Theudebert I.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Theudebert I.
franský král v Remeši
Portrét
Doba vlády534548
Narození500?
Úmrtí547 či 548?
PředchůdceTheuderich I.
NástupceTheobald
ManželkyI. Wisigard
II. Deuteria
PotomciTheobald a Berthora
Dynastiemerovejská
OtecTheuderich I.
MatkaSuavegotha
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Theudebert I. (500?547 či 548) byl král v Austrasii z rodu Merovejců od roku 533 do své smrti v roce 548. Byl synem Theudericha I.

Jeho strýcové Childebert I. a Chlothar I. se ho snažili po smrti otce zbavit vlády, ale nový panovník získal na svoji stranu pomocí velkých darů šlechtu a trůn se mu podařilo uhájit. Bezdětný strýc Childebert vešel s ním ve spojenectví, adoptoval ho a podstoupil mu část svého území v Burgundsku, které zdědil po bratru Chlodomerovi.[1] Childebert a Theudebert chtěli nyní fyzicky zlikvidovat Chlothara a zahájili proti němu válečné tažení. Jejich spojené vojsko krále Chlotara neúspěšně obléhalo. Nakonec se nesváry Merovejců podařilo mírově urovnat.[2]

Po smíření s pomoci Childeberta I. a Chlothara I. porazil burgundského krále. Dobytím Provence zajistil přístup k Středozemnímu moři. Zasnoubil se v Panonii s dcerou krále Langobardů Wacha Wisigardou.

Po jeho smrti (při lovu ho zabil zubr) zdědil jeho území syn Theobald, po smrti Theobalda získal území Chlothar, bratr jeho děda Theudericha I. Chlothar se snažil legalizovat držení země sňatkem s královnou-vdovou Walderadou, dcerou langobardského krále Wacha. Proti tomuto sňatku protestovala církev. Chlothar se sňatku s Walderadou vzdal a postoupil ji svému vazalu, bavorskému vévodovi Garibaldovi I.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PFLUGK-HARTTUNG, Julius Albert G. von. The Early Middle Ages [online]. Lea brothers, 1905 [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Histoires : guerres et malheurs du temps sous Justinien. [s.l.]: Les Belles lettres [9782251339504 Dostupné online]. ISBN 978-2-251-33950-4. (latinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]