Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2015/04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

New Wikipedia Library Accounts Available Now (June 2015)

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

Today The Wikipedia Library announces signups for more free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

  • Taylor & Francis — academic publisher of journals. The pilot includes two subject collections: Arts & Humanities and Biological, Environment & Earth Sciences. (30 accounts)
  • World Bank eLibrary — digital platform containing all books, working papers, and journal articles published by the World Bank from the 1990s to the present. (100 accounts)
  • AAAS — general interest science publisher, who publishes the journal Science among other sources (50 accounts)

New French-Language Branch!

  • Érudit (en Francais) — Érudit is a French-Canadian scholarly aggregator primarily, humanities and social sciences, and contains sources in both English and French. Signups on both English and French Wikipedia (50 accounts).
  • Cairn.info (en Francais) — Cairn.info is a Switzerland based online web portal of scholarly materials in the humanities and social sciences. Most sources are in French, but some also in English. Signups on both English and French Wikipedia (100 accounts).
  • L'Harmattan — French language publisher across a wide range of non-fiction and fiction, with a strong selection of francophone African materials (1000 accounts).

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including an expansion of accounts for Royal Society journals and remaining accounts on Project MUSE, JSTOR, DeGruyter, Highbeam Newspapers.com and British Newspaper Archive. If you have suggestions for journals or databases we should seek access to make a request! Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 22:08, 15 June 2015 (UTC)

We need your help! Help coordinate Wikipedia Library's account distribution and global development! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List

Šablona Vulgarity

Zdravím, jak jsem zjistil, někteří vandalové vkládají do článků vulgarity. Je jim poté veptšinou vložena šab. experimenty2, jenomže v té je psáno "přestaňte přidávat do wikipedie nesmysly", pro vulgární editace by se více hodilo "přestaňte přidávat vulgarity". Navrhuji proto vytvořit tuto šablonu, stejnou jako exp2, příp exp3 a nahradit v ní pouze nesmysly > vulgarity. Bylo by to vhodnější. OJJ, Diskuse 14. 9. 2015, 09:48 (CEST)

Vandalismus jako vandalismus, stejně většinou následuje blok. Každému dojde, že tím vandalismem jsou myšleny vulgarity. Zbytečnost. --Marek Koudelka (diskuse) 14. 9. 2015, 14:05 (CEST)
Nadbytečné; Vandalismus má mnoho forem včetně „výkřiků do tmy“ a urážek; exp2,3/o,u jsou jednoduché a srozumitelné.--Kacir 14. 9. 2015, 14:13 (CEST)
Ale máme i šablony {{Vtip}} nebo {{experimentyu}}, takže by ta jedna nepřekážela, nesmysl není vulgarita. Ale koneckonců - při substování můžu ty nesmysly přepsat. OJJ, Diskuse 14. 9. 2015, 14:36 (CEST)
Na vulgarity lze samozřejmě pohlížet jako na nesmysly – vulgární výroky, osočování, plácání v článcích, říkejme tomu jak chceme. Š:Vtip je už léty zažitá, osobně ji nepoužívám, opět lze vystačit s experimenty. Z dnešního pohledu si nemyslím, že bychom museli pro každý druh experimentů zakládat novou šablonu.--Kacir 14. 9. 2015, 14:50 (CEST)
To bychom pak také místo expu mohli používat exp2o. OJJ, Diskuse 14. 9. 2015, 15:09 (CEST)
{{Experimenty-u}}/2u/3u mají specifickou funkci jen pro články, v nichž je vložená urgentní šablona. A pro články, jimž hrozí smazání a nejsou jen prostým vandalismem – nesmyslem, se taková šablona hodí. Mazač takové šablony nemusí chápat její účel, takže je vhodné jej na riziko smazání hesla přímo upozornit v jeho diskusi.--Kacir 14. 9. 2015, 15:21 (CEST)

Vlaječka nacistického Německa u infoboxů

Nevím, zda se tady neřešilo, ale řada článků o osobách, které zahynuli v koncentračních táborech, u úmrtí uvedenu nacistickou vlajku, např. Anna Letenská, Josef Čapek, Pavel Haas. Dle dokumentace infoboxu osoby, má jít "o zpestření jinak strohých stránek, podíl na vizuální ojedinělosti každého článku" a tam kde je to v rozporu s "dobrými mravy (hákový kříž)" se má vlaječce vyhnout. Přijde mi to proto nevhodné. Co myslíte? A pokud se shodneme, tak umíte někdo nechat pustit nějakého robota, který by dokázal to vymazat? Stačilo by na úvod u článku s kategorií např. "Oběti holokaustu" nebo "Vězni nacistických koncentračních táborů" a úmrtí mít v infoboxu označené jako "Vlajka a název|Nacistické Německo". Děkuji --Pavouk (diskuse) 14. 9. 2015, 21:56 (CEST)

Nezdá se mi to jako dobrý nápad. Myslím, že je tím naopak správně upozorněno na ten který smutný osud. Jestliže se u někoho ukazuje u narození např. vlaječka Československa a u úmrtí vlaječka nacistického Německa, je tím právě zdůrazněno, o co přesně šlo. Bylo by chybou tu druhou odstraňovat a tím skrývat historii, resp. snižovat závažnost toho kterého osudu. --Vlout (diskuse) 14. 9. 2015, 22:15 (CEST)
Proti. Nevidím důvod skrývat, že byli zabiti nacistickým režimem v nacistickém Německu. Jsme encyklopedie, ne pietní web Svazu bojovníků za svobodu.. Tohle je na první pohled citlivý návrh, ale budou následovat další. Namátkou oběti sovětských gulagů asi nebudou chtít vlajku SSSR, muslimové a různí sektáři nebudou chtít články zpochybňující jejich víru atd. --Davcza (diskuse) 14. 9. 2015, 22:19 (CEST)
Již se řešilo přinejmenším u místa narození, kde je to dle mého ještě o kousek závažnější. Při povrchním pohledu na biografický článek je to zarážející, protože barevné obrázky přitahují pozornost. Vlajka pro vymezení geografie a období je přesná. Ale těžko ji oddělit od ideologických souvislostí. Byl bych zdrženlivý v jejich používání, ale nemyslím, že bychom se dobrali konsenzu. Btw. osoby zahynuly, ale to je vedlejší.--Tomas62 (diskuse) 14. 9. 2015, 22:42 (CEST)
Tak, jak je to dnes je to správně. Ale mohly by možná vzniknout parametry infoboxu (uvedené v novém řádku nebo v závorce), a to: dnešní stát narození a dnešní stát úmrtí. Např. Anna Letenská - Narození: 29. srpna 1904 Nýřany - Rakousko-Uhersko (dnes Česko), Úmrtí: 24. září 1942 Mauthausen - Nacistické Německo (v současnosti Rakousko). S příslušnými vlaječkami... B.mertlik (diskuse) 15. 9. 2015, 01:37 (CEST)
To by mi přišlo zbytečně překombinované. V případě potřeby se takové vysvětlení může psát do obsáhlého textu článku, nemusíme všechno cpát do infoboxu. Opravdu se nesnažme být až hyperkorektní, za cenu nepřehlednosti. A ostatně je tam odkaz vedoucí na článek, kde se příslušný historický vývoj země můžeme dovědět. --Bazi (diskuse) 15. 9. 2015, 12:56 (CEST)
Připomíná mi to (a je to v podstatě totožné) kauzu pí. Therese Schwarzenbergové, kde také z mi neznámého důvodu také vadila pravdivá informace. --Silesianus (diskuse) 15. 9. 2015, 15:40 (CEST)
Jaká pravdivá informace, kolego. V kontextu článku to byla dehonestující informace, na tom trvám jako jeden z účastníků tehdejší diskuse. Ta paní nemůže za to, kdy se narodila. Dnes je to Rakušanka (Češka asi není), co má u ní jako nepolitické osoby, která byla tehdy dítě, vlajka nacistického Německa co pohledávat? Jsem nadále rozhodně proti tomu. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 9. 2015, 17:40 (CEST)
Narodila se v nacistickém Německu? Narodila. Mělo tehdy Německo danou vlajku? Mělo. Daná vlajka je tedy pravdivou informací. Na pravdě není nic dehonestujícího. To by si měl uvědomit i kdejaký mluvka... --Silesianus (diskuse) 15. 9. 2015, 20:29 (CEST)
Zanechte narážek, které jsou proti pravidlům, Silesiane. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 9. 2015, 23:29 (CEST)

New Wikipedia Library Database Access (September 2015)

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

  • EBSCOHost - this is one of our largest access donations so far: access to a wide variety of academic, newspaper and magazine sources through their Academic Search Complete, Business Source Complete and MasterFILE Complete
  • Newspaperarchive.com - historical newspapers from the United States, Canada, UK and 20 other countries, and includes an Open Access "clipping" feature (1000 accounts)
  • IMF Elibary- a digital collection of the IMF's reports, studies and research on global economics and development (50 accounts)
  • Sabinet - one of the largest African digital publishers, based in South Africa, with a wide range of content in English and other European and African languages (10 accounts)
  • Numérique Premium - a French language social science and humanities ebook database, with topical collections on a wide range of topics (100)
  • Al Manhal - an Arabic and English database with a wide range of sources, largely focused on or published in the Middle East (60 accounts)
  • Jamalon - an Arabic book distributor, who is providing targeted book delivery to volunteers (50 editors)

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including expanded accounts for Elsevier ScienceDirect, British Medical Journal and Dynamed and additional accounts for Project MUSE, DeGruyter, Newspapers.com, Highbeam and HeinOnline. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 19:42, 16 September 2015 (UTC)

We need help! Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Řecké sportovní kluby - názvy

Objevilo se několik návrhů na přesun stránek řeckých fotbalových klubů (Panathinaikos FC, Olympiakos Pireus, AEK Athény, Aris Soluň, PAOK FC). Vzhledem k tomu, že jde o problém stejného typu, bylo by možná vhodné řešit jej společně na jednom místě.

Shrnutí: Kolega Chalim Kenabru argumentuje, že názvy s "FC" jsou poangličtěné, a tudíž ne zcela vhodné. V tom má pravdu. Na jaký název ovšem přesouvat? Problém je, že "univerzální" název typu Panathinaikos Athény je nejednoznačný – je to označení pro všesportovní organizaci, něco jako u nás Dukla Praha. Tudíž Panathinaikos Athény značí současně několik klubů – fotbalový, basketbalový, volejbalový atd. Přičemž nelze jen tak upřednostnit fotbalový klub - ostatní kluby jsou také velmi známé a úspěšné, a to i v evropském měřítku (třeba basketbalisté - šestinásobní vítězové PMEZ/Euroligy jsou v tomto případě rozhodně úspěšnější než fotbalisté).

Možnosti:

  1. Použít řeckou zkratku "PAE" (PAE Panathinaikos, PAE Olympiakos atd.)
  2. Použít rozlišovač (Panathinaikos Athény (fotbal), Olympiakos Pireus (fotbal) atd.)
  3. ???

Vaše názory? --Vachovec1 (diskuse) 19. 9. 2015, 22:29 (CEST)

Podle mého by u těchto známějších sportovních klubů byly o něco vhodnější rozlišovače, čili Panathinaikos (fotbal) – nemusí nutně obsahovat název města, jiný než aténský Panathinaikos není a předejde se případným budoucím sporům Athény/Atény, Olympiakos Pireus (fotbal), Aris Soluň (fotbal), PAOK Soluň (fotbal), AEK Athény (fotbal) nebo AEK Atény (fotbal) a vytvoření rozcestníků (podobných jako zmiňovaná Dukla Praha). V tom případě by to chtělo robota na opravení linků v článcích (kterých není málo), aby se někde neodkazovalo na nově vytvořený rozcestník a navíc by se sjednotily všelijaké paskvily typu AEK FC. Tomu by musela předcházet kontrola všech linků. Příklad: někde může současný link AEK Athény chybně odkazovat na jiný než fotbalový klub a robot by tam navíc přidal rozlišovač fotbal. Linky bych zkontroloval podle výpisu a špatné ručně opravil. Řecká zkratka PAE (synonymum anglického FC) by se mohla používat u méně známých fotbalových klubů.--Chalim Kenabru (diskuse) 20. 9. 2015, 10:10 (CEST)
Wikipedie:Očekávaný název, hlavně ne rozlišovače... Např. PAOK Soluň - 21300, PAOK FC - 1830. Nejznámější význam má mít heslo bez rozlišovače, a troufnu si tvrdit, že řecké fotbalové kluby jsou nejrozšířenějším významem v českých končinách. --Silesianus (diskuse) 20. 9. 2015, 12:09 (CEST)
Tedy navrhuješ přiřadit české názvy bez rozlišovače jako hlavní význam pro fotbal. kluby a ten použít pouze pro jiné sportovní odvětví? P.S. k výše uvedenému: Aris Soluň by mohl být i Aris Soluň FC, nakolik mají zkratku FC přímo ve znaku (několik řeckých klubů zkratku FC nebo název Football Club používá).--Chalim Kenabru (diskuse) 20. 9. 2015, 12:33 (CEST)
Jestli použít FC či ne se krývá odpověď v Wikipedie:Očekávaný název. Aris Soluň (s parametry -FC, -basketbal, -basketbalisté) mi to najde 1440 výsledků, Aris Soluň FC pak 617. A ano, navrhuji použít název bez rozlišovače, pokud se v českém prostředí jedná o promární význam. Třeba u toho Arisu by to bylo sporné, neboť jak se zdá, tak se v Česku používá tento název i pro basketbalový klub hrající evropské poháry. (Aris Soluň + basketbal = 1500 výsledků). Musí se postupovat případ od případu. --Silesianus (diskuse) 20. 9. 2015, 12:53 (CEST)
Minimálně u Panathinaikosu a Olympiakosu navrhuji použít rozlišovač ve tvaru Panathinaikos Athény (fotbal), Olympiakos Pireus (fotbal). Tady argumentace pomocí Wikipedie:Očekávaný název není na místě - viz můj úvodní příspěvek. Články o příslušných basketbalových klubech založím, až budu mít čas (teď pracuji na sérii jednotlivých ročníků Mistrovství světa ve veslování). Na názvu bez rozlišovače by v těchto případech měl být rozcestník. --Vachovec1 (diskuse) 20. 9. 2015, 13:25 (CEST)
Mno tak Panathinaikos + fotbal = 134000, Panathinaikos + basketbal = 8430, Panathinaikos + basketball = 20000. Tady je myslím očekávatelnost zcela jasná. --Silesianus (diskuse) 20. 9. 2015, 13:32 (CEST)

Only one week left for Individual Engagement Grant proposals!

(Apologies for using English below, please help translate if you are able.)

There is still one week left to submit Individual Engagement Grant (IEG) proposals before the September 29th deadline. If you have ideas for new tools, community-building processes, and other experimental projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF), Community Resources 22. 9. 2015, 23:01 (CEST)

Zmatky kolem globálního účtu

Nevím, nerozumím tomu. Můj starý účet byl přesunut na název "<uživatelské jméno>~cswiki", avšak své "<uživatelské jméno>" si nemohu registrovat ani jako nový účet, píše to, že účet je již na nějaké wiki registrovaný, přestože když zadám do vyhledávání "Wikipedista:<uživatelské jméno>", píše to, že účet registrován není. Bylo opravdu nutné rozhasit to, co funguje a naštvávat uživatele? Nechci se přejmenovávat na nic jiného, chci své "<uživatelské jméno>" nebo nic. Mohl by mi někdo vysvětlit, co to všechno má znamenat? --2A00:1028:83B8:3696:74FF:3E40:4E42:3C 26. 9. 2015, 17:20 (CEST)

Dobrý den, nadace Wikimedia [kterou nijak nereprezentuji] se rozhodla, že pro některé pokročilé funkce je potřeba, aby každé uživatelské jméno bylo globálně unikátní. Existence několika účtů pojmenovaných stejnou kombinací znaků je problematická a komplikuje propojování jednotlivých wiki (např. různá upozornění napříč projekty a podobně). Pravděpodobně jste na problém byl/a upozorněn/a předem a ignoroval/a jste ho. V některých případech můžete požádat o přejmenování na <uživatelské jméno>, pokud onen dotyčný, jemuž byla na základě automatického klíče dána přednost, je např. už dlouho neaktivní. --Vojtěch Dostál (diskuse) 26. 9. 2015, 18:05 (CEST)
Hmm bezva. Téměř čtyři roky jsem needitoval, a tudíž zdejší diskuse nesledoval. Chtěl jsem napsat opět pár článků na jisté téma, ale vykašlu se na to. --2A00:1028:83B8:3696:74FF:3E40:4E42:3C 26. 9. 2015, 18:18 (CEST)
A právě o tom to zřejmě je: téměř čtyři roky jste needitoval a Wikipedii nesledoval. Pak se ovšem nelze moc divit, že za tu dobu došlo k nějakému vývoji.
Považuji za základní otázku, jestli je pro Vás „vlastnictví“ nějakého uživatelského jména natolik důležité, dokonce důležitější než zájem a ochota přispívat k rozvoji Wikipedie. Buď Vám přednostně záleží na Wikipedii a chcete ji rozšiřovat. Nebo Vám víc záleží na svém uživatelském jméně.
Vzhledem k tomu, že globálně unikátní účty jsou záležitost víceméně daná, s kterou my tady jednotlivě nehneme, nemá moc cenu o její učitečnosti či problematičnosti vést debatu. Máte možnost požádat o přejmenování svého stávajícího účtu na některé z dosud volných uživatelských jmen, abyste se zbavil onoho "~cswiki", a přitom si udržel svá dosavadní nastavení i historii editací. Nebo máte možnost si založit zcela nový uživatelský účet, pokud raději oželíte spojitost se svou dřívější činností. --Bazi (diskuse) 26. 9. 2015, 18:34 (CEST)

Reklama

ZDE MŮŽE BÝT VAŠE REKLAMA

V tomto článku vás bude stát jen 1000kč měsíčně.
V případě zájmu nám napište.

Chtěl bych na Wikipedii zavést reklamu v tomto stylu, myslíte že je to skvělý.--Alankabar (diskuse) 26. 9. 2015, 20:03 (CEST)

Ne. Wikipedie se bohatě uživí i bez reklam. --Tchoř (diskuse) 26. 9. 2015, 20:06 (CEST)
Tvrdit, že Wikipedie se "bohatě uživí" je myslím dost přehnané. Já to vidím tak, že Wikipedie díky využívání neplacené aktivity mnoha příznivců zatím přežívá i bez reklam. Zatím, ale neznámo jak dlouho ještě. Myslím, že je legitimní se zamýšlet nad tím, zda by se tento obchodní model neměl změnit. Já vidím obrovskou inflaci článků o bezvýznamných sportovcích, druhořadých nebo dávno zapomenutých sportovních událostech a naproti tomu zcela tristní stav článků například o technice. A na rovinu přiznávám, že i já dávám přednost psaní do časopisu nebo pro firmu, která školí techniky. Tam totiž za svoji práci dostanu plat (nevelký, ale přece).--Leotard (diskuse) 27. 9. 2015, 12:17 (CEST)
A je pak, Leotarde, možné onen text napsaný pro časopis, uveřejnit také na Wikipedii? --Jan Polák (diskuse) 27. 9. 2015, 13:32 (CEST)
Vydavatelé časopisů tomu příliš nefandí, protože provozují vlastní webové stránky a samozřejmě chtějí, aby vyhledávače nabízely ty jejich webovky, nikoli Wikipedii. A dokonce i mně by přišlo trochu trapné zdrojovat článek na Wikipedii vlastním článkem někde jinde.--Leotard (diskuse) 27. 9. 2015, 16:09 (CEST)
Nadace sice řeší, jak se stavět k článkům psaným na objednávku, ale toto je něco úplně jiného, toto určitě ne, o tom je zbytečné vést diskusi.
Leotard má samozřejmě pravdu, že články o "důležitějších" tématech zde často/občas nejsou moc kvalitní, ale IMHO to vyplývá z principu Wikipedie: naprosté většina lidí ji píše pro zábavu a potěšení. A to se s odbornými tématy nemusí slučovat. --Packa (diskuse) 27. 9. 2015, 13:46 (CEST)
Takže, zaprvé - všichni tady diskutujeme o reklamách, ale jestli se nepletu, tak Wikipedie není nástrojem propagace (samozřejmě také vím, že pravidla Wikipedie nejsou neměnná, ale v normální encyklopedii také nikdo reklamu nenajde) a zadruhé - uživatel je zablokovaný do odvolání kvůli vulgaritám a byla na něj podána žádost CheckUserům, protože se možná jedná o Tomu, takže nevím, jestli by tento "vandal-nováček" měl navrhovat nová pravidla. Proto jsem poprosil také o skrytí těch návrhů na reklamu - byl bych nerad, aby se ze solidní encyklopedie stal holubník s řádkami inzercí. --OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 13:49 (CEST)
A Wikipedie je zábava, ne povinnost. To, že tu bude reklama články nezachrání, ale ještě více je ubije. Jsou tu postě potřeba dobrovolníci - jako já, který vylepšuje články o přírodě, Marek Koudelka, kterého baví zpěváci, Jan kozak se svými občinami a další. --OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 13:52 (CEST)

Komerční reklama v článcích by znamenala porušení základních principů, na kterých Wikipedie stojí – viz Wikipedie:Pět pilířů. Cituji z Prvního pilíře: Wikipedie není sbírkou nahodilých informací, prostorem pro reklamu nebo vlastní webové stránky, ani internetovým adresářem. --Vachovec1 (diskuse) 27. 9. 2015, 14:49 (CEST)

@Vachovec1:Správně, správně, reklama wikipedii neprospěje, když se podkopou pilíře, zbortí se celá stavba. --OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 14:50 (CEST)

Je fajn poklepávat si po rameni, jak jsme zachránili Wikipedii tím, že tvrdě odmítáme reklamní bannery (bannerem se myslí takový ten proužek s jednoduchým reklamním sdělením, jaký byl prezentován na začátku diskuze). Napadlo ale někoho, že Wikipedie už ze své podstaty obsahuje obdobu tzv. "product placementu"? Jakýkoliv článek o divadle může způsobit, že si někdo koupí do takového divadla vstupenku a dá tím vydělat firmě, která divadlo provozuje. Jakýkoliv článek o nějakém sportovním klubu může někoho přesvědčit, aby si koupil lístek na fotbal (hokej, plochou dráhu, to je jedno) a dal tím vydělat firmě, která ten sportovní klub vlastní. Je to reklama, není to reklama? Co myslíte?--Leotard (diskuse) 27. 9. 2015, 16:16 (CEST)

@Leotard: Reklama je reklama, divadlo je divadlo. Samozřejmě, že tu jsou články o divadlech, jenomže ne reklamní (kupte si lístky apod.). Jestliže někdo chce wiki finančně podpořit, má možnost tady bez inzercí. OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 16:52 (CEST)

@Leotard: Poté, co uvidíte, jak jsem ve svém pískovišti zhanobil a zesměšnil úžasný článek, asi mne proklejete, ale je to nejlepší způsob, jak ukázat, proč na wiki nepatří reklamy. Na shlédnutí je to tady. --OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 17:12 (CEST)

@Leotard: A ještě jedna ukázka v jiném mém pískovišti. Tady je alespoň vidět, jak reklamy degradují články. Opět se omlouvám za tak svérázný způsob. --OJJ, Diskuse 27. 9. 2015, 17:23 (CEST)

A proč rovnou nepsat články na objednávku? Formálně stačí, když tam dáme proužek, že článek obsahuje nebo může obsahovat mj. reklamní sdělení. A budeme bohatí, hurá! A můžeme z toho platit Wikipedisty. Pět korun za kB textu, korunu za fotku. A vůbec, divadlo nám bude platit za to, že tu o něm máme článek, protože mu tím přece děláme reklamu! Prostě správný byznys, jak si doba žádá. Opravdu mě fascinuje, že na tu provokaci může někdo skutečně upřímně reagovat. --Martin Kotačka (diskuse) 29. 9. 2015, 08:54 (CEST)

Aspoň ty uživatelský stránky si můžeme zaplácnout reklamou, ne? :)--frettie.net (diskuse) 29. 9. 2015, 14:39 (CEST)
Nevím, jestli je na to nějaký konsenzus, ale každopádně by nějaký ohledně reklamy na uživatelově stránce/pískovišti měl být nebo by měl vzniknout. Něco takového by být tolerováno nemělo --Dvorapa (diskuse) 29. 9. 2015, 14:50 (CEST)
@Frettie: Podkopejme pilíře, vložme všude reklamy a "zničme" projekt kvůli zablokovanému jednorázovému účtu. Já si ale do své stránky inzerci nedám. OJJ, Diskuse 29. 9. 2015, 15:03 (CEST)
Kolegové, smajlík je tam, smajlík. Samozřejmě, tohle je naprostá ptákovina a tuším, že nějakej konsenzus na tohle téma je.--frettie.net (diskuse) 29. 9. 2015, 16:59 (CEST)
@Frettie: Rozumím, Freetie, byl bych ještě rád, aby se někdo alespoň podíval na ty dva mé výtvory (nemusíte odpovídat) - je to ukázka, co udělá reklama... --OJJ, Diskuse 29. 9. 2015, 17:02 (CEST)

Ony ty vaše vzorky vlastně nic nedokazují. Takhle humpolácky těžko někdo reklamu dělá. Běžně se reklama vkládá do kontextu (do článku o čerpadlech reklama na pumpy). Běžně se reklama vkládá tak, že při rolování článku reklama "stojí" a článek teče okolo ní. Ale tohle určitě víte, ví to každý, kdo někdy otevřel nějaké stránky typu idnes, ihned, seznam … Z jiného pohledu článek, který propaguje divadlo (sportovní klub, film atd.) nemusí obsahovat prvoplánovou výzvu "kupte si …". Jestliže je produkt dostatečně chytře vychválen, podprahově to přivádí čtenáře k myšlence navštívit divadlo, fotbalové utkání, film. To jsem myslel tím product placementem. Zatím platí na Wikipedii konsensus reklamu nedávat a myslím, že se vcelku dodržuje. Těšme se z toho, že to zatím platí. Obávám se, že to není navždy. --Leotard (diskuse) 1. 10. 2015, 11:54 (CEST)

Napoleon Bonaparte

Zdravím, nechtělo by Napoleona vzít z nominace na nejlepší článek, přeci jen tam je od března.--Mirek256 28. 9. 2015, 17:05 (CEST)

Zdrojované je to dobře, myslím však, že nejlepší článek nelze "vzít". Mělo by proběhnout hlasování. --OJJ, Diskuse 28. 9. 2015, 17:18 (CEST)
Na stažené nominace, OJJi, tu máme celou kategorii. --Jan Polák (diskuse) 28. 9. 2015, 17:34 (CEST)
@Jan Polák: Každopádně jsem neviděl zvolit článek nejlepším bez hlasování. Příklady: Wikipedie:Nominace_nejlepších_článků/Úhoř_říční, Wikipedie:Nominace_nejlepších_článků/Mars_(planeta)_-_potvrzení, Wikipedie:Nominace_nejlepších_článků/Jurij_Gagarin... --OJJ, Diskuse 28. 9. 2015, 17:36 (CEST) (+ v tom článku Mars se mi nějak nezdá značka, nyní jsem si toho všiml, ale to do této diskuse nepatří). --OJJ, Diskuse 28. 9. 2015, 17:38 (CEST)
Stanovit NČ bez hlasování? To jsem ani netvrdil. Já reagoval na tu Vaši poznámku že nejlepší článek nelze "vzít". Mělo by proběhnout hlasování. Možná jsme si ale jen špatně porozuměli. Kolega Mirek256, dle mého, navrhoval stažení nominace, nikoliv její uzavření bez proběhnutí hlasování. Je to tak, Mirku256? --Jan Polák (diskuse) 28. 9. 2015, 17:44 (CEST)
@Jan Polák: Já chtěl říci, že nelze zařadit článek mezi NČ, když neproběhne hlasování, jako je to možno u DČ. --OJJ, Diskuse 28. 9. 2015, 17:47 (CEST)
Ano, já navrhoval stažení z nominace na nejlepší článek.--Mirek256 28. 9. 2015, 18:01 (CEST)
Asi ano, chtělo by to stáhnout. V současné době tu není nikdo, kdo by se heslu systematicky věnoval a během hlasování řešil případné námitky. Snažil jsem se ho trochu vylepšit, ale samotnému se mi to dotahovat do konce nechce. Mám k tomu i jiné důvody, které souvisí s průběhem nominace. --Remaling (diskuse) 28. 9. 2015, 17:46 (CEST)

Reimagining WMF grants report

(My apologies for using English here, please help translate if you are able.)

Last month, we asked for community feedback on a proposal to change the structure of WMF grant programs. Thanks to the 200+ people who participated! A report on what we learned and changed based on this consultation is now available.

Come read about the findings and next steps as WMF’s Community Resources team begins to implement changes based on your feedback. Your questions and comments are welcome on the outcomes discussion page.

With thanks, I JethroBT (WMF) 28. 9. 2015, 18:56 (CEST)

Šablony: {{Obsahuje japonský text}}, {{Obsahuje čínský text}}

Pro úplnost uvádím ještě další 2 šablony stejného typu (víc jich v kategorii Jazykové šablony nevidím):
--Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 15:50 (CEST)

Měl bych dotaz na komunitu ohledně těchto dvou šablon. Kde by podle vás měla být takováto šablona v článku umístěna? Současná praxe ji umisťuje vpravo, a to buď zcela nahoru, nebo naopak úplně dolů (nad kategorie):

Domnívám se, že umístění šablony úplně dole je nevhodné, protože uživateli nijak nepomůže. Ten by měl šablonu vidět ihned jakmile se na stránku dostane. U delšího článku pokud už uživatel "doroluje" až k šabloně, tak dávno ví na čem je a šablona ztrácí význam. Na druhou stranu umístění vpravo nahoře odsouvá infobox, což taky nemusí být úplně žádoucí. Ještě si dokážu představit umístění vlevo nahoře (místo vpravo). To by vyžadovalo menší úpravu šablony. Prosím tedy o vaše názory. V případě konsenzu můžeme požádat botovodiče o zásah. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 28. 9. 2015, 23:55 (CEST)

Poznámka. U obou zmíněných šablon jsem čerstvě nastavil margin 10px (byl nulový), aby se na ně nelepil okolní text a prvky. Kdyžtak je možno nastavit margin pro každou stranu zvlášť. --Vachovec1 (diskuse) 28. 9. 2015, 23:55 (CEST)
Dlouhodobě zastávám názor, že každá – byť sebelépe myšlená – šablona zhoršuje a kazí článek; v úvodu to platí dvojnásob. „Technické jazykové“ šablony bych nevkládal do úvodu. (š. v úvodu x š. mimo úvod). Čtenář snad přirozeně v článcích o japonských a čínských támatech očekává japonský a čínský text, nikoli arabštinu.--Kacir 29. 9. 2015, 00:08 (CEST)
Bylo by řešením ji upravit do podoby po vzoru {{Šachová notace}}? --Jan Polák (diskuse) 29. 9. 2015, 00:11 (CEST)
Určitě by méně napadný (rušivý) vzhled pomohl; šablonu bych nevkládal do úvodu, když je v něm fakticky vždy výslovně uvedeno – japonsky: ..., či použita šablona {{Čínsky|tradiční= 鞏俐 |zjednodušené= 巩俐 |pchin-jin= Gǒng Lì }}, takže čtenář je srozuměn s tím, že čte japonský / čínský text.--Kacir 29. 9. 2015, 00:16 (CEST)
Pokud šablona nebude (v nějaké podobě) v úvodu, je zbytečné jí do článku vůbec vkládat. --Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 00:18 (CEST)
Sice nevím proč, viz příklad Dateové Krummové, ale v tom případě bych ji tam nevkládal. Osobně se mi dané šablony zdají nadbytečné, i když zřejmě může být většinový názor jiný.--Kacir 29. 9. 2015, 00:23 (CEST)
Např. v článku Sü I-fan je čínský text v úvodu, a to srozumitelně a zřetelně uvozen („znaky tradiční“ /s odkazem na čínské znaky/). Přesto vlepit do úvodu článku technickou šablonu, aby si čtenář podruhé přečetl, že by měl vidět „znaky“ – zbytečnost zhoršující dojem.--Kacir 29. 9. 2015, 00:37 (CEST)
Mimochodem hlavním účelem těchto šablon není identifikovat typ písma, ale upozornit na to, že pokud nemáte nainstalovanou příslušnou znakovou sadu, zobrazí se vám úplně jiné, nesouvisející znaky. --Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 00:58 (CEST)
A čtenář neznalý japonských a čínských znaků pozná jak, že se mu právě zobrazují správné znaky a nikoli jiné? Jak jsem napsal, šablony bych do článků nevkládal do úvodu, ale například do první sekce pod úvodem, v níž jsou znaky obsažené, nebo až na konec.--Kacir 29. 9. 2015, 01:18 (CEST)
Nerozumím. Čtenáři, který nepozná japonské či čínské znaky (tím myslím, že nepozná písmo jako takové, ne že příslušné znaky/písmo neumí přečíst) bude asi vcelku jedno, co se mu zobrazuje. Zato čtenář, který alespoň písmo pozná, se pravděpodobně bude divit, co se mu to zobrazuje a bude zjišťovat, kde je chyba. Informace, kterou bude mít před sebou (nebo kterou bude znát dopředu), mu rozhodně pomůže více, než informace ztracená někde na konci článku. --Vachovec1 (diskuse)
To si nemyslím, že čtenář který pozná znaky, a zjistí, že se mu nezobrazují, čeká technickou nápovědu přímo v úvodu článku. Shoduji se s Tchořem, že tyto šablony jsou spíše přežitkem.--Kacir 29. 9. 2015, 02:08 (CEST)

Šablony bych smazal. Řekl bych, že už docela dlouho je zařazení písem podporující znaky východoasijských jazyků pro dodavatele operačních systémů standardem a 99 % uživatelů to prostě funguje. Těch zařízení, kde to fungovat nebude, bude v celkovém objemu velmi málo a bude se jednat o zařízení specifická (například hodně zastaralá), jejichž uživatelé jsou celkově zvyklí, že jim leccos nefunguje a že si musí sami iniciativně zjistit, proč to nefunguje a jak by to šlo řešit. A naopak my pro taková vzácná zařízení stejně zcela jistě nebudeme udržovat specifické nápovědy, jak to na nich zprovoznit, takže naše šablona čtenáři fakticky nepomůže. Když uvidí, že má místo čínštiny čtverečky nebo otazníčky, tak zadá do webového vyhledávače otázku ve smyslu „OHDDGD 300K nezobrazuje čínské znaky“ úplně stejně, jako by ji zadal, kdyby v článku šablona nebyla. --Tchoř (diskuse) 29. 9. 2015, 01:46 (CEST)

Principiálně je smazání obou šablon jistě jednou s možností. Netuším nakolik je vybavení japonskými a čínskými sadami standardní, já tyto znakové sady nainstalované mám. Na druhou stranu totéž nemohu říci o všech asijských písmech – nezobrazují se mi třeba sinhálština nebo khmerština. --Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 01:59 (CEST)
Ta khmerština mi také nefunguje. Nicméně rámečkové upozornění, že mi možná nefunguje khmerština, mi s tím vůbec nijak nepomůže.--Tchoř (diskuse) 29. 9. 2015, 08:25 (CEST)

Pokud někam, tak vpravo pod infobox. Navržená textová verze by taky mohla přicházet v úvahu, ale na druhou stranu by se mohla zbytečně bít s obdobnými texty jiného charakteru (Možná hledáte...). Možnost úplného zrušení bych taky zcela nezavrhoval. --Bazi (diskuse) 29. 9. 2015, 02:43 (CEST)

A nestacpilo by vytvořit samostatnou šab. {{cizojazyčně}}?OJJ, Diskuse 29. 9. 2015, 06:58 (CEST)
Možná by se to dalo sloučit do jedné šablony „Obsahuje text“, kde by parametrem byl jazyk. Ta by se pak dala použít nejen pro japonské a čínské, ale případně i další exotické jazyky (abecedy). Ale to je jen jeden detail v rámci technického řešení, rozhodující bude to uvážení, jestli, kam a v jaké podobě takovou šablonu vkládat. --Bazi (diskuse) 29. 9. 2015, 13:33 (CEST)

Šablony bych smazal, pro čtenáře stejně nejsou příliš nápomocné. --Vojtěch Dostál (diskuse) 29. 9. 2015, 11:58 (CEST)

@Jann, Ozzy, Kusurija, Kohelet: Dávám vědět kolegům editujícím články na téma Japonsko a Čína. Jejich názor bychom také měli vzít v úvahu. --Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 12:32 (CEST)

Ahoj! Dekuji za upozorneni. Ja osobne se snazim vsude kolem znaku (a cizojazycnych textu vseobecne) davat sablonu Cizojazyčně, takze tim padem jsou imho vyse uvedene sablony/boxy zbytecne (i kdyz ze zvyku je obcas do clanku davam). --Ozzy (diskuse) 29. 9. 2015, 13:49 (CEST)

Osobně bych asi také byl spíše pro smazání daných šablon. V případě, že to bude zavrhnuto, bych byl pro řádkovou podobu v záhlaví stránky (stejný formát jako je např. {{Japonské jméno}}). --Silesianus (diskuse) 29. 9. 2015, 12:59 (CEST)

V podobě, jakou to má teď, asi opravdu možno smazat (důvody popsal Ozzy). Ovšem ty šablony vycházejí z modelu (asi původem anglického?), kde je odkaz na nápovědu (tedy text v jmenném prostoru "nápověda" (/wikipedie?)), kde je vysvětleno, co má čtenář udělat, aby třeba místo rozsypaného čaje viděl pěkné čínské znaky (čínština/japonština patří dnes již k vesměs podporovaným jazykům i s jejich grafikou, nicméně existuje spousta písem, které mají problémy, výše zmíněná khmerština a sinhalština se mi zobrazují sice dobře, nicméně nezobrazuje se mi barmské písmo ad.). Takováto šablona by dle mého měla smysl i dnes, leč nejde jen o šablonu, ale i o tu nápovědu: Současnou šablonu jsem chápal jako přípravu na něco většího, ale už je to docela dlouho, co tyto konkretizované šablony vznikly, a stále se nikdo nemá k oné nápovědě... --marv1N (diskuse) 29. 9. 2015, 14:10 (CEST)

V zárodečné podobě tu je: Nápověda:Východoasijské jazyky, akorát není odkazována a není aktualizována.--Tchoř (diskuse) 29. 9. 2015, 20:18 (CEST)

Statistiky:

  • {{Obsahuje japonský text}} – 446 transkluzí
  • {{Obsahuje čínský text}} – 105 transkluzí
  • {{Avestánský text}} – 1 transkluze
  • {{Cizí písmo}} – 7 transkluzí

--Vachovec1 (diskuse) 29. 9. 2015, 17:50 (CEST)

Měl jsem období kdy jsem š:Obsahuje čínský text poměrně poctivě dával do článků, ale později jsem k ní ochladl.. Myslel jsem na ni hlavně v případech, kdy byly znaky i v textu článku/infoboxu, nejen v úvodní větě (kde jsou předcházeny vysvětlujícím "čínsky tradiční znaky" apod.). Šablony jsou myšleny zřejmě tak jako na enwiki - že by měly čtenáře navést na nápovědu vysvětlující mu, co dělat aby místo čtverečků viděl cizokrajná písmena. Nápověda:Východoasijské jazyky existuje, a měla by být odkazována, bez ní jsou šablony víceméně nefunčním torzem systému. Nyní ovšem, jak je řečeno výše (a podle en verze nápovědy), jsou východasijské jazyky novějšími OS podporovány, takže smazání š:Obsahuje čínský/japonský text by nemělo příliš vadit, zvlášť pokud jsou znaky obaleny š:Cizojazyčně. Jiná situace je u neobvyklejších písem, typu zmíněného khmerského, nebo klínového, nebo exotik, které ani nemají u nás článek (en:Manchu alphabet). U nich by vytvoření nápovědy, a jedné univerzální šablony s parametrem "písmo", která by na nápovědu odkazovala, mělo přínos. (Alternativně lze vložit návodné odstavce do článků o dotyčných písmech a z případné šablony odkazovat na ně). Nápověda přitom bude užitečná i bez šablony, zato šablona bez nápovědy je nepřínosná. Kdyby se tak nápovědy někdo ujal.. Co se týče umístění a vzhledu, je myslím vhodné umisťovat šablony co nejvýše, ještě před textem na který upozorňují. --Jann (diskuse) 29. 9. 2015, 21:03 (CEST)

Ještě doplnění k japonským/čínským znakům: setkal jsem se s tím (a stále ten problém mám a jak ho vyřešit - nevím), že sice běžné čínské/japonské znaky se mi zobrazují, ale nezobrazují se v témže jazyce/-ích znaky speciální, jako jsou třeba všechny radikály znaků (samotné radikály). Kvůli tomu jsem se dostal do konfliktu na wikislovníku, neboť tam přeřadili z mnou založených kategorií kandži podle radikálů mnou čitelných na kategorie bez jakéhékoliv dalšího uvození s názvem radikálu, který nemohu přečíst, protože místo něj vidím jen čtvereček (pro všech 214 různých radikálů vždy ten samý totožný čtvereček). Mezi těmi nečitelnými je ještě několik zřídka užívaných/obsoletních znaků. Takže pokud by se nějaký takový objevil v textu (šlo by nejspíše o nějaké ojedinělé jméno či ojedinělý místní/historický název), objevil by se čtvereček i mezi normálně čitelnými znaky. Takže šablona by mohla i na toto upozornit. Rovněž je faktem, že situace se zobrazovíním exotických písem je stát od státu odlišná, takže to, co je naprosto bezproblémové v Čechách, může být problematické jinde. A naopak, co je jinde bez problémů (třeba to khmerské písmo), může být v Čechách problém. --Kusurija (diskuse) 30. 9. 2015, 00:23 (CEST)

Jo, občas se mi v čínském textu objeví čtvereček s kódem Unihan, např. , nebo (paradoxně v článku kde jsem šablonu nevložil). Ještě raritnější znaky, které se do Unihan nevešly, se řeší jako obrázky (). --Jann (diskuse) 30. 9. 2015, 18:17 (CEST)

Přeložit část

Dobrý den všem, přicházím s návrhem vytvořit šablonu Přeložit část, podobně jako je {{Upravit část}}, neboť např. včera byl vložen do článku cizojazyčný text a šablona {{Přeložit}} je použitelná spíše pro celý článek než např. 3 odstavce. Proto bych, se svolením, rád tutu šab. zkušebně vytvořil. Hezký den. OJJ, Diskuse 2. 10. 2015, 09:09 (CEST)

Přeložit je taky urgentní šablona, takže by se neměla používat jen na některé části. Ale není problém vložit šablonu Upravit část a doplnit příslušný komentář, v čem mají požadované úpravy spočívat, třeba v (do)překladu. --Bazi (diskuse) 2. 10. 2015, 11:50 (CEST)