Sveti Klement

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sveti Klement
Sveti Klement
Sveti Klement
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sveti Klement (česky Svatý Klement) je neobydlený ostrov v chorvatské části Jaderského moře; administrativně spadá do Splitsko-dalmatské župy. Má rozlohu 5,28 km²[1] a jedná se o největší z Paklených ostrovů, skupiny malých ostrovů ve střední Dalmácii, jižně od Hvaru. Pobřeží ostrova je dlouhé 29,89 km.

Pobřeží ostrova je skalnaté a neúrodné, vnitrozemí je částečně pokryto makchiemi. Na ostrově se nacházejí tři nepravidelně osídlené osady Palmižana, Momića Polje a Vlaka. V Palmižaně se nachází marina, provozovaná společností ACI Club a otevřena od března do října.

Sveti Klement je velmi oblíbenou turistickou destinací. Kromě mariny se zde nachází několik restaurací a lounge bar. Jedná se o populární místo k uzavírání sňatků pro mnoho párů z celého světa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sveti Klement na anglické Wikipedii.

  1. DUPLANČIĆ LEDER, Tea; UJEVIĆ, Tin; ČALA, Mendi. Coastline lengths and areas of islands in the Croatian part of the Adriatic Sea determined from the topographic maps at the scale of 1 : 25 000. Geoadria. Zadar: June 2004, roč. 9, čís. 1, s. 5–32. Dostupné online [PDF, cit. 2019-12-26]. DOI 10.15291/geoadria.127. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]