Turistická značená trasa 1856

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1856
Základní informace
Typturistická stezka
Délka5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaJičínská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Jičín
StartJičín, Valdštejnovo náměstí
CílValdice (bus)
Výškový rozdíl60 m
Nejvyšší bodnad Zebínským dvorem 340 m
Nejnižší bodValdštejnovo náměstí 280 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1856 je 5 km dlouhá[1] modře značená trasa Klubu českých turistů v okrese Jičín spojující Jičín s Valdicemi. Její převažující směr je severovýchodní.[2]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 1856 má svůj počátek na Valdštejnově náměstí v Jičíně, kde plynule navazuje na též modře značenou trasou 1872 z Prachova. Dále zde končí červeně značená Zlatá stezka Českého ráje přicházející od vrchu Tábora, na kterou navazuje rovněž červeně značená trasa 0422 do Prachovských skal, a prochází tudy i žlutě značená trasa přicházející jako 7373 z jičínského vlakového nádraží a pokračující jako 7299 do Ostružna.

Trasa vede nejprve v souběhu se Zlatou stezkou Českého ráje severovýchodním směrem z městského centra na okraj Valdštejnovy aleje, kde odbočuje k severu, aby městskými ulicemi dorazila pod vrch Čeřovku. Ten obhází ze západní strany a poté po okraji zahrádkářské kolonie pokračuje k řece Cidlině na rozcestí se žlutě značenou trasou 7298 vedoucí do Kbelnice. Trasa 1872 pokračuje dále po polní cestě k severovýchodu na úpatí vrchu Zebína, kde vstupuje opět do souběhu se Zlatou stezkou. Společně s ní vede jihovýchodním směrem na okraj zástavby Sedliček, kde souběh končí. Trasa 1872 odtud vede opět severovýchodním směrem okrajem zástavby kolem místního hřbitova a zároveň jižním úbočím Zebína. Na konci Sedliček kříží železniční trať Hradec Králové - Turnov a vstupuje do Valdic, kde v centru obce končí bez návaznosti na žádnou další turistickou trasu.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]