Souboj na Araluenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Souboj na Araluenu
AutorJohn Flanagan
Původní názevDuel at Araluen
PřekladatelEva Dejmková
Obálku navrhlJan Patrik Krásný
ZeměAustrálie
Jazykangličtina
EdiceHraničářův učeň
Žánrfantasy
VydavatelRandom House (AUS) Egmont (ČR)
Datum vydání3. 12. 2018
Česky vydáno6. 5. 2019
Počet stran293
ISBN978-80-252-4593-4
Předchozí a následující dílo
Klan Rudé lišky Ztracený princ
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Souboj na Araluenu (Duel at Araluen) je třetí díl sequel knižní série Královská hraničářka k souboru Hraničářův učeň, jehož autorem je australský spisovatel John Flanagan. Knížka navazuje na předchozí díl Klan Rudé lišky (2018). Hlavními postavami jsou zde Maddie, Gilan, Kasandra a Horác a zrádce Dimon, hraničář Will se zde vyskytuje jen na konci a o starém hraničáři Haltovi je zde jen zmínka. Navíc se do děje přimíchají postavy z Bratstva Volavek. Knížka byla v Austrálii vydána v roce 2018 nakladatelstvím Random House, o rok později vyšel český překlad u nakladatelství Egmont.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Maddie, která se se svou matkou spojí díky tajným chodbám, má za úkol najít bratrstvo Volavky, které by mělo být u pobřeží. S nimi pak plánuje zezadu přepadnout vojáky, kteří obléhají jejího otce, sira Horáce a velitele hraničářů Gilana ve staré pevnosti. Bratrstvo Volavek je na pobřeží kvůli skandijské hlídkové lodi, která v bouři narazila do skály. Protože je poškozená, nabere Hal většinu druhé posádky na palubu a plují zpět na Araluen, kde si chtějí nechat udělat „dlahu“ na prasklou část lodi.

Maddie je ale zastaví už na řece a požádá je o pomoc proti Liškám. Hal i Jern, skirl druhé posádky, souhlasí a plaví se k místu poblíž pevnosti. Maddie tam jede na koni. Když dorazí, Maddie se vydává na výzvědy. Při tom zjišťuje, že žoldnéři Lišek chtějí na Horáce a Gilana zaútočit příští noc. Varuje je tedy pomocí šípu se zprávou. Po odražení útoku se proplíží do pevnosti a domluví plán útoku.

Na hradě Araluenu se mezitím zrádce Dimon snaží dostat Kasandru z opevněné věže. Chce věž zničit pomocí trebuchetu, naráží však na Kasandřiny lukostřelce. Ti nejprve zapálí lano na trebuchetu a poškodí ho. Dimon ho nechá opravit a vrhá na věž pískovcové střely, ty jsou však nanic. Poté zkouší vrhat ohnivé měchýře a alespoň zapálit podlahy ve věži. Lukostřelci mu ale tyto měchýře zapálí a celý trebuchet shoří.

V pevnosti se Horác a Gilan připravují na útok. Vyjdou z pevnosti a zaútočí na Lišky. Když plně poutají jejich pozornost, zaútočí Skandijci zezadu a úplně Lišky převálcují. Vojáci i Skandijci se poté vydávají k hradu Araluenu. Na Araluenu mezitím Dimon slíbil obrovskou odměnu za dobytí horních pater věže, kde je Kasandra. Zběsilý útok se Liškám nakonec podaří a vytlačí ji do posledního patra. Když už si Kasandra myslí, že je vše ztraceno, objeví se před hradem Horác, Gilan a Skandijci.

Maddie vede Volavky tajnými chodbami do strážnice. Když Skandijci strážnici vyčistí, spustí padací most a vpustí ostatní do hradu. Dimon se snaží prchnout, je ale dostižen a Kasandrou zabit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DATABAZEKNIH.CZ. Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň: Souboj na Araluenu - John Flanagan | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2020-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]