Viničný kanál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viničný kanál
Vyčištěný tok kanálu severně od obce Jakubov
Vyčištěný tok kanálu severně od obce Jakubov
Základní informace
Délka toku3,202 km
Pramen
Ústí
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Viničný kanál je umělý, občasný vodní tok VI. řádu na Záhoří, v katastru obce Jakubov v okrese Malacky. Jeho celková délka činí 3,202 km, plocha odtokové oblasti cca 1,679 km² a povodí i s bezodtokovými oblastmi cca 2,806 km².

Jeho koryto vzniká nedaleko cesty II. třídy Záhorská Ves - Malacky u Jakubova, pod Hromovým vrškem (150 m n. m.), ve výšce 147,5 m n. m. S Borinským kanálem vytváří coby sekundární zdrojnice Lúčny kanál ve výšce 144 m n. m. (u asfaltové cesty za Jakubovem směrem k Zohorskému kanálu); místo soutoku se nazývá Hoštáky.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku teče na západ a po 200 metrech přibírá Dubový kanál, pak se stáčí na severozápad a tímto směrem teče 750 metrů. Následně se prudce o 90 stupňů stočí na jihozápad a po chvíli znovu o 90 stupňů na severozápad na místě, kde do něj zleva ústí Včelínský kanál. Krátce teče severozápadním směrem, pak se stáčí na sever, pokračuje 600 metrů a v bezejmenné mokřině se prudce stáčí na jih. Dále teče přes 500 m, kde se v nadmořské výšce 144 m n. m. setkává s Borinským kanálem a vytváří Luční kanál. Borinský kanál je silnější, takže Viničný kanál je sekundární zdrojnice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Viničný kanál na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŠIMEK, Ján. Jakubov, od minulosti k dnešku. Jakubov : obec Jakubov, 2012. 303s. ISBN 978-80-97117-46-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]