Typ 5 Či-Ri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Typ 5 Či-Ri
五式中戦車 チリ
Go-šiki čúsenša Či-Ri
Nedokončený prototyp Typu 5 Či-Ri po ukořistění americkými jednotkami
Nedokončený prototyp Typu 5 Či-Ri po ukořistění americkými jednotkami
Typ vozidlastřední odstřelovací tank
Země původuJaponsko Japonské císařství
Historie
Návrh1943–1944
Vyrobeno kusů1 nedokončený prototyp
Základní charakteristika
Posádka5
Délka8,47 m
Šířka3,05 m
Výška3,10 m
Hmotnost37 t
Pancéřování a výzbroj
Pancéřování25–75 mm
Hlavní zbraň1 x kanón Typ 5 ráže 75 mm
Sekundární zbraně1 x kanón Typ 1 ráže 37 mm
2 x kulomet Typ 97 ráže 7,7 mm
Pohon a pohyb
Motormotor Kawasaki Typ 98
Síla motoru550 hp
Max. rychlost45 km/h
Dojezd250 km
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Typ 5 Či-Ri (japonsky 五式中戦車 チリ, Go-šiki čusenša Či-Ri) byl střední tank vyvíjený Japonskou císařskou armádou za druhé světové války. Byl zamýšlen jako těžší a silnější verze středního tanku Typ 4 Či-To. Byl navržen tak, aby překonal americké střední tanky M4 Sherman. Na konci války byl rozpracován jediný prototyp.

Historie a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Jediný neozbrojený prototyp byl dokončen v květnu 1945. Od dalšího vývoje projektu bylo upuštěno, aby se uvolnila pracovní síla a zdroje a mohlo se soustředit na vývoj a výrobu praktičtějšího středního tanku Typ 4 Či-To.[1] Stejně jako se upustilo od dalších inovativních zbraňových projektů vyvíjených Japonskem v posledních dnech druhé světové války. Výroba nemohla postoupit do fáze sériové produkce kvůli nedostatku materiálu a ztrátě japonské průmyslové infrastruktury.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Typ 5 Či-Ri představoval prodlouženou verzi podvozku Typu 4 Či-To s osmi koly na každé straně místo sedmi. Měl obvyklé japonské uspořádání pásů s hnacími ozubenými koly vpředu a vloženými koly vzadu. Typ 5 Či-Ri měl zešikmený svařovaný pancíř s maximální tloušťkou 75 mm na předku, 25-50 mm na bocích a 50 mm zezadu a na věži.

Typ 5 Či-Ri byl původně poháněn dieselovým motorem od Mitsubishi, ale pro zajištění potřebného výkonu byl zvolen letecký dvanáctiválcový benzínový motor od firmy BMW poskytující 800 koní vyráběný v licenci firmou Kawasaki Heavy Industries v Japonsku. Motor byl označen jako "Kawasaki Typ 98 800HP Ha-9-IIb" a jeho výkon byl snížen na 550 koní.

Tankový kanón Typ 5 táže 75 mm Mark I, poloautomaticky nabíjený.

Prototyp měl být vybaven tankovým dělem Typ 5 ráže 75 mm použitém na Typu 4 Či-To, jako sekundární zbraň bylo zvoleno 37mm dělo Typ 1, které mělo být namontováno v trupu. Pro boj z blízka by určen lehký kulomet Typ 97 namontovaný na levé straně věže. Podle jiných zdrojů měly být kulomety dva.

Služba[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako střední tank Typ 4 Či-To, byl i Typ 5 Či-Ri určen na finální obranu Japonských domácích ostrovů proti spojenecké invazi. Armádní plánovači si představovali velké obrněné divize vybavené středními tanky Typu 5 Či-Ri, které by zatlačily spojenecké jednotky zpět na moře. Válka ovšem skončila dříve, než byl vyroben první prototyp.

Jediný vyrobený prototyp byl zabaven americkými jednotkami při okupaci Japonska a jeho další osud není znám. Jedna teorie hovoří o tom, že se potopil v oceánu při převozu do Aberdeenského muzea, když nákladní loď zasáhl tajfun a podle druhé byl sešrotován během Korejské války.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Model experimentálního stíhače tanků Typ 5 Ho-Ri.
  • Ho-Ri stíhač tanků
Stíhač tanků Ho-Ri I měl být silnější verzí Typu 5 Či-Ri, do kterého měl být instalován kanón ráže 105 mm namísto 75 mm. Návrh byl pravděpodobně inspirován německým těžkým stíhačem tanků Ferdinand. Ho-Ri II měl mít neotočnou věž s kanónem uprostřed tanku jako Jagdtiger. Nikdy nebyl vyroben žádný prototyp ani jedné z verzí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zaloga (2007). Japanese Tanks 1939-45, p. 22

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Tomczyk, Andrzej (2005). Japanese Armor Vol. 4. AJ Press. ISBN 83-7237-167-9.
  • ZALOGA, Steven J. Japanese Tanks 1939–45. [s.l.]: Osprey, 2007. ISBN 978-1-8460-3091-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]