Tsodilo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tsodilo
Male Hill (Muž), nejvyšší vrchol masívu Tsodilo
Male Hill (Muž), nejvyšší vrchol masívu Tsodilo

Vrchol1489 m n. m.
Poloha
SvětadílAfrika
StátBotswanaBotswana Botswana
Tsodilo
Tsodilo
Horninakvarcit
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tsodilo
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státBotswanaBotswana Botswana
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, iii, vi
Odkaz1021 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2001 (25. zasedání)

Tsodilo je malé pohoří v poušti Kalahari v Botswaně, které je pro množství dávnověkých památek na lidské osídlení součástí kulturního dědictví UNESCO.[1]

S výškou 1489 m n. m. patří mezi 3 nejvyšší hory Botswany, spolu s Otse Hill (1491 m n. m.) a Monalanong Hill (neověřených 1494 m n. m.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tsodilo se nachází v severozápadní části Botswany poblíž hranic s Namibií. Pohoří poskytuje řadu příležitostí k úkrytu; i z tohoto důvodu se zde lidé usazovali už nejméně před 100 000 lety.[1] I když archeologické nálezy nevypovídají o dlouhodobém, kontinuálním osídlení trvajícím desítky tisíc let, pozůstatků po lidském osídlení je zde velké množství. Na území kolem 10 km² bylo nalezeno kolem 4500 skalních maleb, přičemž nejstarší sahají poměrně hluboko do doby kamenné a ty nejmladší pochází z 19. století.[1]

Pro Sany, tradiční obyvatele těchto končin, je pohoří Tsodilo posvátné a zdejší hory nazývají „Hory Bohů“. I podle archeologických nálezů byla oblast napříč tisíciletími kultovním místem.[2] Tři ze čtyř skalnatých vrcholů jsou podle místní tradice pojmenovány Muž, Žena a Dítě.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Tsodilo: Brief Description [online]. UNESCO World Heritage Centre [cit. 2011-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. World's Oldest Ritual Discovered -- Worshipped The Python 70,000 Years Ago [online]. Science Daily [cit. 2011-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]