Společník na dlouhé trati

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Společník na dlouhé trati
Původní názevLongtime Companion
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka96 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
ScénářCraig Lucas
RežieNorman René
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleCampbell Scott
Bruce Davison
Mary-Louise Parkerová
Patrick Cassidy
Dermot Mulroney
… více na Wikidatech
HudbaGreg De Belles
KameraTony C. Jannelli
KostýmyWalker Hicklin
StřihKatherine Wenning
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 11. října 1989[1]
DistribuceThe Samuel Goldwyn Company
Netflix
OceněníSundance Audience Award: U.S. Dramatic (1990)
Společník na dlouhé trati na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Společník na dlouhé trati (v originále Longtime Companion) je americký hraný film z roku 1989, který režíroval Norman René. Film se jako jeden z prvních zabývá šířením nemoci AIDS v 80. letech v USA. Film zachycuje skupinu lidí v časovém úseku od července 1981 do července 1989. Film byl promítán na filmovém festivalu v Cannes v sekci Un certain regard.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film začíná 3. července 1981, kdy The New York Times uveřejňují článek o tajemné rakovině postihující homosexuály. Většina gayů nevěnuje zprávě příliš pozornosti. Právník Paul a televizní herec Howard spolu žijí a Howard právě získal roli v televizním seriálu. Filmový agent Willy s kamarádem Johnem jsou na návštěvě u filmového scenáristy Seana a jeho partnera Davida. Willy se na párty seznamuje s Allanem zvaným Chlupáč.

30. dubna 1982. David a Willy jsou navštívit do nemocnice Johna, který dostal zápal plic. Howard má v seriálu být gay, což se mu ale nelíbí, protože by to mohlo ohrozit jeho budoucí kariéru. Willy a Chlupáč se stěhují do nového bytu.

17. července 1983. Willy a Chlupáč jsou na návštěvě u Seana a Davida a probírají politiku a AIDS. Pak se dívají na seriálový díl, ve kterém hraje Howard, jehož postava prochází coming outem. Sean má pocit únavy a má strach, jestli také není nakažený.

7. září 1984. Paul je v nemocnici na vyšetření. Do nemocnice přichází také Willy, který jde navštívit nemocného Seana. Willy má panický strach, že se od Seana nakazí.

22. března 1985. David pomáhá Seanovi se psaním scénáře, protože Sean už je v pokročilém stadiu nemoci. Paul je hospitalizovaný v nemocnici a Howard nemůže sehnat práci u filmu, protože si o něm myslí, že má také AIDS. Ve vztahu mezi Willim a Chlupáčem nastalo odcizení.

4. ledna 1986. Sean je již zcela nemohoucí a umírá. Davidovi pomáhá ošetřovatel. Willy a Chlupáč pomáhají Davidovi zařizovat pohřeb.

16. května 1987. David má pohřeb, na kterém se setkávají jeho přátelé.

10. září 1988. Chlupáč pracuje jako dobrovolník v centru pomoci lidem s AIDS. Willy také pracuje jako dobrovolník a pomáhá nemocnému Albertovi. Howard je nemocný a pořádá benefiční divadelní představení na boj proti nemoci AIDS.

19. července 1989. Willy a Chlupáč plánují protestní akci skupiny ACT UP a sní o tom, jaké to bude, až někdo objeví lék proti AIDS.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Campbell Scott Willy
Patrick Cassidy Howard
John Dossett Paul
Mary-Louise Parkerová Lisa
Stephen Caffrey Allan / Chlupáč
Welker White Rochelle
Bruce Davison David
Mark Lamos Sean
Dermot Mulroney John
Michael Schoeffling Michael
Brian Cousins Bob
Dan Butler Walter
Tony Shalhoub Paulův lékař
Michael Carmine Alberto

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Longtime Companion (1989): Release Info [online]. IMDb [cit. 2022-09-27]. Dostupné online. (anglicky)