Sledování (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sledování
Původní názevFollowing
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka70 min
Žánrykriminální film
filmový thriller
neo-noir
filmové drama
ScénářChristopher Nolan
RežieChristopher Nolan
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDavid Julyan
Emma Thomas
John Nolan
Jeremy Theobald
Alex Haw
… více na Wikidatech
ProdukceEmma Thomas
Jeremy Theobald
Christopher Nolan
HudbaDavid Julyan
KameraChristopher Nolan
StřihGareth Heal
Christopher Nolan
Výroba a distribuce
Premiéra24. dubna 1998 (San Francisco International Film Festival)
5. listopadu 1999 (Spojené království)
17. února 2005 (Německo)
Produkční společnostSyncopy Films
DistribuceMomentum Pictures
Netflix
Rozpočet6 000 $
Tržby48 500 $
Sledování na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sledování (v anglickém originále Following) je britský nezávislý thriller z roku 1998, který si napsal a natočil režisér Christopher Nolan. Zahráli si v něm Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell, John Nolan, Barbara Stepansky a další. Film neměl téměř žádný rozpočet, i s postprodukcí se rozpočet filmu zastavil na pouhých 6 000 dolarech. Šlo o první Nolanův celovečerní film, má stopáž 68 minut.

Hudbu k filmu složil Nolanův takřka dvorní skladatel David Julyan. Ten hudbu složil za pouhých 8 dolarů, které padly na zakoupení kazety na zaznamenání hudby.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavním hrdinou filmu je Billy, neúspěšný spisovatel, který má podivínskou obsesi. Tou obsesí je, že sleduje lidi. Ne proto, že by byl zvrhlík, ale proto, že nemá co na práci. Jednou takto začne sledovat muže s taškou. Billy zjišťuje, že tím mužem je Cobb, zloděj „gentleman“. Po vzájemné konverzaci Cobb Billymu nabídne, jestli se nechce stát jeho žákem. Billy přijímá a společně s Cobbem začne vylupovat byty.

Mezitím se také Billy zamiluje do jedné ženy, kterou potkal v baru. Billy však netuší, že jeho milovaná má ráda Cobba. Billy se tím dostává do spirály, z které se nedokáže dostat…

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Christopher Nolan se po úspěchu svého krátkého filmu Doodlebug (1997) rozhodl pustit se do vod celovečerních filmů. Na film však nesehnal dostatečný rozpočet (pouhých 6000 dolarů), proto zastal víc funkcí najednou (režisér, scenárista a kameraman) a film točil na černobílou kameru přibližně jeden rok pouze o víkendech (herci byli normálně zaměstnaní, proto se jindy točit nemohlo).

Herecký ansábl tvořili hlavně Nolanovi příbuzní či přátelé, hlavní roli si střihl Jeremy Theobald (předtím spolupracovali na krátkých filmech Larceny a Doodlebug), roli policisty si zase zahrál Nolanův strýc John (jediný ze štábu měl výraznější herecké zkušenosti, Nolan ho poté obsadil ještě do několika svých filmů).

Hudbu k filmu složil David Julyan, pro kterého to byla teprve druhá filmová kompozice (první kompozici složil pro Nolanův krátký film Doodlebug).

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Filmu se dostalo příznivých hodnocení na několika filmových festivalech a vydělal mnohonásobně víc, než stál.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Following na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]