Wikipedie:Článek týdne/2019/44

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Ediakarská fauna
obrázek
Soubor:Ediacaran sea.png
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Rekonstrukce ediakarského moře
anotace

Ediakarská fauna je označení pro tajemné přisedlé organismy, které na Zemi žily v období ediakara, jež probíhalo před asi 635 až 542 miliony lety. Fosilie těchto organismů pocházejí z celého světa; zástupci fauny představují nejstarší známé mnohobuněčné organismy. Před 575 miliony lety, kdy se Země vymanila z globálního zalednění, možná ediakarská fauna prodělala evoluční radiaci během takzvané avalonské exploze. Zanikla při rychlém rozvoji živých organismů známém jako kambrická exploze. Zřejmě poslední zástupci ediakarské fauny jsou vzácně objevováni ve vrstvách ze středního kambria starých 510 až 500 milionů let, avšak dřívější komunity zanikly na konci ediakary a zanechaly po sobě pouze otisky kdysi prosperujícího ekosystému. Zdá se, že kambrijské organismy plně nahradily organismy dominující během ediakary, stále však o tom probíhají debaty. Existuje několik hypotéz, proč ediakarská fauna z fosilních záznamů vymizela, včetně měnícího se prostředí, nástupů predátorů či konkurence jiných forem života. Jedna hypotéza tvrdí i to, že ediakarská fauna mohla dále prosperovat, pouze již okolní podmínky zabraňovaly její fosilizaci.

Zařazení ediakarské fauny do fylogenetického stromu se ukázalo být náročné. Není dokonce ani prokázáno, že se jednalo o živočichy. Mohlo jít také o lišejníky, řasy, protisty, houby, mikrobiální kolonie či hypotetický mezistupeň mezi rostlinami a živočichy; nebo i zaniklou samostatnou linii nepříbuznou jiným organismům. U některých ediakarských tvorů se mohla vyvinout bilaterální symetrie (dvoustranná souměrnost), i když to je sporné. Většina makroskopických ediakarských fosilií je stavbou těla odlišná od pozdějších živočišných forem: připomínají disky, trubky či baňky. Pokud ediakarská fauna nezanechala žádné potomky, její vývoj by mohl být považován za „neúspěšný experiment“ v evoluci mnohobuněčného života.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)
Přeložil jsem kdysi na žádost Horsta a nakonec jsme to po přečtení a porovnání dosti kolegů dostali na DČ, ruku do ohně za to ale nedávám, takže pokud by to zpětně přečetl ještě někdo jiný, třeba @Petr Karel:, bylo by to před cestou na hlavní stranu dobré. --OJJ, Diskuse 26. 8. 2019, 09:41 (CEST) @Bazi: Ještě jsme prošli s kolegou @Jann:. OJJ, Diskuse 21. 10. 2019, 10:23 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 26. 8. 2019, 09:41 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 27. 10. 2019, 17:56 (CET)[odpovědět]