Špion, který mě poučil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špion, který mě poučil
506. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevThe Spy Who Learned Me
Číslořada 23
díl 20
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra6. května 2012
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra23. srpna 2012
Tvorba
ScénářMarc Wilmore
RežieBob Anderson
Prod. kódPABF13
Obsah
Gaučový gagVšichni diváci na stadionu ve Springfieldu kromě Homera vyvěsí obrázky a vytvoří obraz gaučového gagu, pak Homer vyvěsí svůj obrázek.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Super věc, kterou Bart už nikdy neudělá
Následující →
Tajnosti Neda a Edny
Seznam dílů 23. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špion, který mě poučil (v anglickém originále The Spy Who Learned Me) je 20. díl 23. řady (celkem 506.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Marc Wilmore a díl režíroval Bob Anderson. V USA měl premiéru dne 6. května 2012 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 23. srpna 2012 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Na večerním rande vezme Homer Marge na akční film s legendární fiktivní postavou špiona Stradivaria Caina, ale Homer si během filmu svými nekonečnými vtipnými výkřiky vyslouží od Marge stejné opovržení jako od Lennyho a Carla. Marge dá druhý den ráno jasně najevo, že je na Homera stále naštvaná, a on se nakonec cítí v práci smutný. Brzy se cítí ještě hůř, a to poté, co pan Burns omylem najede do žebříku, který Homer používal k opravě světel, a Homer nakonec utrpí vážný otřes mozku. Pan Burns neochotně souhlasí s obavami Smitherse (morálními) a svého právníka (právními) a dá Homerovi osm týdnů placeného volna. Když se však Homer vrátí domů, Marge se k jeho znechucení přidá nespokojenost Barta, Lízy a dědečka s jinými věcmi, a tak se Homer rozhodne své placené volno utajit. Předstírá, že chodí denně do práce, a zpočátku se dobře baví, ale brzy se vrátí k melancholii nad špatným stavem věcí s Marge. Pak je ohromen, když se mu zjeví Cain jako imaginární přítel, který Homera poučí, jak být pro Marge neodolatelný, počínaje lekcí sebevědomí v místní restauraci, která končí Homerovým vítězstvím nad půvabnou manželkou rozzlobeného drogového bosse Montanou, jenž přísahá pomstu. Marge se od Lennyho dozví, že Homer má volno, a posléze se na něj rozzuří, jenže Homer její hněv zcela zažehná tím, že poslechne Cainovu radu a řekne Marge pravdu (že lhal o tom, že šel do práce, a využil čas, aby se naučil být lepším manželem). Když se vydají na noční tancovačku, Montana je spatří a hodlá Homera zabít, ale Homer použije hlášku o krásných očích, která vede k tomu, že mu odpustí. Marge se pak Homera svůdně zeptá, kolik má ještě dovolené, ale Homer se ušklíbne, že mu placená dovolená skončila minulý týden a že musí jen počkat na telefonát z personálního oddělení.

Mezitím nová politika skenování chytrých telefonů na Springfieldské základní škole přivede Nelsona k vydírání penězi za obědy na novou úroveň a přiměje Barta k plánu pomsty. Když se podívá na mučivý dokument Declana Desmonda o pochybných obchodech a neetických stravovacích praktikách Krusty Burgeru, uvědomí si, že jíst jen Krustyho fastfood bude pro Nelsona dost špatné, a dá mu zdarma kuponovou knížku, která vede k tomu, že Nelson strašlivě ztloustne a nezdravě se stravuje. Líza pak vezme Nelsona, aby mu u Krustyho ukázala jeho strašný osud, a tak Krusty nabídne Nelsonovi volný čas u svého osobního trenéra. Nelson skončí ve skvělé kondici a je připraven zmlátit ještě víc šprtů než kdy dřív, ale Líza poznamená, že „na šprty je tvrdý, ale na oči příjemný“, zatímco Bart na ni nevěřícně zírá.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Ve Spojených státech díl během premiéry sledovalo 4,84 milionu diváků.[3]

Rowan Kaiser z The A.V. Clubu udělil epizodě známku B+ a prohlásil: „Špion, který mě poučil funguje a funguje dobře. Způsob, jakým Homer otravuje Marge, tím, že dělá příšerné vtipy během příšerného filmu a nechává na sebe přitom házet vajíčka od Lennyho a Carla, je dobrá zábava. Seriál tak může dělat dvě věci, které mu vždycky šly nejlépe: příšerné slovní hříčky a filmové parodie.“.[4]

Patrick D. Gaertner ze serveru Puzzled Pagan napsal: „U tohoto dílu jsem se hodně bavil. Má některé znaky epizod, které mě vytáčejí, jako je absurdní hádka Homera a Marge, která okamžitě rozvrátí jejich manželství, ale podivný aspekt Stradivaria Caina stačí k tomu, abych si je znovu získal. Cain je velmi praštěná postava a líbí se mi myšlenka, že se Homer stýká s namyšleným tajným agentem, aby se stal lepším manželem, i když je agent jen výplodem jeho otřesené mysli. Celá béčková zápletka je dost slabá a trochu mě rozptylovala, kdykoli se objevila, ale celkově to byla zábavná epizoda.“.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Spy Who Learned Me na anglické Wikipedii.

  1. The Simpsons | Series 23 - 20. The Spy Who Learned Me | Radio Times. web.archive.org [online]. 2012-11-20 [cit. 2021-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-11-20. 
  2. GOLDBERG, Lesley; GOLDBERG, Lesley. ‘The Simpsons’: Bryan Cranston Heading to Springfield [online]. 2011-08-19 [cit. 2021-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Sunday Final Ratings: ‘Simpsons’, ‘Amazing Race’ Finale, ‘Harry’s Law’ Adjusted Up; ‘Desperate Housewives’, ‘NYC 22′ Adjusted Down - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2012-05-11 [cit. 2022-06-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-11. 
  4. The Simpsons: “The Spy Who Learned Me”. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. GAERTNER, Patrick D. S23 E20 – The Spy Who Learned Me [online]. 2017-08-04 [cit. 2022-06-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]