Turistická značená trasa 0438

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 0438
Trasa 0438 překonává Labe po mostu Bailey Bridge
Trasa 0438 překonává Labe po mostu Bailey Bridge
Základní informace
Typturistická stezka
Délka9 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značeníčervená turistická značka červená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaVýchodolabská tabule
ČeskoČesko Česko, Okres Pardubice
StartPardubice (zám.)
CílKunětická hora (park.)
Výškový rozdíl35 m
Nejvyšší bodparkoviště pod Kunětickou horou (252 m)
Nejnižší bodPardubický zámek (217 m)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Turistická značená trasa 0438 je devět kilometrů dlouhá červeně značená turistická trasa Klubu českých turistů ve Východolabské tabuli a okrese Pardubice spojující Pardubice a Kunětickou horu[1].

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Počátek se nachází u hlavní brány pardubického zámku v nadmořské výšce 217 metrů. Současně se zde nachází i počátek zeleně značené trasy 4288 spojující odlišnou cestou stejné body. Trasa 0438 nejprve přechází bývalý hradní příkop a prochází bývalým barbakánem dnes nazývaným Příhrádek. Pokračuje na pardubické Bílé náměstí, za kterým překonává řeku Chrudimku. Dále se stáčí k severovýchodu a po opuštění pardubické zástavby se přibližuje k řece Labi. Po jeho levém břehu vede až k jeho soutoku s Loučnou. Než k němu dorazí, prochází místem zvaným Úzké, kde souběžně teče Labe a kanál Halda. Trasa 0438 je vedena po úzké hrázi mezi oběma toky. Od soutoku pokračuje trasa po levém břehu Loučné k vesnici Počaply, na jejímž jižním konci Loučnou překonává a nabírá přibližně severní směr. Z Počapel je trasa vedena po silnici do Kunětic, na jejichž počátku překonává Labe po mostu typu Bailey bridge[2]. Severně od Kunětic mění trasa směr na západní a stoupá do východního svahu Kunětické hory, kde se sbíhá se zelenou trasou 4288, a pokračuje s ní na parkoviště pod hradem, kde v nadmořské výšce 252 metrů končí. Dříve trasa pokračoval dále k severu do Hradce Králové. Dnes zde na ní navazuje žlutá turistická značka vedoucí Sršskou plošinou na nádraží do Stéblové.

km místo navazující, křižující a souběžné trasy
0 Pardubice (zám.) zelená turistická značka 4288 PLčerná turistická značka 9889
4 Úzké
7 Kunětice (bus)
9 Kunětická hora (park.) zelená turistická značka 4288 žlutá turistická značka 7322

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa vznikla v devadesátých letech rozdělením původní červeně značené trasy 0420 spojující Hradec Králové s Pardubicemi. Trasa 0420 je dnes odkloněna k lokalitě Koliba, kde končí. Dříve se v lese jihovýchodně od Vysoké nad Labem odkláněla k jihozápadu, přes Borkovský kopec vedla do Bukoviny nad Labem, odtud po levém břehu labe pokračovala do Němčic a dále po silnici pod Kunětickou horu, kde navazovala na dnešní trasu 0438.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Trasa 0438 na Mapách.cz
  2. Bailey Bridge v Kuněticích - fotogalerie. picasaweb.google.com [online]. [cit. 2011-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-24. 
  3. Starší vydání map KČT