Veni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veni
v hieroglyfickém zápisu
wn
n
iA50

Veni byl úředník a hodnostář ve starověkém Egyptě v období 6. dynastie. Během své dlouhé úřednické kariéry za vlády panovníků Tetiho, Pepiho I. a Merenrea I. zastával řadu funkcí, jednou z nich byl i úřad správce nomu Horního Egypta. Informace o Veniho životě pocházejí z jeho nalezené autobiografie, který je nejdelším známým literárním textem z doby Staré říše[1]. Byla nalezena v hrobce prince a vrchního kněze, Nekhty[2][3]. Překlad do francouzštiny pořídil Auguste Mariette.

Autobiografie vezira Weni; Muzeum Cairo

V průběhu své kariéry byl Veni pověřen řadou nesnadných úkolů: vedl expedice do alabastrových lomů v Núbii, organizoval stavbu velkých nákladních lodí a vybudování průplavu nilskými katarakty u Asuánu, řídil válečné výpravy do Levanty. Měl hodnost generála a byl prvotřídním vojákem faraonovy armády a skvělým stratégem. Prvými nepřáteli, se kterými se musel setkat, byly beduínskéch kmeny, které pocházely z Kanaánu, a které na hranicích říše ohrožovali egyptskou nadvládu nad touto oblastí[4]. O jeho postavení u královského dvora svědčí to, že byl Pepim I. jako „schopnější než kterýkoli králův úředník, než kterýkoli šlechtic a než kterýkoli (jiný) služebník“ pověřen vyšetřováním neúspěšného harémového spiknutí proti králi, které zorganizovala jedna z egyptské královny, nejspíše Anchesenmerire II.[5] [6].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Veni z Abydu [online]. Praha: Univerzita Karlova, 2010. Dostupné online. 
  2. Time and Memory in Ancient Egyptian Cemeteries [online]. Philadelphia: Penny Museum. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Quest for Weni the Elder [online]. Liberec: Archaeological Institute of America, 2001. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Weni-from an official to a general [online]. Liberec: Felgr Pavel, 2013. 
  5. VČKOVÁ, Petra. Královské ženy v 6. dynastii [online]. Český egyptologický ústav, 2009. Dostupné online. 
  6. R. BUNSON, Margaret. Encyclopedia of ancient egypt. 2.. vyd. New York: Facts On File, Inc, 2002. Dostupné online. ISBN 0-8160-4563-1. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Weni the Elder and His Mortuary Neighborhood at Abydos, Egypt, Richards Janet, E.Kelsey Museum Newsletter, Etana, 2000