Sneek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sneek
Sneek – znak
znak
Sneek – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Sneek
Sneek
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha34,0 km²
Počet obyvatel33 855 (2017)
Hustota zalidnění994,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.sneek.nl
PSČ8600–8608
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sneek (západofrísky Snits) je město v Nizozemsku. Nachází se na pobřeží jezera Sneekermeer 20 km jihozápadně od Leeuwardenu a je správním centrem obce Súdwest-Fryslân v provincii Frísko. Ve Sneeku žije přibližně 34 tisíc obyvatel. Hovoří se zde dialektem stadsfries.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sneek byl založen v 10. století a roku 1456 byl povýšen na město. V roce 1492 získal opevnění a v letech 1498 až 1500 byl hlavním městem Fríska.[1] Město proslulo velkými dobytčími trhy. Ve dvacátém století proběhla rozsáhlá bytová výstavba a v roce 1984 se město zvětšilo připojením vesnic Loënga, Offingawier a IJsbrechtum.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Symbolem města je Vodní brána z roku 1613, přemosťující plavební kanál.[2] V historickém centru se také nachází radnice s rokokovou fasádou a kostel sv. Martina z Tours, založený v 11. století a přestavěný v roce 1681. V kostele je pohřben fríský národní hrdina Pier Gerlofs Donia. Příkladem moderní architektury jsou dřevěné mosty Krúsrak a Dúvelsrak.[3]

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Ve městě se nachází továrna na lana Lankhorst, pobočka japonské firmy YKK Group a továrna na cukrovinky Tonnema. Vznikly zde oděvní značky C&A a Gaastra. Místními kulinářskými specialitami jsou gin a sladké pečivo drabbelkoek.[4]

Zábava[editovat | editovat zdroj]

Ve Sneeku se nachází muzeum vodní dopravy a muzeum železničního modelářství.[5] Město má vlastní divadlo a koncertní sál Het Bolwerk. Sneek je centrem vodních sportů, koná se zde regata Sneekweek a rychlobruslařský závod Elfstedentocht.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archeologie en Historie van Sneek Dostupné online
  2. Friesland Wonderland Dostupné online
  3. Lüning Dostupné online
  4. Landleven Dostupné online
  5. Museum Federatie Fryslan Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]