Wikipedie:Článek týdne/2016/41

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Majna Rothschildova
obrázek
Soubor:Bali Mynah.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Majna Rothschildova v zoo v americkém Wisconsinu
anotace

Majna Rothschildova (Leucopsar rothschildi) je druh pěvcečeledi špačkovití (Sturnidae) a rodu Leucopsar. Popsal jej Erwin Streseman v roce 1912. Vyskytuje se na BaliIndonésii, vysazena byla na ostrově Nusa Penida. Obývá především tropické vlhké opadavé lesy s travnatým porostem, ale i savany porostlé stromy či akáciové lesy nebo mangrovníkové bažiny. Měří do 25 cm, ocas dosahuje délky 7,9–8,8 cm. Hmotnost se odhaduje na 70 až 115 g. Kromě černých konců křídel i ocasu a modrého okruží kolem očí má majna Rothschildova bílé zbarvení. Samci mají na hlavě chocholku z peří, kterou vztyčují v době rozmnožování. Jde o monogamní druh, který si staví hnízdo 4 až 10 m nad zemí. Snáší dvě až tři vejce. Potravu tvoří pestrá škála jídla, od bobulí po hmyz. Majny Rothschildovy se probouzejí krátce po svítání, ráno tráví u břehů vodních toků, poté se přesouvají do korun stromů a do odpoledne zůstávají skryté. Jsou citlivé na déšť: jakmile začne pršet, ukrývají se do lesního podrostu.

Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je majna Rothschildova kriticky ohrožený druh a patří mezi nejohroženější ptačí druhy světa (co se výskytu v přírodě týče). V roce 2008 žilo na Bali kolem 50 jedinců. Nebezpečí pro ně představuje úbytek přirozeného prostředí a především lov. Přežití druhu jako takového je zajištěno díky velkému počtu jedinců, kteří se snadno rozmnožují v zajetí – dle IUCN zde žije asi 1 000 jedinců. Všichni legálně chovaní jedinci jsou registrovaní a část z nich je vypouštěna do volné přírody.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2016
týden (formát: TT)
41
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 19. 7. 2016, 09:52 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Vypadá použitelně. --Bazi (diskuse) 20. 7. 2016, 13:44 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano Pokud budou domodřeny odkazy visící na HS – pak jistě ano, pěkný čánek. --Kacir 14. 9. 2016, 10:15 (CEST)[odpovědět]