Socha Panny Marie (Štramberk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha Panny Marie
Základní údaje
Datum odhalení1861
Popis
Materiálpískovec
Umístění
Umístěnísedlo u Panny Marie, Štramberk, okres Nový Jičín v Moravskoslezský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha Panny Marie je sloupcová pískovcová socha, která se nachází u památné lípy u Panny Marie, v sedle/vyhlídce U Panny Marie, ve Štramberku v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji ve Štramberské vrchovině v pohoří Podbeskydská pahorkatina.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Text na sloupu

Na sloupu je umístěna socha z roku 1861, která znázorňuje stojící Marii matku Ježíšovu. Socha, spolu s polu s blízkou památnou lípou, bývala místem odpočinku a rozjímání po nebo před prací na okolních polích. Socha je hezkou ukázkou začlenění drobné sakrální architektury do kulturní krajiny. Je zde hodnotný výhled na celé okolí. K místu vedou turistické trasy (Lašská naučná stezka Štramberk, Lašská naučná stezka Kopřivnice a Sluneční stezka na Bílou horu) a polní cesta a nachází se zde také informační tabule a lavičky k posezení.[1][2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. B-STUDIO.CZ. U Panny Marie. Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy [online]. [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  2. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Plastika Panny Marie pod Bílou horou, Štramberk. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-10-18]. Dostupné online. 
  3. Lašská naučná stezka. www.stramberk.info [online]. Dostupné online.