Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/Erupční sloupec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|Erupční sloupec}}
název
Erupční sloupec
obrázek
Soubor:Mount St. Helens Eruption — 1980 (11707592844).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Erupční sloupec o výšce 19 km (Mount St. Helens, 1980)
anotace

Erupční sloupec je vysoký sopečný oblak vertikálního rozsahu, skládající se z přehřáté směsi popela, hornin a plynů, který stoupá ze sopečného jícnu během výbušných vulkanických erupcí. Jeho výška se pohybuje od 2 do více než 40 kilometrů.

Ke vzniku erupčního sloupce dochází pouze při explozivní sopečné činnosti. Jakmile se plynem přesycené stoupající magma dostane k povrchu, plyny se v důsledku snížení tlaku prudce a explozivně uvolní. To vede k trhání magmatu na drobné částečky jemného sopečného popela a strusky. Sloupec pohání dvě hnací síly. V jeho spodní části je to síla samotné erupce, která materiál vyvrhuje ze sopečného jícnu rychlostí několika set m/s a ten setrvačností stoupá vzhůru. Naopak ve středních a horních partiích přebírá hlavní roli vztlak. Když se výstup sloupce zastaví, tak se už jako sopečný mrak šíří horizontálně a nabývá tvaru připomínající deštník. V tento moment podléhá tamějšímu atmosférickému proudění, které ho odnáší ve směru převládajícího větru až na vzdálenost tisíců kilometrů. Zároveň z něho na zemský povrch vypadávají pyroklasty (sopečný popel a struska) ve formě sopečného spadu.

Pliniovské erupce chrlí každou sekundu 10 tisíc až 10 milionů tun sopečné materiálu. Erupční sloupce proto nejsou kvůli této mase samy o sobě strukturálně stabilní a mohou se snadno pod svou vlastní vahou gravitačně zhroutit, což vede k tvorbě pyroklastických proudů a přívalů, schopné zničit vše v okruhu několika kilometrů.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
15, 20, 24, 34, 35, 43, 3
poznámka (k návrhu)
Anotace není zkopírovaný výňatek, jelikož článek nemá dostatečně dlouhý úvod. Text je tudíž poskládán z části úvodu, plus různých pasáží a vět daného článku. Mělo by to mít hlavu a patu.

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Phoenix CZE (diskuse) 18. 2. 2024, 16:16 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. -1Ne Bylo by dobré, aby i sám článek měl pořádný úvod (lze využít této anotace). Definice oblaku v odkazovaném článku Oblak je v rozporu s popisem oblaku v anotaci.--Jan Spousta (diskuse) 20. 3. 2024, 14:48 (CET)[odpovědět]