Senná kopa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Senná kopa
Senná kopa ze Slavkovské doliny, vlevo Slavkovské pliesko, v pozadí Tatranské Zruby
Senná kopa ze Slavkovské doliny, vlevo Slavkovské pliesko, v pozadí Tatranské Zruby

Vrchol1848 m n. m.
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříVysoké Tatry
Souřadnice
Senná kopa
Senná kopa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Senná kopa (polsky Sienna Kopa, německy Heuhaufen, maďarsky Szenáboglya) je homolovitý vrch ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Kupovitá elevace s nadmořskou výškou 1848 m se nachází jihozápadně od vrcholu Slavkovského štítu, nad ústím Slavkovské doliny. Je to obrovská boční moréna bývalého, poměrně malého, asi 3 km dlouhého a 400–800 m širokého slavkovského ledovce. Živelní pohromy (především požáry kosodřeviny) narušily vegetaci a půdní kryt. Jejím jižním úbočím vede Tatranská magistrála spojující Hrebienok a Sliezsky dom ve Velické dolině. Je z ní zajímavý pohled na Gerlachovský štít.[1][2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Východiskem túr do Slavkovské doliny a na Sennou kopu je Hrebienok (lanovka ze Starého Smokovce), horský hotel Sliezsky dom nebo Starý Smokovec. Na vrch nevede turistická značená cesta.

Název[editovat | editovat zdroj]

Byla nazvaná podle homolovitého, kupce sena podobného tvaru.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Senná kopa na slovenské Wikipedii.

  1. Tomasz Nodzyński, Marta Cobel-Tokarska: Tatry Wysokie i Bielskie: polskie i słowackie. Warszawa: ExpressMap, 2007. ISBN 978-83-60120-88-0.
  2. Witold Henryk Paryski: Tatry Wysokie. Przewodnik taternicki. Część XIV. Warzęchowe Turnie – Zawracik Rówienkowy. Warszawa: Sport i Turystyka, 1971.
  3. Bohuš Ivan: Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier, Vydali Štátne lesy TANAPu, Tatranská Lomnica, 1996, str. 457, ISBN 80-967522-7-8

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]