Vila Na Loužku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Na Loužku
Vila Na Loužku
Vila Na Loužku
Základní informace
Slohneoklasicismus
ArchitektJan Pilař
Výstavba1929
Další majiteléAntonín Novotný
Poloha
AdresaNa loužku 1880/8, Praha 5 - Smíchov, ČeskoČesko Česko
UliceNa loužku
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Na Loužku se nachází na Smíchově v Praze 5 na adrese Na loužku 1880/8.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Vilu postavil roku 1929 architekt Jan Pilař, do roku 1941 byla následně několikrát přestavěna různými staviteli. Vila původně patřila prvorepublikovému trenérovi boxu Václavu Pondělníčkovi, později pak majiteli továrny na sklo Přibíkovi. V 50. letech byla vila znárodněna a po roce 1968 se stala bydlištěm bývalého prezidenta Antonína Novotného.[6][7] Po jeho smrti se obyvatelé měnili, jedním z nich byl i tehdejší ministr zdravotnictví Jaroslav Prokopec,[1][2][3][5] který v 80. letech provedl další stavební úpravy poplatné době.

Pohled na štukovaný reliéf svatého Jiřího na fasádě vily Na Loužku
Reliéf svatého Jiřího

Vila stojí ve staré zahradě o rozloze 269 m², kde je jeden cypřiš a další dřeviny. V zahradě se nachází původní terasy, kašna a zahradní bazének.[1][3][5] Vlevo nahoře je na uliční fasádě vidět štukovaný reliéf svatého Jiřího.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době vilu i s pozemky vlastní developerská společnost Na Loužku a.s. Firma chce vilu zbourat a na jejím místě a v její zahradě postavit komplex tří moderních čtyřpodlažních budov s 9 bytovými jednotkami spojených podzemní garáží pro 19 stání. Celému komplexu se říká Rezidence Na Loužku. Podle místních občanů a spolků by nová výstavba narušila charakter lokality a došlo by k zbourání historické budovy, ačkoliv budova není a nebude památkově chráněna. I přes odpor místních Výbor pro územní rozvoj městské části Praha 5 projekt schválil,[1][2][3][4][8] a to v souladu se strategií rozvoje hl. m. Prahy, která definuje význam zahušťování centra města na úkor rozšiřování města za hranice velké Prahy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vila Na loužku 1880 | Databáze domů s historií. prazdnedomy.cz [online]. [cit. 2022-07-21]. Dostupné online. 
  2. Výstavba Na Loužku – Přátelé Malvazinek [online]. [cit. 2022-07-21]. Dostupné online. 
  3. Rezidence Na Loužku | Strana zelených Praha 5 [online]. [cit. 2022-07-21]. Dostupné online. 
  4. JIM. Vila po prezidentovi Novotném má jít k zemi! Nahradí prvorepublikový skvost developerský projekt?. Blesk.cz [online]. 2019-01-29 [cit. 2022-07-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]