Turistická značená trasa 7339

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 7339
Trasa 7339 a 4303 u vstupu do zámeckého parku ve Slatiňanech
Trasa 7339 a 4303 u vstupu do zámeckého parku ve Slatiňanech
Základní informace
Typturistická stezka
Délka18,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaŽelezné hory
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim
StartSlatiňany (žst)
CílHorní Bradlo
Výškový rozdíl331 m
Nejvyšší bodKrásné 600 m
Nejnižší bodvýchozí rozcestí 269 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 7339 je 18,5 km dlouhá[1] žlutě značená trasa Klubu českých turistů v okrese Chrudim spojující Slatiňany s Horním Bradlem. Její převažující směr je jihozápadní. Velká většina trasy se nachází na území CHKO Železné hory.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 7339 má svůj počátek v nadmořské výšce 269 m na nádraží ve Slatiňanech a zprvu vede západním směrem přes centrum města k místnímu zámku. V závěru tohoto úseku vede v krátkém souběhu s modře značenou trasou 1915 z Nasavrků do Chrudimi. Za rozcestím u zámku stoupá zámeckým parkem k jihozápadu v souběhu se zeleně značenou trasou 4303 vedoucí do Heřmanova Městce, za parkem již samostatně Slatiňanskou Třešňovkou kolem Vrchlického návrší k osadě Monako. Dále vede po silnici a posléze po lesní cestě do údolí Okrouhlického potoka, který v délce asi dvou kilometrů sleduje. Poté se odklání více k jihu a vystoupá do Šiskovic. Z nich pokračuje přibližně k jihu polními a lesními cestami a pěšinami do osady Slavice odkud po silnici klesá k hrázi Křižanovické přehrady, kterou přechází. Z ní trasa 7339 opět vystoupá z údolí do Hradiště částečně v souběhu se zeleně značenou trasou 4277 obsluhující zdejší oppidum a pokračující do údolí Chrudimky. Za Hradištěm stoupá trasa 7339 opět po silnici do Českých Lhotic v souběhu opět s modře značenou trasou 1915 vedoucí z Nasavrk k Sečské přehradě. Za Českými Lhoticemi vede trasa 7339 polními cestami po hřebeni Železných hor do osady Lupoměchy přičemž kříží silnici II/337. Za osadou vstupuje do lesa, míjí východně obec Krásné s dominantním televizním vysílačem a nakonec klesá do Horního Bradla, kde v nadmořské výšce 505 m končí, přičemž na ni přímo navazuje rovněž žlutě značená trasa 7351 do Bílku. Na stejném rozcestí končí rovněž i modře značená trasa 1915 přicházející sem od Sečské přehrady a vychází odsud červeně značená trasa 0450 do Třemošnice a zeleně značená trasa 4308 do Hlinska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Mezi zámeckým parkem ve Slatiňanech a Monakem vedla trasa dříve západněji přes Kočičí hrádek
  • Mezi údolím Okrouhlického potoka a Hradištěm vedla trasa dříve východněji přes Trpišov, Práčov, dále východním okrajem Slavické obory k Pekelskému mlýnu a dále ve směru dnešní trasy 4277.
  • V Českých Lhoticích vedla trasa dříve zemědělským areálem, dnes jej obchází ze západu.[2]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Starší vydání map KČT