Silikóza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Silikóza
Klasifikace
MKN-10J62.
MeSHD012829
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silikóza je druh plicního onemocnění, které patří do skupiny tzv. kolagenních pneumokonióz. Jedná se o usazování oxidu křemičitého v plicích, ten se do těla dostává vdechováním malých částeček. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u pracovníků, kteří pracují v lomech, kamenolomech nebo v tunelech. Celý název nemoci je „pneumonoultramikroskopiksilikovulkanokonióza“ a jedná se o jedno z nejdelších slov světa.

Projevy[editovat | editovat zdroj]

Toto onemocnění se nejčastěji projevuje právě těmito příznaky:

Typy onemocnění[editovat | editovat zdroj]

  • chronická silikóza - silikóza se projevuje 15-20 let po působení v prostředí právě s velkým výskytem malých částí oxidu křemičitého, jedná se o nejčastější formu silikózy, pacienti nemusí mít při tomto druhu jasné příznaky tohoto onemocnění

Vyšetření[editovat | editovat zdroj]

Při podezření na silikózu se provádí RTG snímek plic, který může odhalit uzliny způsobené právě tímto onemocnění (většinou v horním laloku plic), může se provádět i CT vyšetření.

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Léčba při tomto onemocnění medikamentózní cestou je nutná. Nasazují se antibiotikum, z důvodu dalšího poškození plic (např. TBC). Zajištěn musí být také dostatečný přísun kyslíku a s tím související abstinence cigaret. Při těžších formách silikózy je někdy nutné provést transplantaci plic.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.