Všezvěd Všudybud

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Všezvěd Všudybud
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Všezvěd Všudybud (Pansof) je fiktivní literární mužská postava. Všezvěda Všudybuda vytvořil v období baroka moravský myslitel, teolog a „učitel národůJan Ámos Komenský (15921670) ve své knize Labyrint světa a ráj srdce (plným původním názvem Labyrint světa a lusthauz srdce, to jest světlé vymalování, kterak v tom světě a věcech jeho všechněch nic není než matení a motání, kolotání a lopotování, mámení a šalba, bída a tesknost, a naposledy omrzení všeho a zoufání: ale kdož doma v srdci svém sedě, s jediným Pánem Bohem se uzavírá, ten sám k pravému a plnému mysli upokojení a radosti že přichází).[1]

Postava Všezvěd Všudybud[editovat | editovat zdroj]

Postava Všezvěd Všudybud (jméno Všezvěd a příjmení Všudybud) vznikla asi někdy před rokem 1623, protože v roce 1623 vznikla první verze 1. části rukopisu knihy Labyrint světa a ráj srdce. Všezvěd Všudybud, který je ztělesněním lidské zvědavosti a těkavosti, v knize doprovází hlavního hrdinu Poutníka městem, které představuje svět. Nasadí poutníkovi nedokonalou „uzdu všetečnosti“, aby se nechal vést. Společně s druhým průvodcem, kterým je Mámení (tj. perzonifikace myšlenkové pohodlnosti a spoléhání na pouhé domněnky a klamy) a který nasadil Poutníkovi nedokonalé brýle mámení, se důkladně věnují Poutníkovi a vše mu ve městě a jeho ulicích a částech vysvětlují a ukazují. Poutník hledá pro sebe vhodné povolání. Oba průvodci se usilovně snaží vnutit Poutníkovi falešnou představu světa a přesvědčit jej, že svět je uspořádán rozumně a krásně a aby si svobodně vybral svoje místo ve městě (světě). Věk Všezvěda Všudybuda není znám. Oba průvodce v knize nakonec nahradí dokonalý průvodce, kterým je Ježíš Kristus.[1][2][3][4][5]

Jméno mé jest Všezvěd, příjmím Všudybud, kterýž všecken svět procházím, do všech koutů nahlédám, na každého člověka řeči a činy se vyptávám: co zjevného jest, vše spatřuji, co tajného, vše slídím a stíhám, sumou beze mne nic se díti nemá, ke všemu dohlédati má jest povinnost.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Ve městě Uherský Brod (možné rodiště Jana Ámose Komenského) je postavena lávka Všezvěd a lávka Všudybud.[6]

Existuje také multi-žánrový hudební festival Všudybud v České Lípě.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Všezvěd Všudybud - Labyrint světa a ráj srdce - POSTAVY.cz. www.postavy.cz [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  2. VASELITERATURA.CZ; KŘEPELOVÁ, Jana. Jan Ámos Komenský. Vaše literatura [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  3. HAVELKA, Tomáš. Jan Amos Komenský: Labyrint světa a ráj srdce (1623). Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., 2018. (Seminář České knižnice; sv. 15). Dostupné online. 
  4. LEHÁR, Jan. Poutník, Všezvěd a Mámení. Svazek 7. [s.l.]: Studia Comeniana et historica, 1974. S. 53–64. 
  5. LEŽÁK, Zdeněk; VÍŠEK, Milan. Labyrint světa a ráj srdce, komiksové zpracování klasického barokního díla. Brno: Edika, 2018. 72 s. ISBN 978-80-266-1329-9. 
  6. refuel – Všezvěd a Všudybud. refuelworks.com [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-09-20. 
  7. VÍTEČEK, Ondřej. O festivalu – VŠUDYBUD [online]. [cit. 2022-09-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-09-20.