Tvrdá síla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tvrdá síla, tvrdá moc nebo anglicky hard power je používání vojenských a ekonomických prostředků k ovlivnění chování nebo zájmů jiných politických aktérů. Tato forma politické moci je často agresivní (nátlaková) a je nejúčinnější, když je použita vůči aktérovi menší vojenské nebo ekonomické síly.[1] Tvrdá síla kontrastuje s měkkou silou, která vychází z diplomacie, kultury a historie.

Podle Josepha Nyeho zahrnuje tvrdá síla „schopnost používat cukr a bič ekonomické a vojenské moci k tomu, aby ostatní plnili vaši vůli“.[2] „Cukr“ zde znamená pobídky, jako je snížení obchodních překážek, nabídka spojenectví nebo příslib vojenské ochrany. Na druhé straně „bič“ jsou hrozby - včetně použití donucovací diplomacie, hrozba vojenského zásahu nebo zavedení ekonomických sankcí. Ernest Wilson popisuje tvrdou sílu jako schopnost donutit „jiného, aby jednal způsobem, jakým by tento subjekt jinak nejednal“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hard power na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2021-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-01. 
  2. Archivovaná kopie. belfercenter.ksg.harvard.edu. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-11.  Archivováno 11. 9. 2016 na Wayback Machine.