Tajnosti Neda a Edny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajnosti Neda a Edny
507. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevNed 'n' Edna's Blend Agenda
Číslořada 23
díl 21
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra13. května 2012
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra30. srpna 2012
Tvorba
ScénářJeff Westbrook
RežieChuck Sheetz
Prod. kódPABF15
Obsah
Billboard„Slizák Sam – to jméno si pamatujte.“
Tabule„O přestávce na reklamu zavolejte matce.“
Gaučový gagSimpsonovi se v rámci pocty filmu Avatar Jamese Camerona přenesou do těl Na'vi. Na'vi Bart zkrotí divoký létající gauč a poté se rodina posadí před televizi s 3D brýlemi.
Posloupnost dílů
← Předchozí
Špion, který mě poučil
Následující →
Líza a Lady Gaga
Seznam dílů 23. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajnosti Neda a Edny (v anglickém originále Ned 'n Edna's Blend) jsou 21. díl 23. řady (celkem 507.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Jeff Westbrook a díl režíroval Chuck Sheetz. V USA měl premiéru dne 13. května 2012 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 30. srpna 2012 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Chazz Busby, učitel baletu z dílu Není kouře bez tance, začne dělat konkurz na herce pro inscenaci pašijové hry. Ned se zúčastní konkurzu, aby si již pátým rokem zopakoval roli Ježíše, ale je odmítnut, když v něm Chazz nevidí dostatečný potenciál. Homer zaslechne Chazzův rozhovor s Nedem a požádá ho, aby roli Ježíše přijal, což se mu podaří. Homer svým výkonem ohromí publikum a vše jde skvěle až do chvíle, kdy se kříž, ke kterému je Homer přivázán, zlomí a spadne na Neda. Než sanitka odjede, Edna Krabappelová si přeje nastoupit do sanitky k Nedovi, ale je jí to zakázáno, protože do sanitky smějí jen členové rodiny. Ned ale prozradí, že je jeho ženou a že se tajně vzali.

Když se zpráva o Nedově a Ednině svatbě rozšíří po městě, Marge nabídne uspořádat oslavu jejich svatby a oba souhlasí. Bart, jenž si všimne, že se Edna snaží sblížit s Rodem a Toddem, když je s nimi sama, ji nabádá, aby je uvedla do „skutečného světa“, jinak pro ně bude život nesmírně těžký. Zatímco Ned je na podpůrném setkání leváků, Edna jde na jednu z rodičovských schůzek Roda a Todda. Edna je znechucena nedostatkem vzdělání v jejich škole a přeloží je na Springfieldskou základní školu. Té noci se Nedovi zdá sen, že Rod a Todd nesplňují jeho očekávání. V den oslavy se Edna a Ned pohádají kvůli Rodově a Toddově módě a novému slovníku. Edna, naštvaná Nedovou neschopností jí důvěřovat, odchází s dětmi, zatímco Ned zůstává na noc u Simpsonových. Druhý den ráno Ned vidí, jak se Homer a Marge pohádali, a uvědomí si, že vždycky budou věci, na kterých se s Ednou neshodnou, a tak spěchá do školy a s Ednou se usmíří. Na konci Homer převlečený do kostýmu Ježíše otevře půjčovnu Slimák Sam, jež je odkazem na billboard v úvodu dílu, a tvrdí, že je skutečný Ježíš, dokud ho Bůh nešokuje bleskem.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Epizoda byla původně vysílána na stanici Fox ve Spojených státech 13. května 2012. Během tohoto vysílání ji sledovaly přibližně 4 miliony lidí. V demografické skupině dospělých ve věku 18–49 let získala rating 1,9 podle agentury Nielsen. Simpsonovi byli třetí nejlépe hodnocený pořad v demografické skupině 18–49 let v rámci bloku Animation Domination na stanici Fox ten večer.[1]

Kritické přijetí[editovat | editovat zdroj]

Rowan Kaiser, kritik The A.V. Clubu, udělil dílu hodnocení B+ a napsal: „Při zpětném pohledu je snadné říci, že Simpsonovi prodávali vztah ‚Nedna‘ nešťastným způsobem. Okamžitým vytvořením názvu vztahu a jeho proměnou ve finále / hlasovací trik seriál způsobil, že to vypadalo jako zoufalý výkřik o relevanci (Marge to mlčky přiznává, když na Homera vyjede ‚Žádné hlasování!‘). Ale jak ukázala dnešní epizoda, kdyby se vztah Neda a Edny mohl vyvíjet organičtěji, bez mimotextových zvonků a píšťalek, mohl být a stále může být něčím, co okamžitě nevyvolá cringe.“.[2]

Tato epizoda získala Cenu Sdružení amerických scenáristů v kategorii animace.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ned 'n' Edna's Blend Agenda na anglické Wikipedii.

  1. TV Ratings Sunday: ‘Desperate Housewives’ Finale Wins Night, ‘Once Upon a Time’ Rises, ‘Survivor’ Has Its Lowest Rated Finale Ever, ‘Harry’s Law’ Up - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2012-05-16 [cit. 2021-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-11-20. 
  2. The Simpsons: “Ned ’N’ Edna’s Blend”. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ZAKARIN, Gregg Kilday,Jordan; KILDAY, Gregg; ZAKARIN, Jordan. WGA Awards: ‘Zero Dark Thirty,’ ‘Argo’ Take Top Screenplay Honors [online]. 2013-02-17 [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]