Rodney McKay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rodney McKay
David Hewlett, herec jenž ztvárnil Dr. Rodney McKaye
David Hewlett, herec jenž ztvárnil Dr. Rodney McKaye
První výskytPovstání
ZtvárnilDavid Hewlett
NamluvilLibor Hruška
Informace o postavě
Rasačlověk
Národnostkanadská
Tituldoktor
Povoláníastrofyzik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dr. Meredith „Rodney“ McKay (běžně znám jako Rodney McKay) je fiktivní postava v televizním seriálu Stargate Atlantis ztvárněná Davidem Hewlettem. Poprvé se však objevuje již v epizodě 48 hodin televizního seriálu Hvězdná brána. McKay je Kanaďan, ačkoliv pracuje pro Letectvo Spojených států jako expert na astrofyziku, naquadah, antické technologie a systém hvězdné brány.

McKay se připojil k misi na Atlantidu vedené Dr. Elizabeth Weirovou, kde je velitelem vědecké sekce.[1] Byl jedním z prvních dobrovolníků genové terapie Dr. Becketta, při které může člověk získat antický gen, umožňujícímu ovládat antickou technologii.[1] Je členem týmu majora/podplukovníka Johna Shepparda. Těžkým okamžikem je pro něj smrt jeho přítele Carsona Becketta (který se ovšem později vrátí jako klon).[1] Měl vztah s botaničkou Katie Brownovou, v 5. sérii však začne chodit s doktorkou Jennifer Kellerovou.

Má sestru Jeannie Millerovou, která je expertka na teoretickou fyziku a vymyslela, jak vytvořit most mezi dvěma vesmíry a čerpat tak energie z alternativní reality (což by byl nevyčerpatelný zdroj energie). Projekt se ale nevyvíjí podle očekávání, protože se zničeho nic uprostřed zařízení objeví McKay z alternativní reality a oznámí jim, že na druhé straně se tvoří exotické částice, které se nechovají podle žádných fyzikálních zákonů. A také Atlantidě zdůrazní, že druhý vesmír přišel s plánem, kterým by si zachránil svůj vesmír, ale kdyby vyšel, tak by byl zničen náš vesmír. A tak oba McKayové s Jeannie vymyslí, že když vyšlou masivní dávku energie z našeho vesmíru, tak se most zhroutí. Plán vyjde, ale úplně vybijí ZPM, které na Atlantidě měli. (3. série – McKay a paní Millerová)

McKay vymyslí způsob, jak vytvořit mezigalaktický most mezi galaxií Pegasus a Mléčnou dráhou, který se mu následně s pomocí Samanthy Carterové podaří zprovoznit.[1] Tento most je však později zničen Wraithy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rodney McKay na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Dr. Rodney McKay [online]. Fan page David Hewlett [cit. 2008-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]