stranu v parametrech dráhy je to asi logičtější. --Birnak 27. 12. 2009, 23:35 (UTC)
Ano. Myslím že do parametrů dráhy to patří a Vaše řešení mi přijde naprosto dostačující resp. vyhovující. Díky --Pelish 31. 12. 2009, 11:46 (UTC)

Zdravím, přidat do infoboxu odkaz na aktuální polohu družice je výborný nápad. Ale co sondy, které se potulují po sluneční soustavě mimo oběžnou dráhu Země? Taky by bylo i u nich dobré do infoboxu dodat odkaz na jejich aktuální polohu. NASA provozuje Solar System Simulator, kde se dá zobrazit poloha asi čtrnácti sond, navíc i planet a jejich měsíců. Například zde je aktuální poloha sondy New Horizons, tady je Messenger nebo Voyager 1. Má to ale jeden problém. Když do infoboxu vložíme tyto konkrétní odkazy, vždy to ukazuje na polohu z 4. 1. 2010 14:30 UTC, kdy jsem si obrázky ze simulátoru vygeneroval. Museli bychom vytvořit url adresu, kde by v části "year=" byl aktuální rok, "month=" aktuální měsíc, atd. Nemá někdo nápad, jak to zařídit? Ahoj --ZK001 4. 1. 2010, 16:07 (UTC)

Tady to máte, automaticky se doplňují všechny časové údaje. Ale zbytek URL se musí doplnit podle daného tělesa. Jinak do infoboxu by to bylo nejlepší vkládat stejně, jako je popsáno výše, tedy externím odkazem do parametrů dráhy.

  • kód:

http://space.jpl.nasa.gov/cgi-bin/wspace?tbody=-98&vbody=1001&month={{CURRENTMONTH}}&day={{CURRENTDAY}}&year={{CURRENTYEAR}}&hour={{CURRENTHOUR}}&minute={{#time: i:s}}&fovmul=1&rfov=60&bfov=30&porbs=1&showsc=0

  • výsledek:

http://space.jpl.nasa.gov/cgi-bin/wspace?tbody=-98&vbody=1001&month=04&day=30&year=2024&hour=12&minute=39:49&fovmul=1&rfov=60&bfov=30&porbs=1&showsc=0 --Birnak 4. 1. 2010, 17:07 (UTC)

Díky za pomoc, u sond, které jsou evidované v solárním simulátoru, jsem parametr aktuální pozice do infoboxu přidal. --ZK001 4. 1. 2010, 23:43 (UTC)
Díky, ZK001 --Krvesaj 4. 1. 2010, 23:48 (UTC)

Vesmírné stanice[editovat | editovat zdroj]

Když už jsme u té "globalizace" infoboxů - což takhle použít tento infobox také pro vesmírné stanice? Myslím že by se to dalo udělat podobně, jako s teleskopy - tedy nějakým speciálním "pod-infoboxem" který by obsahoval informace, specifické pro vesmírné stanice. Moduly by šlo zase definovat podpbně jako přístroje. I kdyby se nakonec zdále být lepší použít naprosto nový infobox, vsemírné stanice by jej jistě potřebovali. V současnosti používají specifické ručně definované (ISS, Mir, Skylab).--Pelish 31. 12. 2009, 11:55 (UTC)

Zdravím. No, logicky by dávalo smysl rozšířit současný infobox o parametry pro kosmické stanice, jelikož se jedná o umělé kosmické těleso. Jednotlivé moduly by šly přidávat pod-infoboxem, v tom by problém nebyl. Nejlepší by ale asi bylo udělat nový infobox, čistě pro kosmické stanice. Až zítra vystřízlivím, vytvořím na svém pískovišti návrh podle en wiki --Birnak 31. 12. 2009, 12:31 (UTC)
Návrh hotov (viz Wikipedista:Birnak/pískoviště3). Vzhled má stejný jako infobox kosmické těleso a parametry jsou podle en. Tak co vy na to? --Birnak 2. 1. 2010, 10:37 (UTC)
Určitě se povedl. Nemám speciání připomínky. Budoucnost ukáže, zda ještě něco nebude dobré poladit. Rozhodně jsem pro nasazení. Díky za perfektní práci!--Pelish 3. 1. 2010, 18:40 (UTC)
Tak já vytvořím dokumentaci a zítra ho přesunu. --Birnak 3. 1. 2010, 18:52 (UTC)
Zdravím a omlouvám se za pozdní reakci, takže: jako pro každou vyrobenou věc jsou potřebné údaje Výrobce a Provozovatel. --Jann 3. 1. 2010, 19:24 (UTC)

Hotovo, infobox je vytvořen (Šablona:Infobox Vesmírná stanice) a vložen do všech hesel o vesmírných stanicích. Doufám, že jsem na žádnou stanici nezapomněl. --Birnak 6. 1. 2010, 17:45 (UTC)

Zhodnocení kvality hesel[editovat | editovat zdroj]

Ahoj kolegové, jednak bych vás rád pozdravil po delší době. Takže ahoj :) A teď k mému návrhu. K Wikiprojektu jsem dával interwiki. Když se podíváte na švédskou verzi Wikiprojektu Kosmonautiky, najdete tam tabulku jednotlivých hesel s barevně odlišenými stupni, v jaké fázi kvality se to které heslo nachází. Docela mě to zaujalo. Má někdo podobný názor, že bychom si to mohli tady udělat taky? A postupně bychom "jeli" od červené k zelené barvě? :) Ovšem já se s tím dělat nebudu, to říkám rovnou. :) --Krvesaj 6. 5. 2009, 20:40 (UTC)

Starat se o tabulku se všemi tisíci hesly by asi bylo příliš, ostatně máme seznam pahýlů. Ale články inzerované na Portálu (v oddílech Témata a Probíhající lety a úvodu) by rozhodně měly být „zelené“, zde bych signalizační tabulku vítal. Na hlavní stráce wikiprojektu nebo na podstránce? --Jann 7. 5. 2009, 17:58 (UTC)
Jo, to je rozumný nápad, tedy rozlišit podle barvy (podobně jako na sv.wiki) inzerovaná hesla na hlavní stránce wikiprojektu, ať je to na očích a motivuje to na první pohled. Pod to bych dal i komentáře, co která barva signalizuje, např. pahýl -> krátké -> bez zdrojů a citací -> k nominaci na DČ. --Krvesaj 7. 5. 2009, 18:07 (UTC)
Tak něco už je, otevřeno pro doplňování barev a jejich zlepšování :-) --Jann 7. 5. 2009, 20:23 (UTC)
Díky, Janne, vypadá to dobře, jen u hodně z hesel není barva, jsou bezbarvé. Tomu nerozumím. --Krvesaj 7. 5. 2009, 20:29 (UTC)
Včera už jsem byl línej přemýšlet při obarvování. Pokusím se je zabarvit do zítřka. --Jann 8. 5. 2009, 07:10 (UTC)

Myslím, že jsme vytvořili dvě podobné pomocné stránky, jednak starší s návrhy a připomínky pro články k označení DČ, a teď tento barevný kvalitář. Půjdeme-li tímto novým směrem, pak doporučuji obojí spojit a tu starou stránku (na které měsíce nikdo nepracujeme) zlikvidovat. Tolik nás IMHO není, abychom udržovali stránky obě. Jsou každá jinak pojatá, ale stejně.--Zákupák 24. 5. 2009, 18:50 (UTC)

Spolupráce měsíce[editovat | editovat zdroj]

Na stránce Poslední změny nahoře někdo navrhuje tipy na Spolupráci měsíce. Tu a tam se jich někdo ujme a z pahýlu je dovede k heslu. Nezkusíme vytipovat 1 heslo měsíčně, nejlépe jednoduché a skupině tvořící hlavní stránky Wikipedie ho nabídnout? A nebo si myslíte, že je zbytečné se tím zabývat, že jsou důležitější věci? Ale možná bychom ke kosmonautice přivábili další spolupracovníky. Váhám a proto se ptám. --Zákupák 18. 5. 2009, 18:56 (UTC)

Abych to pochopil správně, kolego, navrhuješ téma měsíce avizovat veřejně, aby se přihlásili všichni, nebo to bude jen pro nás (účastníky projektu), abychom na tom dělali jen my, tzn. budeme si to avizovat jen na portálu a wikiprojektu? --Krvesaj 18. 5. 2009, 19:02 (UTC)
A je správně. Protože my na portálu už víme, kde co je třeba dodělat, toto beru jako udičku pro náhodně nahlížející. A proto i tipy jednoduché, chytlavé.--Zákupák 18. 5. 2009, 19:05 (UTC)
Vlastně proč ne? Neříkám, že bych byl 100% pro, neboť se obávám, aby "laici" nevnášeli do hesel zbytečně moc nepřesné terminologie a wikilinků na neexistující hesla atp., ovšem Wikipedie je otevřený projekt pro všechny a navíc už i takhle může kdokoliv editovat kosmonautická hesla. Takže s mírnými výhradami jsem pro. --Krvesaj 18. 5. 2009, 19:15 (UTC)

Namátkou vybírám tři, které rozšířit může skoro kdokoli a netýkají se pouze kosmonautiky:

--Zákupák 18. 5. 2009, 19:19 (UTC)

Ale však jo :) Stav beztíže jsem nedávno trošku rozšířil. Jak říkám, proč ne? Počkejme, co na to ostatní. --Krvesaj 18. 5. 2009, 19:24 (UTC)
Já jsem taky pro. Třeba tím získáme dalšího kolegu nadšeného do kosmonautiky, který o nás zatím neví nebo neví, jak se připojit. --ZK001 18. 5. 2009, 21:58 (UTC)

Tak jsem našel stránku Spolupráce měsíce a vložil jsem tam do fronty dva tipy, beztíži a skafandr. Počkám 14 dní, pak tip upravím do žádané podoby tipů a zatlačím.--Zákupák 19. 5. 2009, 16:54 (UTC)

Skafandr se na hlavní stránce (a posledních změn) jako tip k úpravě před 2 měsíci objevil a nikdo si ho tam nevšiml. Čili tudy asi cesta nevede, ztráta času. --Zákupák 9. 8. 2009, 11:55 (UTC)

Nominace na DČ[editovat | editovat zdroj]

Ahoj kolegové. Dlouho jsem tu nebyl, ale snad se zase začnu pravidelněji objevovat a vypomáhat. Prosím prosím pamatujete si na můj soukromý projekt zlepšit hesla o letech raketoplánů? Mám to pod mou uživatelskou stránkou ;-) Rád bych vás poprosil, jestli byste nehodili své oči na hesla STS-107 a STS-119. Podle mě jim nechybí mnoho do nominace na DOBRÝ ČLÁNEK. Děkuji vám za jakékoliv výtky, rady, výpomoc atd. --Krvesaj 18. 8. 2009, 15:05 (UTC)

Jdu do toho. U hesla STS-119 pokusil jsem se sjednotit reference a dále se pokusím ještě nějaké dohledat případně článek rozšířit.--Pelish 18. 8. 2009, 16:45 (UTC)

Šablona Pahýl - kosmonautika[editovat | editovat zdroj]

Zjistil jsem, že kolega DeeMusil založil Šablona:Pahýl - kosmonautika, podle jedné staré diskuze. Co s tím? Používat místo Pahýl - vesmír? A přeznačit existující články? --Jann 14. 9. 2009, 21:16 (UTC)

Tohle se tu už jednou probíralo (myslím, že zde) a většina diskutujících to viděla jako zbytečné. Podle mě je to zbytečná práce, těch pár planetek a měsíců planet z portálu Planetární vědy, které také používají Pahýl - vesmír snad nevadí. Lepší by bylo ten čas věnovat na rozšíření některého z pahýlů ;-). --ZK001 14. 9. 2009, 21:41 (UTC)
Aha, děkuji za reakci, musel jsem být slepý, když jsem neviděl diskuzi výše. --Jann 15. 9. 2009, 18:30 (UTC)

Nový dobrý článek[editovat | editovat zdroj]

Brýden, všiml jsem si, že na sk. wiki je dobrý článok Opportunity a jelikož u nás je více než slabý navrhuji přeložit to a mezi DČ protlačit, tak jsem vás chtěl požádat o pomoc s překladem moc díky já osobně se do toho pustím už dnes (19. října) --El Barto 19. 10. 2009, 07:27 (UTC)

Zdravím, kompletní překlad jsem umístil na moje pískoviště. Stačí doladit reference, šablony a obrázky. --Birnak 19. 10. 2009, 08:56 (UTC)

Třídit diskuse[editovat | editovat zdroj]

Dávám v úvahu přesouvat z diskuse portálu sem ty části diskuse, které se netýkají vzhledu portálu. A jednou, až tady příliš diskusní stránka nabyde, vytvořit podstránky - třeba Šablony a kategorie atd.. Prostě když bude někdo hledat návod, informaci, tak ho přivést na správné místo, kde se už možná problém probral. V diskusí Pod lipou je jasné, že se lidé ptají často stále na totéž.--Zákupák 17. 11. 2009, 19:45 (UTC)

Souhlasím s Vámi. Ještě by to chtělo přidat na začátek každé diskusní stránky návod k použití. Na diskusní stránku portálu dát, že slouží pouze k diskusi o formě a obsahu titulní strany portálu a pro diskusi o článcích samotných je zde wikiprojekt. --Birnak 18. 11. 2009, 06:21 (UTC)

Pahýly Orion[editovat | editovat zdroj]

Upozorňuji na sérii hesel Orion 6 - Orion 15. Vše je to beze zdrojů. Dávám v úvahu to zrušit, resp.spojit do jednoho hesla. Jsou to nejisté plány. Anebo najít zdroje a rozšířit to o pár vět. Nedávám to ani do novinek, nechám to na Vás. Vytváříte v posledních měsících velice kvalitní hesla a toto by úroveň zas sráželo na průměr. Vkladatele pahýlků na zdrojování upozorním.--Zákupák 27. 11. 2009, 18:11 (UTC)

Souhlasím. Asi bych to úplně smazal a do hesla Orion (kosmická loď) bych přidal tabulku plánovaných misí. Není ani jisté, že se tyto mise vůbec uskuteční. --Birnak 27. 11. 2009, 18:24 (UTC)
Možná by bylo dobré nechat se inspirovat na en, kde všechny mise Orion jsou přesměrovány na článek , kde je po krátkém uvedení tabulka s plánovanými lety. Když pak někdo bude hledat třeba Orion 8, dostane se na seznam misí a nebude mít pokušení vyrábět nový (sub)pahýl. Až bude informací o jednotlivých letech více, není problém z přesměrování udělat plnohodnotný článek. Takže podle mě nemazat hesla Orion, ale přesměrovat to na článek "Seznam misí programu Constellation". --ZK001 27. 11. 2009, 18:39 (UTC)
Já to tak nějak myslel. Asi jsem to napsal špatně. Bylo to myšleno tak, že bude smazán dosavadní obsah bez zdrojů, všechny mise budou v tabulce a samozřejmě se vytvoří přesměrování z původních hesel. Akorát bych nové heslo se seznamem nevytvářel, myslím že bude lepší to dát přímo do hesla o lodi nebo programu. Můžeme se taky dožít situace, že Ares I-X bude první a jediná mise. --Birnak 27. 11. 2009, 18:49 (UTC)
Ano, přesměrování je lepší varianta. Existuje heslo Program Constellation, kde je seznam misí a trochu jinak i v výše zmíněném Orionu. Já oba tvůrce těch pahýlků upozornil, dám jim 24 hodin (třeba z toho hesla udělají) a ne-li, ta přesměrování vyrobím.--Zákupák 27. 11. 2009, 18:56 (UTC)
Jojo, heslo Program Constellation je asi to správné. Tabulku letů v tom hesle zkusím zaktualizovat. --ZK001 27. 11. 2009, 19:36 (UTC)

Export vzhledu projektu[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, zeptám se blbě, nechtělo by se tvůrci či někomu, kdo tomu rozumí exportovat tenhle povedený vzhled projektu a portálu napasovat na portál planetární vědy respektive projekt sluneční soustavy a odlišit to rozdílnými barvami (např. použít nějakou hnědou?) Myslím si, že by bylo hezké a) tenhle vzhled ocenit i jinde b) unifikovat podobná témata c) pomoci mne, graficky silně nezdatnému :) d) více tak opticky sblížit tyhle dva projekty, jelikož se hodně doplňují/prolínají. Co si o tom myslíte a jak to vidí tvůrce tohoto pěkného vzhledu? --Chmee2 6. 12. 2009, 22:22 (UTC)

Tady to udělal Krvesaj, už se moc nevyskytuje. Tak jsem se pokusil, vrátit se lze ostatně vždycky. --Jann 7. 12. 2009, 22:03 (UTC)
Moc děkuji, hnedka je to hezčí :) Chci se ještě optat, netušíš, jak se vyrobí takové ty přepínací záložky, co jsou v horní části (portál, diskuse, projekt, diskuse)? --Chmee2 7. 12. 2009, 22:06 (UTC)
Tlačítka fungují.--Jann 8. 12. 2009, 08:46 (UTC)

Promázneme si tady již vyřešenou a neaktuální diskusi, nebo ji někam do podstránky zaarchivujeme?[editovat | editovat zdroj]

Já osobně bych byl klidně pro promazání. --Krvesaj 4. 1. 2010, 23:52 (UTC)

Taky jsem pro smazání, archiv není nutný, všechno se dá dohledat v historii --Birnak 5. 1. 2010, 07:58 (UTC)
Já bych byl spíš pro archivaci, přece jen jsou v diskuzích zajímavé informace, některé problémy se řeší i opakovaně, je pak příjemnější otevřít archív, než prohledávat historii. Navíc když chci použít funkci hledání, archívy prohledám, ale historii musím projít ručně. --ZK001 5. 1. 2010, 14:19 (UTC)

Návrh na článek[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Narazil jsem náhodou na zajímavý článek en:Apollo 11 goodwill messages. Určitě by se na naší wiki vyjímal :) --Faigl.ladislav slovačiny 8. 2. 2010, 23:29 (UTC)

+ koukám, že zde chybí článek en:Space Shuttle thermal protection system, kdyby se někomu chtělo --Faigl.ladislav slovačiny 11. 2. 2010, 10:23 (UTC)