Chyť je, když to dokážeš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chyť je, když to dokážeš
331. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevCatch 'Em If You Can
Číslořada 15
díl 18
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra25. dubna 2004
Česká TVČeská televize
Česká premiéra7. ledna 2007
Tvorba
ScénářIan Maxtone-Graham
RežieMatthew Nastuk
Prod. kódFABF14
Obsah
Gaučový gagPohovka je bílým dortem. Simpsonovi jsou z něj vytlačeni jako dortová poleva.
Posloupnost dílů
← Předchozí
Nevěsta na úprku
Následující →
Super Simpson
Seznam dílů 15. řady
  1. Speciální čarodějnický díl
  2. Návrat nezdárné matky
  3. Předsedkyně pro parádu
  4. Obtěžoval jsem anglickou královnu
  5. Rychle a srstnatě
  6. Krustyho zkouška z dospělosti
  7. Patnácté Vánoce u Simpsonů
  8. Marge versus Svobodní, důchodci, bezdětné páry, mládež a gayové
  9. Já, robot
  10. Tiráda americké hospodyňky
  11. Toulky historií s Marge
  12. Milhouse tu už nebydlí
  13. Chytrý a chytřejší
  14. Hádej, kdo přijde na večeři
  15. Den pro závislosti
  16. Basa tvrdí charakter
  17. Nevěsta na úprku
  18. Chyť je, když to dokážeš
  19. Super Simpson
  20. Takoví jsme nebyli
  21. Nepřátelé státu
  22. Válka s molochem
Řady
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435 • 36
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chyť je, když to dokážeš (v anglickém originále Catch 'Em If You Can) je 18. díl 15. řady (celkem 331.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Ian Maxtone-Graham a díl režíroval Matthew Nastuk. V USA měl premiéru dne 25. dubna 2004 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 7. ledna 2007 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Bart přednáší ostatním studentům v autobuse o vodních balóncích. Poté, co jedním z nich zasáhne Lízu, se s ním celou cestu domů pere. Marge je zastaví a řekne dvojici, že jedou do Ohia oslavit narozeniny strýčka Tyrona. Bart a Líza jsou z tohoto nápadu smutní, protože Tyrone si vloni stěžoval, proč je stále ještě naživu. Homer a Marge ustoupí a dovolí dětem zůstat doma; Marge však trvá na tom, aby společně podnikli jednu rodinnou aktivitu, a tak si rodina půjčí romantický film. Pro Barta a Lízu je jeho sledování tak strašné, že Homerovi a Marge zkazí jakoukoli chvíli, kterou by film mohl vytvořit.

Homer a Marge se těší na výlet bez dětí, protože jim zkazí každou možnou příležitost k intimnostem. Druhý den na letišti vidí ve vedlejší frontě lidi oblečené v havajských košilích a skrovných topech, jak odlétají do Miami. To je přiměje zavzpomínat na jejich nepříliš vydařené líbánky u billboardu na pláži ve zchátralé části Springfieldu. Z rozmaru se rozhodnou vzdát se návštěvy Tyrona a nasednout do letadla do Miami jako na druhé líbánky. Protože je let přeplněný, jsou k jejich velké radosti přeřazeni do první třídy.

Bart, Líza a dědeček se ve zprávách dozvídají, že hotel v Daytonu, kde mají Marge a Homer bydlet, zcela zničilo tornádo. Když Líza zavolá Marge a ta Líze oznámí, že je vše v pořádku a že jsou s Homerem v Daytonu. Bart je podezřívavý a pomocí posledního příchozího telefonního čísla zjistí, že jejich rodiče jsou v Miami. Spolu s Lízou přemluví dědečka, aby je tam odvezl.

Homer a Marge vidí, že na ně děti čekají před dveřmi hotelového pokoje, a tak před dvojicí připravenou je vystopovat utečou a Bart a Líza v instrumentální hudební montáži pronásledují své rodiče. S placením za pronásledování nebudou mít potíže vzhledem k tomu, že Homer si půjčil kreditní kartu Neda Flanderse a Bart si půjčil kreditní kartu Roda Flanderse. Mezitím v Miami děda najde společnost u starého muže jménem Raúl, jenž jej zdánlivě poslouchá, nicméně má vypnuté naslouchátko.

Homer a Marge se konečně ocitnou u Niagarských vodopádů, kde zjistí, že už se tam nacházejí i Bart s Lízou. Když je děti konfrontují, souhlasí s tím, že je nechají dělat nepořádek v pokoji. Druhý den se Bart a Líza s pocitem viny rozhodnou dát rodičům trochu prostoru a vyrazí do zábavního parku, přičemž nechtěně narazí na Homera a Marge, kteří se tam také vytratili, aby byli chvíli sami. Když si Líza nenechá nic vysvětlit, rozzlobení Homer a Marge se dají znovu na útěk a najdou útočiště v obřím nafukovacím hradu, který se kvůli jejich milostnému dovádění zřítí do řeky Niagary. Kanadští a američtí záchranáři se začnou přetahovat o to, kdo je má zachránit, zatímco dvojice pluje směrem k vodopádům a jisté smrti, jenže je zachrání jejich velké plovací zařízení. Projíždí kolem loď, jejíž kapitán se jich ptá, zda je někdo naživu. Homer a Marge zevnitř nafukovacího hradu, který pluje pryč, vykřiknou, že jsou živější než všechny části lodi, a pod vodopády se oddávají bojovému uměleckému pohlavnímu styku. Bart a Líza, kteří se dívají z dalekohledu, usoudí, že všechno dopadlo dobře.

Mezitím zpátky ve Springfieldu Ned a Rod Flandersovi dostanou měsíční účty za kreditní karty a zalapají po dechu nad poplatky, které Homer a Bart nadělali.

Kulturní odkazy a přijetí[editovat | editovat zdroj]

Název epizody je odkazem na film Chyť mě, když to dokážeš, jenž je parodován i v hudební montáži.

Homer cestuje letadlem první třídou a říká: „Podívej se na mě, čtu si časopis Ekonom. Jestlipak jsi věděla, že je Indonésie na rozcestí?“ a na údiv své ženy prostě odpoví: „Teď to víš!“. O čtyři dny později se v The Economist skutečně objevil článek o Indonésii, který se zmiňoval o „rozcestí“, a v krátkých týdenních komentářích byla zmíněna i epizoda Simpsonových. Název čísla zněl „Indonéský gambit“. O sedm měsíců později vyšel v The Economist titulek na obálce „Indonésie na rozcestí“.[1] 22. září 2013 pokračoval běžící gag přímou zmínkou[2] a 4. října 2014 nepřímou.[3]

Díl měl u kritiků dobrý ohlas. V roce 2005 získal Cenu Sdružení amerických scenáristů za nejlepší animovaný scénář.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Catch 'Em If You Can na anglické Wikipedii.

  1. The Challenger | The Economist. web.archive.org [online]. 2012-02-23 [cit. 2021-09-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-23. 
  2. Is Indonesia at a crossroads?. The Economist. 2013-09-22. Dostupné online [cit. 2021-09-16]. ISSN 0013-0613. 
  3. The empire strikes back. The Economist. 2014-10-16. Dostupné online [cit. 2021-09-16]. ISSN 0013-0613. 
  4. Awards Winners. Writers Guild of America [online]. 2012-05-25 [cit. 2021-09-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]