Slasher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Slasher (angl. název, výsl. Slæšr) je podžánr hororu, kde hlavní antagonistickou roli představuje psychopatický masový vrah, jehož oběťmi jsou většinou teenageři, kteří jsou postupně povražďováni.[1] Masových vrahů v takovýchto filmech bývá také často více než pouhý jeden.

Filmy o skutečných sériových vrazích, v nichž je často zobrazena část jejich života včetně zločinů, se však mezi slashery neřadí.

Od začátku až po konec[editovat | editovat zdroj]

Slasher obvykle začíná vraždou jedné nebo více osob. Vrahem je psychopat[2], často maskovaný[3][4] (série Vřískot, Halloween, Pátek třináctého). Do této kategorie velice dobře zapadá i série Noční můra v Elm Street, avšak jestli tato série je slasherová, je sporné.[5][6] Ke konci přežije obvykle vždy jen málopočetná skupina lidí či pouze jedna osoba a vrah je zničen nebo se zničen být zdá a později uprchne či jakkoliv překvapí.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Masový vrah Jason Voorhees ze série Pátek třináctého

Film[editovat | editovat zdroj]

Série[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Slasher a o co v něm jde [online]. [cit. 2012-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-01. 
  2. VÍTKOVÁ, Kateřina. Bývá charakterizován psychopatickým zabijákem [online]. koule.cz [cit. 2012-08-13]. Dostupné online. 
  3. Příběh kletby Harryho Wardena obsahuje vše, co správný slasher mít má. Maskovaného vraha, .. [online]. [cit. 2012-08-03]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. Wolf Creek nie je slasher. Na to má príliš málo postáv a príliš veľa nemaskovaného vraha. [online]. [cit. 2012-08-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-16. (slovensky) 
  5. Noční můra možná původně nebyla zamýšlena jako slasher, ale perfektně do této kategorie zapadá. [online]. [cit. 2012-08-07]. Dostupné online. 
  6. Craven dal žánru slasherů hodně, i když ani jedno z jeho největších děl – „Noční můra v Elm Street“ a „Vřískot“ – nejsou slashery klasickými [online]. [cit. 2012-08-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]