Takoví jsme nebyli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Takoví jsme nebyli
333. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevThe Way We Weren't
Číslořada 15
díl 20
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra9. května 2004
Česká TVČeská televize
Česká premiéra28. ledna 2007
Tvorba
ScénářJ. Stewart Burns
RežieMike B. Anderson
Prod. kódFABF13
Obsah
Gaučový gagSimpsonovi sedí na gauči. Zpoza obrazovky někdo vrhá nože na jejich hlavy, ale trefí se jen do boků. Homer se snaží vzít si misku s hranolky, ale nůž ho zastaví.
Posloupnost dílů
← Předchozí
Super Simpson
Následující →
Nepřátelé státu
Seznam dílů 15. řady
  1. Speciální čarodějnický díl
  2. Návrat nezdárné matky
  3. Předsedkyně pro parádu
  4. Obtěžoval jsem anglickou královnu
  5. Rychle a srstnatě
  6. Krustyho zkouška z dospělosti
  7. Patnácté Vánoce u Simpsonů
  8. Marge versus Svobodní, důchodci, bezdětné páry, mládež a gayové
  9. Já, robot
  10. Tiráda americké hospodyňky
  11. Toulky historií s Marge
  12. Milhouse tu už nebydlí
  13. Chytrý a chytřejší
  14. Hádej, kdo přijde na večeři
  15. Den pro závislosti
  16. Basa tvrdí charakter
  17. Nevěsta na úprku
  18. Chyť je, když to dokážeš
  19. Super Simpson
  20. Takoví jsme nebyli
  21. Nepřátelé státu
  22. Válka s molochem
Řady
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435 • 36
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Takoví jsme nebyli (v anglickém originále The Way We Weren't) je 20. díl 15. řady (celkem 333.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal J. Stewart Burns a díl režíroval Mike B. Anderson. V USA měl premiéru dne 9. května 2004 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 28. ledna 2007 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Když se Homer a Bart pohádají o láhev piva, kterou chce Milhouse vypít, dostanou se k rodinnému soudu Simpsonových, který se koná v obývacím pokoji a jemuž předsedá Líza. Bart vyzve Homera, aby řekl, jestli se někdy jako desetiletý líbal s dívkou, ale když Marge řekne, že Homer se s ní poprvé líbal na střední škole, Homer se přizná, že to nebyl jeho první polibek. Vzpomíná, že když mu bylo 10 let, jel na tábor pro znevýhodněné chlapce s názvem Camp See-A-Tree, kde se seznámil s Lennym, Carlem a Vočkem. Ukázalo se, že po večerech byl letní tábor spíše vězením, protože všichni museli pracovat jako sluhové v kuchyni v dívčím táboře Camp Land-A-Man na druhé straně jezera, jelikož si kvůli žalobám rodičů chlapecký tábor nemohl dovolit platit poplatky. Homer jednoho dne našel rovnátka a vrátil je dívce, která je ztratila, nicméně ji nemohl vidět, protože je oddělovala stěna kuchyně. Dívka požádala Homera, aby se s ní později večer sešel. Udělal to, i když musel kvůli nehodě s vystřelovacím nožem nosit pásku přes oko. Homer dětem řekne, že to byla nejhezčí dívka, jakou kdy potkal, dokud později nepotkal jejich matku. Marge však všechny překvapí přiznáním, že ona byla tou dívkou, kterou Homer potkal, a že kdyby věděla, že chlapcem je Homer, nikdy by si ho nevzala. Marge vypoví svou verzi příběhu a řekne, že byla s Patty, Selmou, Helenou, Luann a Cookie v táboře Land-A-Man. Zamilovala se do chlapce, který jí vrátil zálohu, ale ostatní dívky uvažovaly, jak by se mohl jmenovat, a shodou okolností se shodli na jméně „Velký ošklivý Homer“, což Homera přimělo vymyslet si falešné jméno Elvis Jagger Abdul-Jabbar.

V rámci přípravy na rande si Marge vyžehlila vlasy, aby byly rovné, ale omylem je spálila do hněda. Setkala se s Homerem a po dlouhé chvíli rozpaků obou se nakonec políbili, což vedlo k tomu, že se každému z nich zdálo o tom, že jsou v imaginárním ráji (oba jsou stejně barvití, i když Margin ráj je pohádka s vysokou fantazií, zatímco Homerův je temně komediální cukrkandlová země, kde Homer požírá vše živé, co vidí před sebou). Domluvili se, že se následující noc znovu setkají, ale Homer pro Marge nepřišel, a tak Marge čekala celou noc a ráno odešla hluboce zarmoucená. Marge se zmíní, že kvůli Homerovi nemohla léta věřit jinému chlapci. Homer pak podává svou verzi příběhu a vysvětluje, proč se neukázal. Tvrdí, že hned po rande, během něhož dal Marge kámen ve tvaru srdce, který našel, byl tak omámený blahem, že omylem spadl ze skály do jezera a nechal se unášet do tábora pro tlouštíky (Camp Flab-Away), jehož účastníky byli i mladší starosta Quimby, náčelník Wiggum a Komiksák. Chytí ho instruktor tábora, jenž ho nerozlišuje mezi chlapci, kteří se nechají unášet do tábora, a skutečnými účastníky.

Zatímco byl Homer uvězněn v táboře, zdrcená Marge se rozhodla tábor opustit a zahodila kámen, který jí dal, a jenž se tak rozlomil na dvě části. Homerovi se podařilo z tábora pro tlusté utéct a dostat se do tábora k Marge, ale Marge odešla jen pár vteřin před jeho příchodem a nechala Homera být sexuálně obtěžován Patty a Selmou. Přestože Marge zná pravdu, propadá depresi z toho, co se stalo před 30 lety, a myslí si, že o ni Homer nestál. Homer však dokazuje, že mu na ní skutečně záleželo i několik let po schůzce, když jí ukáže kus rozbitého kamene, který našel. Příjemně překvapená Marge mu prozradí, že si ten druhý kousek nechala (i když ze zcela jiného důvodu – aby jí připomínal, jak krutých věcí jsou muži schopni), a zapomene na minulost. Oba pak skládají části kamene k sobě, aby vytvořili srdce, a líbají se.

Kulturní odkazy a přijetí[editovat | editovat zdroj]

Název epizody odkazuje na film Takoví jsme byli z roku 1973.[1] Stejně tak 12. díl druhé řady nesl název Takoví jsme byli. Tábory See-A-Tree a Land-A-Man jsou poctou sitcomu z 60. let 20. století Camp Runamuck, který se zaměřoval na tábor pro neprivilegované děti a další zcela odlišný tábor pro dívky.[2]

Ke konci, když se Homer přehrabuje ve své schránce na vzpomínky, najde dopis od svého „starého kamaráda“. Pak říká: „Jednou ti odepíšu, Usámo.“.[2]

Tato epizoda byla nominována na cenu Emmy v kategorii vynikající animovaný pořad (za pořad kratší než jedna hodina).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Way We Weren't na anglické Wikipedii.

  1. "The Simpsons" The Way We Weren't (TV Episode 2004) - IMDb. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. a b Watch TV Sitcoms.Com. web.archive.org [online]. 2008-07-24 [cit. 2021-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-07-24. 
  3. Shandling Hosts Prime-Time Emmys (washingtonpost.com). www.washingtonpost.com [online]. [cit. 2021-09-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]