Sibiřská jaderná elektrárna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sibiřská jaderná elektrárna
Chladicí věže Sibiřské jaderné elektrárny
Chladicí věže Sibiřské jaderné elektrárny
StátRuskoRusko Rusko
UmístěníSeversk
StavOdstavena
Začátek výstavby1954
Zprovozněníprosinec 1958
Uzavření2008
VlastníkRosatom
ProvozovatelEnergoatom
Jaderná elektrárna
Odstavené reaktoryI-1, EI-2, ADE-3, ADE-4, ADE-5
Typ reaktorůADE
Elektrická energie
Celkový výkon600 MW
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sibiřská jaderná elektrárna je odstavená jaderná elektrárna v Rusku, jež se nachází v Tomské oblasti u města Tomsk. První reaktor v této oblasti byl zprovozněn roku 1955, ten však ale sloužil pouze pro vojenské účely, elektrická energie se zde začala vyrábět až se zprovozněním prvního energetického reaktoru v září roku 1958.[1] Elektrárna byla kompletně odstavena v roce 2008 kvůli radioaktivnímu zamoření. Pracovalo v ní celkem pět reaktorů: I-1, EI-1, ADE-3, ADE-4 a ADE-5.[1] Blok I-1 sloužil pouze pro výrobu plutonia, zbylé reaktory se kromě výroby plutonia do jaderných zbraní používaly i na produkci tepla a elektrické energie. Reaktory se svým návrhem podobaly pozdějším reaktorům RBMK,[2] které sloužily mimo jiné např. v Černobylu. Šlo o druhou nejstarší jadernou elektrárnu v Sovětském svazu a o nejstarší sovětskou jadernou elektrárnu průmyslových rozměrů.

Elektrárnu je plánováno nahradit Severskou jadernou elektrárnou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BUKHARIN, Oleg. Russian Strategic Nuclear Forces. první. vyd. [s.l.]: MIT Press Ltd, 2004. 716 s. ISBN 0-262-66181-0. S. 96. 
  2. RBMK Reactors | reactor bolshoy moshchnosty kanalny | Positive void coefficient - World Nuclear Association. www.world-nuclear.org [online]. [cit. 2020-06-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]