Shahi Bridge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shahi Bridge
Základní údaje
KontinentAsie
StátIndieIndie Indie
KrajUttarpradéš
MěstoDžaunpur
PřesGómatí
Otevřen1567
Souřadnice
Parametry
Délka230 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shahi Bridge, známý též pod různými dalšími anglickými názvy (anglicky Munim Khan's Bridge[1], anglicky Mughal Bridge, anglicky Jaunpur Bridge) je historický kamenný most ze 16. století, který se nachází v indickém městě Džaunpur. Překonává řeku Gomti. Je jedním ze symbolů města a hlavní pamětihodností Džaunpuru.

Obloukový most je dlouhý 230 m a od roku 1978 je památkově chráněnou stavbou. Ve své původní podobě měl deset oblouků, později byl jižním směrem rozšířen, aby překonal i novou část koryta řeky. Z jižní strany je na něm umístěna brána. Na vrcholu mostu se nachází typické indické dekorativní věže (čatrí).

Lomené oblouky mostu doplňují na pilířích dekorativní prvky typické pro mughalskou architekturu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavbu mostu nařídil mughalský císař Akbar Veliký. Stavba byla zahájena v roce 1564 a dokončena o čtyři roky později pod vedením Muníma Chána. Chán byl místním správcem, velmi oddaným císaři.[1] Most do své podoby navrhl afghánský architekt Afzal Ali. Dle legendy, která byla vytesána do kamene na samotném mostě, se císař Akbar rozhodl o výstavbě mostě poté, co si jedna místní vdova stěžovala na špatnou kvalitu přívozu přes místní řeku. Následně císař prohlásil, že veřejné stavby jsou přece důležitější než objekty náboženského významu.[2]

Jednotlivé věžičky na mostu byly postaveny v polovině 19. století. Jsou umístěny na platformách, které přiléhají k pilířům mostu.

V roce 1934 byl most poničen během zemětřesení, které postihlo stát Bihár a nedaleký Nepál.[3] Zřítilo se sedm oblouků. Byl později obnoven do své původní podoby. Od roku 1978 byl zapsán na seznam kulturních památek.

V roce 2006 byl po proudu řeky doplněn modernějším mostem, který převzal většinu silniční dopravy. Pod jednotlivými čatrí jsou vedeny z obou stran stezky pro pěší, prostřední část mostu slouží i pro motorová vozidla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shahi Bridge na anglické Wikipedii.

  1. a b JOHNSON, Gordon. Architecture of Mughal India. Cambridge: Cambridge University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 0-521-26728-5. S. 87. (angličtina) 
  2. JOHNSON, Gordon. Architecture of Mughal India. Cambridge: Cambridge University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 0-521-26728-5. S. 88. (angličtina) 
  3. Článek na portálu tripoto.com (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]