Tollánské technologie ve Hvězdné bráně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tolláni jsou velice vyspělá rasa, nyní žijící na planetě Tollána. Byli ovládáni Goa'uldy jen několik desítek let, díky čemuž se mohli stovky let nerušeně rozvíjet, a dosáhli tak neuvěřitelného technologického pokroku. Jejich původní planeta Tollán však byla zničena mohutnou přírodní katastrofou, proto znovu vybudovali svou civilizaci na jiné, kterou pojmenovali Tollána. Jejich technologie je založena především na Triniu. Nakonec ale byli ale na rozkaz Anubise zničeni Goa'uldem Tanithem

Obranné technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Iontový kanón je výhradně obranné zařízení. Dokáže sestřelovat nejen goa'uldské kluzáky, Tel'tacy a Al-keshe, ale díky velkému dosahu a povaze energetických svazků je schopen ničit i loď třídy Ha'tak. Na Tolláně je strategicky rozmístěno 63 iontových kanónů tak, aby vždy dva z nich pokrývaly stejnou část prostoru. Všechny kanóny byly zničeny po útoku Goa'ulda Tanitha, jehož mateřská loď byla vybavena štíty vyvinutými předtím Anubisem, založenými na antických technologiích a tudíž odolnými proti tollánské technologii iontových kanónů.
  • Detektor zbraní je zařízení schopné odhalit a vyřadit jakoukoli pozemskou či goa'uldskou zbraň. Tolláni ho mají u vstupu do důležitějších budov. Princip fungování není znám.
  • Energetická bariéra, toto energetické pole je na Tolláně používáno především pro zabránění přístupu do některých objektů a jejich ochraně před napadením. Je velice těžké do něj proniknout a je odolné proti všem druhům energetických zbraní.

Útočné technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Fázová bomba je bomba, jejíž účinnost se blíží účinnosti bomby naqadriové. Je navíc propojena s generátorem fázového posuvu (vizte Zařízení na průchod hmotou níže), které jí umožňuje projít i pozemskou iris. Anubis Tollány vydíral a přinutil je, aby využili svých technologií k vytvoření tohoto typu bomby a její zkoušku provedli na Tau'ri. Avšak všechny bomby byly zničeny výstřelem z iontového kanónu.
  • Tollánské ruční zbraně jsou používány Tollánskými bezpečnostními silami. Jsou to energetické zbraně s omračujícím efektem. Mají v sobě zabudovaný pasivní identifikační systém, takže je tollánské detektory zbraní nemohou zneškodnit.

Transportní technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Hvězdná brána; na nové tollánské planetě nebyla antická hvězdná brána, proto si Tolláni za pomoci Noxů vyrobili svou. Není vyrobena z naquahdahu, je čistě bílá a má tenčí profil. Také nemá vnitřní otáčivý kruh (a proto není možné ruční zadávání adresy), ani DHD, jehož funkce nahrazuje tollánské univerzální ovládací zařízení. Je možno ji obklopit silovým polem, které zabrání reintegraci procházející hmoty (stejnou funkci má Iris na Hvězdné bráně na Tau'ri).
  • Zařízení na průchod hmotou využívá technologie fázového posunu částic. Z bezpečnostních důvodů ho lze používat pouze na přenos osob, nikoliv předmětů. Tau'rijští vědci se zařízení pokusili analyzovat, avšak tollánská technologie byla příliš vyspělá a vědcům se zařízení nepodařilo ani aktivovat.

Komunikační technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Dálkový (subprostorový) vysílač je zařízení schopné posílat informace na obrovské vzdálenosti v téměř nulovém čase. Nelze ho použít v komunikaci v reálném čase (tzn. nejde ho použít jako telefon, nebo na videohovor). Neví se jak funguje, avšak pravděpodobně využívá jevu podobnému kvantovému tunelování (jev podobný principu Hvězdné brány).
  • Tollánský holografický záznamník je zařízení velikosti mince, které umožňuje nahrání krátké audivizuální zprávy. Záznam se zobrazí jako cca 25 cm vysoká 3D vizuální projekce se zvukem.

Lékařské technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Zdravotní monitor a analyzační zařízení je malý implantát umístěný v levé paži každého Tollána. Monitor nepřetržitě sleduje zdravotní stav svého nositele a získaná data okamžitě odesílá do centrálního lékařského registru k vyhodnocení a uložení. Pokud nastane zdravotní problém, je do pěti minut přivolána pomoc. Analyzační zařízení je určeno pouze k okamžitému zjištění zdravotního stavu Tollána. Zařízení nemá vlastní zdroj energie, energii získává syntézou nepatrného množství bílkovin z těla nositele. Kromě toho však má i náhradní zdroj energie, který vydrží několik hodin a průběžně se nabíjí.

Ostatní technologie[editovat | editovat zdroj]

  • Oddělující zařízení je zařízení umožňující potlačení Goa'ulda v těle hostitele, tzn. hostitel může své tělo ovládat. Umisťuje se na hrudník. Uprostřed má bílý krystal indikující, kdo má v daný okamžik kontrolu nad hostitelovým tělem (pokud krystal svítí červeně, tělo ovládá Goa'uld, pokud svítí modře, tělo ovládá hostitel). Zařízení je napojeno na životní funkce těla, při sejmutí dojde k okamžité smrti Goa'ulda i hostitele. Zařízení lze také natrvalo zamknout.
  • Tollánský terminál je standardní terminálový počítač umožňující přístup k Tollánské databázi a centrálnímu počítačovému systému. Má 3 průhledné monitory. Obsluhuje jej jeden člověk. Je vybaven bezpečnostním systémem, který při nedovolené aktivaci spustí poplach.
  • Univerzální ovládací zařízení se používá k ovládání všech tollánských zařízení, jako např. bezpečnostních systémů domů, energetických bariér, ale také k ovládání tollánské hvězdné brány.
  • Zařízení pro záznam emocí, podobně jako diktafon zaznamenává zvuk, toto zařízení zaznamenává emoce. Pracuje na neznámém principu, pravděpodobně průběžně zjišťuje úrovně mozkových vln a ukládá je do své paměti. Zařízení dokáže emoce také promítat, děje se tak přímo do nervové soustavy člověka. Pro prohlížení se stačí dotknout červeného trojúhelníku a zavřít oči.